Norton InternetSecurity2000: Osobní strážce

Cítíme se na Internetu bezpeční? Odpovědi se budou nejspíš lišit v závislosti na operačním systému, který používáme, a na úrovni znalostí, jimiž v této problematice disponujeme.
Václav Flasar: Cítíme se na Internetu bezpeční? Odpovědi se budou nejspíš lišit v závislosti na operačním systému, který používáme, a na úrovni znalostí, jimiž v této problematice disponujeme. Ruku v ruce s rostoucím počtem uživatelů celosvětové sítě roste i počet lidí, kteří by se jakýmkoliv možným způsobem rádi trochu blíže seznámili s daty na našich počítačích.

Následkem takové nevítané návštěvy může být v lepším případě žert a v horším případě třeba úplně zničená data na pevném disku. Firewall je z těchto důvodů běžnou záležitostí v situaci, kdy je větší počet strojů připojen do Internetu pevnou linkou. Vzhledem ke stálému spojení má totiž potenciální nezvaný host prakticky neomezeně času, který potřebuje k pokusům o průnik na zapovězené území.

Jak je to s mírou ohrožení v případě běžnějšího vytáčeného připojení prostřednictvím modemu? Na jedné straně se oběť náhodného útoku hledá složitěji právě pro dočasnost tohoto spojení. Na straně druhé jsou však počítače, které této formy připojení nejčastěji využívají, elektronickým nájezdům téměř úplně otevřené.

Bezpečněji do světa
Firmu Symantec není snad nutné představovat. Její povětšinou užitečné programy najdete na mnoha domácích počítačových systémech. Norton InternetSecurity2000 (NIS2000) je produktem, který má zajistit větší bezpečnost při běžném používání Internetu na operačních systémech Windows95 a Windows98.

NIS2000 umožňuje v reálném čase monitorovat a omezovat provoz na portech komunikačního protokolu TCP/IP, stejně jako hlídat přístup dětí na stránky s nevhodným obsahem. Pomáhá i zajistit větší soukromí kontrolou odesílání informací o uživateli do Internetu a nabízí možnost filtrovat a omezovat množství přijímaných reklamních proužků – bannerů.

Kromě NIS2000 obdržíme osvědčený antivirový program Norton Antivirus. Oba programy i přiložená uživatelská příručka jsou k dispozici pouze v anglickém jazyce. Pro všechny své produkty poskytuje Symantec velmi kvalitní a komfortní podporu přes Internet prostřednictvím programu LiveUpdate. To zákazníkovi zajišťuje stálou aktuálnost všech databází virů či definic bezpečnostních rizik.

Celý balík zabere po instalaci na disku kolem 35 MB prostoru. V paměti na testovacím počítači s Windows98 zabíral mezi 8 a 10 MB, což mi nepřipadalo příliš vzhledem ke službám, které poskytuje.

Umí se přizpůsobit
Po snadné instalaci programu Norton Antivirus následuje instalace Norton InternetSecurity2000. Oba programy jsou provázány společným ovládacím panelem, ale jejich vlastnosti a nastavení uživatel definuje odděleně.

Norton Antivirus pracuje podle předpokladů: kontroluje buď na vyžádání celý diskový prostor, nebo v průběhu práce monitoruje jednotlivé právě používané soubory včetně elektronické pošty. Jeho práci je možné dopředu naplánovat a jednotlivé úlohy nechat spouštět automaticky.

Norton InterentSecurity2000 umožňuje dva odlišné přístupy při konfiguraci. Nováček v oblasti bezpečnosti může využít předdefinovaných bezpečnostních profilů aniž by vůbec něco potřeboval vědět o existenci portů a jejich využívání. Zkušený uživatel může nadefinovat svoje pravidla a upravovat veškerá nastavení ručně. Kromě toho má okamžitou možnost vše otestovat naostro pomocí kontrolní funkce.

Díky výše popsaným vlastnostem je InternetSecurity2000 užitečný nejen pro běžné uživatele, kteří chtějí zvýšit svou bezpečnost a detaily nechají na on-line podpoře ze Symantecu, tak pro profesionální uživatele, kteří tak jsou schopni realizovat svoje představy o bezpečí a soukromí. Za své peníze obdržíte programové vybavení, které do budoucna poroste spolu s vašimi požadavky.

Klady
+ úplná konfigurovatelnost
+ dobré vysvětlení základních pojmů a nastavení
+ součástí dodávky je osvědčený antivirus
+ on-line podpora
+ jednoduchá konfigurace
Zápory
– přílišný uživatelský komfort u programů Symantecu může být někdy na obtíž
– absence češtiny v uživatelské příručce
osobní firewall + antivir
Symantec Norton InternetSecurity2000
Zdroj: Symantec ČR, Praha
Tel.: (02) 44 02 61 12
Cena: 3 169 Kč včetně DPH
Operační systém: Windows 95/98

Právě vyšlo
nové číslo
časopisu Computer.
Diskuze (4) Další článek: Microsoft nabízí řešení, odmítá dělení

Témata článku: , , , , , , , , ,