Norton Commander neumírá a nové verze jsou tu!

Zkušební beta verze Norton Commander 2.0 pro Windows a 5.5 pro DOS jsou na webu Symantecu k volnému stažení. Podívali jsme se na nové funkce.
Symantec Corporation oznamuje, že zkušební beta verze programů Norton Commander 2.0 pro Windows 95/98 a Norton Commander 5.5 pro DOS jsou zadarmo ke stažení na evropském webu Symantecu. Anglické verze těchto produktů jsou po omezenou dobu zdarma nabízeny na vyzkoušení. Do poloviny listopadu bude zpřístupněna i zkušební beta verze lokalizovaného Norton Commanderu 2.0 v češtině. Tento zkušební software je zpřístupněn na testování, zpětná vazba může být směřována na adresu uvedenou na webovských stránkách.

Norton Commander 2.0 běží i pod Windows 98 a je připraven na rok 2000. Kromě FTP klienta patří mezi jeho nejzajímavější vlastnosti LiveUpdate na automatické stahování aktualizací z Internetu a podpora dlouhých jmen souborů i pod DOSem. Norton Commander má podobné prostředí jako jeho DOSovský předchůdce a obsahuje většinu jeho dobře známých funkcí:

  • FTP klient - díky integraci klienta FTP (protokol pro přenos souborů) do obvyklého prostředí Nortona Commander 2.0 lze jedním kliknutím myši ukládat a otevírat FTP připojení.
  • Připravenost na rok 2000 - s Nortonem Commander můžete bez problémů začít nové tisíciletí. Obě verze - pro Windows i pro DOS - jsou na rok 2000 připraveny.
  • Udržujte svá data pod kontrolou - Norton Commander je nezbytným nástrojem na rychlou a jednoduchou administraci souborů a složek. Velkou výhodou je 32-bitové prostředí včetně multitaskingu, podpory dlouhých jmen souborů a kontextově citlivé nápovědy.
  • Scheduler - Norton Commander obsahuje nový scheduler, jenž vám dává další možnosti inicializace aplikací ve stanovenou dobu. A ve spojení s dávkovými soubory můžete např. automatizovat každodenní administrační úkony jako přesouvání, kopírování nebo vymazávání souborů.
  • Nástroje na správu pevného disku - tyto funkce vám umožňují odstraňovat soubory, které na pevném disku zbyly po jiné instalaci, umožňují formátovat média různých velikostí a vytvořit na disku image soubor, díky němuž bude pořizování většího množství kopií rychlejší a snadnější.
  • Rychlý a snadný přenos souborů - potřebujete přenášet informace mezi notebookem a stolním počítačem? Jednoduše oba počítače propojte a Norton Commander Link po jednom kliknutí přenese soubory mezi oběma PC.
  • Skutečný 32 -bitový design - díky tomu, že Norton Commander byl navržen jako skutečná 32 bitová aplikace, lze časově náročné úkoly nechat probíhat na pozadí, zatímco pracujete s ostatními aplikacemi.
  • Rozšířené síťové utility - správa sítí je důležitým aspektem práce v každé moderní kanceláři. S Nortonem Commander můžete spustit řadu operací na síti, a to pomocí jednoduchého menu a obvyklého prostředí.

Systémové požadavky

  • IBM PC nebo kompatibilní
  • Windows 95/98, Windows 4.0, Windows 3.1 nebo DOS
  • procesor minimálně 80386DX, doporučujeme 486DX
  • minimálně 4 MB RAM, doporučujeme 8 MB
  • 5 MB místa na pevném disku

Živě komentuje: Každá nová verze Norton Commanderu je minimálně ze setrvačnosti vždy netrpělivě očekávána. Zatímco v šerém dávnověku příkazové řádky to bylo ještě kvůli očekávání nových možností (1993 - Ono už to umí kopírovat celé adresáře!!), dnes je to již zejména jen jestli se podaří Norton Commanderu zareagovat na sílící přísun klonů, které mají přece jen lepší aktualizaci.

Dobrou zprávