Norton Internet Security 2006: křížový pohled

Dnešní doba je plná informačního nebezpečí, které číhá na každém rohu. Doba, kdy se počítačové viry rozmnožovaly pučením ("pučil jsem si disketu") je pryč a dnes jsou tu stále rafinovanější útoky. Nabízíme vám dvojpohled na bezpečnostní řešení, které nabízí ochranu před viry, útokem z internetu, kontrolu nevyžádané pošty, rodičovský zámek a další užitečné pomůcky.
Kapitoly článku

Norton AntiVirus

Druhým nejrozsáhlejším nástrojem sady je nástroj Norton AntiVirus. Najdete jej jednak na základní kartě NIS a jednak také na samostatné kartě Norton AntiVirus. Přímo v antiviru je zakomponován i nástroj pro kontrolu počítače na přítomnost špehovacích programů – spywaru, adwaru apod.

 

Hlavní okno antiviru * možnosti prověřování

Ani antivirus nemůže zaostávat za kvalitou předních hráčů v oblasti. Proto nabízí nejen základní funkce, jako je automatická real-time ochrana před hrozbami zvenčí nebo skenování systémových i vyměnitelných jednotek (k dispozici je také tzv. Norton QuickScan – nástroj pro kontrolu oblastí disku, kde je nejvyšší pravděpodobnost výskytu škodlivého software). Nebudete ochuzeni ani o prověřování příchozích a ochozích e-mailových zpráv, prověřování systémových částí pomocí položky v kontextovém menu, aktuální virovou databázi online, karanténu a možnost obnovení souboru nebo nástroj pro protokolování událostí systému.

Virové a spywarové definice jsou vydávány často i několikrát denně a jejich stahování je, samozřejmě pokud si to přejete, automaticky zařazeno do fronty nástroje LiveUpdate. O aktuálnost databáze se tak vůbec nemusíte strachovat.

 

Probíhající test * protokoly

Zatímco antivirovému programu není prakticky co vytknout, kontrole spywaru a dalších špehovacích nástrojů systému by jistě slušela samostatná sekce, odkud by bylo možné spravovat nejen položky napadené spywarem, ale také cookies a další internetové nástroje související s bezpečností. Na druhou stranu je díky real-time scanneru počítač chráněn před spywarem nepřetržitě.

JP: Bezpečnostní balík, který nabízí také ochranu před spywarem, jistě oceníte. Musím však s kolegou souhlasit, že spojení antiviru a vyhledávače spywaru není dobrý nápad. Spuštění kontroly počítače jedním tlačítkem je jistě pohodlné a užitečně, stejně tak by ale nebylo od věci mít možnost spustit obě kontroly nezávisle.

Kontrola zabezpečení

Kromě standardních bezpečnostních hrozeb se NIS 2006 zaměřuje i na kontrolu podmínek, které mohou ohrozit bezpečnost uživatele a jeho soukromých dat. Konkrétně jde například o nastavení prohlížeče, které bylo díky dialerům v minulosti obrovským problémem, antivirovou ochranu zpráv zasílaných pomocí instant messengerů (AOL IM 4.7 a vyšší, Yahoo! IM 5.0 a vyšší, MSN IM 4.6, 4.7 nebo 6.0 a vyšší, Windows IM 4.7 a vyšší), IP adresy hostitelů systému Windows nebo zranitelnost hesel k účtům Windows.

Mimo výše uvedených základních možností je možné na kartě Pokročilé prověřování nastavit kontrolu nesprávně sdílených složek, nadměrných uživatelských práv nebo špatně nakonfigurovaných služeb.

 

Nastavení Kontroly zabezpečení

Většina zmiňovaných položek je obyčejnými uživateli brána jako samozřejmost. Když pak ale nastane problém, je zle a většina lidí neví, jak jej vyřešit. O to více je mi sympatické zakomponování přímo v systému NIS 2006 jako jeden ze standardních bezpečnostních prvků. V důsledku se uživatel, stejně jako dříve, nemusí vůbec o nic starat. Rozdíl je v tom, že v tomto případě se o vše postará NIS 2006 namísto správce sítě v případě předchozím.

Škoda jen absence u nás nejčastěji používaného instant messengeru ICQ. Ocenil bych také kontrolu souborů zasílaných pomocí komunikačního programu Skype.

Ochrana osobních údajů

Komponenta pro ochranu osobních dat je přímo závislá na internetovém prohlížeči. Všechny volby, o které se Ochrana osobních údajů stará totiž souvisejí s prohlížením webu. V případě aktivní ochrany se tak nemusíte bát nějakých nevyžádaných funkcí spouštěných na webu. Rozšířená konfigurace dále umožňuje nastavovat pravidla zvlášť pro každý z internetových serverů, které navštěvujete podle toho, jak moc jsou důvěryhodné.

 

Hlavní okno nástroje pro ochranu osobních údajů * přidání osobních informací

Ochrana osobních údajů funguje nejen v internetových prohlížečích, ale také ve standardních e-mailových klientech využívajících protokolů POP3 a SMTP a také v instant messengerech AOL IM (verze 4.3 a vyšší), MSN Messenger (4.6, 4.7 nebo 6.0 a vyšší) a Windows IM (4.7 a vyšší). Opět škoda absence ICQ a Skype.

 

Detailní nastavení funkcí pro jednotlivé servery

Ochranu osobních údajů už v současnosti neberu jako samostatný nástroj, ale pouhý doplněk k možnostem internetového prohlížeče. Nastavení Oper, Firefoxů a jim příbuzných jsou v dnešní době už natolik rozšířená, aby si dokázala bezpečnost pohlídat sama. Navíc doplněk určený přímo pro Firefox se bude bezpochyby chovat precizněji, než obecný nástroj. Ochrana osobních údajů v podání Nortonu je naplno použitelným prvkem spíše pro instant messengery nebo ty, kteří se stále neodhodlali opustit svůj zažitý Internet Explorer.

JP: Uživatelů Internet Exploreru sice pomalu ubývá, myslím však, že jich ještě dlouhou dobu bude většina. Do doby, než bude uvolněn nový IE 7 a s ním nové prvky pro ochranu osobních údajů, je pro tyto uživatele jakákoli ochrana přínosem. A pokud je součástí antivirového programu s firewallem, za který stejně museli zaplatit, tím lépe. Netroufám si odhadovat, kolik uživatelů používá který komunikační program, nicméně ignorace ICQ je určitě velkým minusem.

Norton AntiSpam

Když jsem mluvil o antiviru jako o druhém nejrozsáhlejším nástroji sady, pak pomyslnou první příčku si drží antispam. Možnosti nastavení AntiSpamu jsou opravdu bohaté. Kromě základního filtrování podle povolených a blokovaných e-mailových adres nabízí AntiSpam soustu dalších pokročilých možností. E-maily mohou být v klientu automaticky mazány také podle jazyka, kterým jsou psány nebo podle předem daných pravidel.

 

Hlavní okno * nastavení úrovně agresivity

Takto jednoduché nástroje už v dnešní době ale zdaleka nedostačují. Norton AntiSpam proto obsahuje i tzv. Učební modul, který se na základě e-mailových adres, na než posíláte své zprávy, naučí spolehlivěji sám rozpoznávat vyžádané a nevyžádané adresy.

 

Pravidla pro antispamový filtr

Opět i v AntiSpamu nejdete funkci AutoBlock. Ta odstraňuje potenciální hrozby v e-mailových zprávách podle obsahu. Automaticky odstraňovány tak ve výchozím nastavení budou všechny zprávy obsahující skripty, ActiveX nebo prvky jazyka Java. AutoBlock hlídá i pokusy o tzv. phishing. Všechna nastavení si samozřejmě můžete upravit. Spíše třešničkou na dortu je pak blokování reklam, které bych už opět nechal spíše na internetovém prohlížeči.

JP: Nevím, jestli je politika "zákaz úplně všeho" tou nejlepší. V době zpráv s tělem tvořeným HTML kódem může zablokování zpráv se zmíněnými prvky nezkušené uživatele spíše zmást. Na druhou stranu jejich úplné povolení může napáchat velké škody. Přesto si nemyslím, že takovéto výchozí nastavení je správné.

 

Nastavení filtrování * AutoBlock * blokování reklam

Stejně jako ostatním nástrojům bych mohl antispamovému filtru vytknout jen detaily. Možná je trochu škoda, že není možné z internetu aktualizovat seznam nejznámějších spammerů. Podrobnější informace a možnosti nastavení jednotlivých použitých filtrů by se také hodily.

JP: Online aktualizace seznamu zasilatelů nevyžádaných zpráv jsou pro antispamový nástroj nutností. Každopádně od produktu, který v sobě integruje takové množství funkcí, jako je NIS 2006, nemůžete čekat naprosto každý detail.

Prospěl

A jak Norton Internet Security 2006 obstál v našem testu? Léta dlouhého vývoje jsou znát a projevují se především na kvalitě celé aplikace. NIS je často vyčítána přílišná systémová náročnost. Pokud by vás zajímalo, kolik megabajtů z vaší operační paměti si vezme verze 2006 pak vězte, že se hodnota standardně pohybuje kolem třiceti v minimalizovaném stavu a se všemi komponentami spuštěnými. Těchto třicet megabajtů se ale postará o váš bezpečný počítač, i když s občasnými drobnými problémy se složitějším nastavováním.

Pro některé velkým odrazujícím faktorem, pro druhé obrovskou výhodou. Mám na mysli univerzálnost tohoto řešení. Znám spoustu lidí, kteří zatracují „all-in-one“ aplikace a raději si pořídí šest různých programů, jejichž možnosti jsou na podobné úrovni jako komponenty NIS 2006. Když si ale sečtu systémové nároky všech těchto programů a přidám jejich kompletní cenu…nevím, jak bych volil já. A co vy?

JP: Hledáte-li bezpečnostní řešení typu vše v jednom, je NIS 2006 jedním z nejlepších produktů, které může v tuto chvíli trh nabídnout. Méně zkušení uživatelé jistě ocení přítomnost všech nástrojů na jednom místě. Pokud mají doma počítačovou síť, nebudou už tolik nadšeni nastavením firewallu. Norton Internet Security i Norton Antivirus měly vždy větší nároky na výkon a zdroje počítače, než podobné programy. V tomto případě je to daň za univerzálnost a myslím, že se se ji vyplatí na nových počítačích podstoupit.

Na Norton Internet Security 2006 mi vadil agresivní instalátor. Pokud se z jakéhokoli důvodu instalace nepodaří (důvody instalátor nesděluje), není na jednu stranu možné produkt spustit, na druhou stranu jej nelze opětovným spuštěním instalátoru opravit. Od moderních programů bych možnost opravy očekával. Stěží navíc pochopím, co brání instalátoru úplně odebrat poškozený produkt ze systému. Na vině zřejmě bude příliš těsné spojení se systémem. Nezkušený uživatel se tak může dostat do situace, kdy nebude mít možnost se NIS elegantně zbavit.

Norton Internet Security 2006 CZ
balík nástrojů pro zabezpečení počítače
autor Symantec Corporation
web http://www.symantec.cz/
download testovací verze
licence shareware
cena 89,95 EUR
systémové požadavky http://www.symantec.cz/region/cz/product/nis_features.html#sysreq

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,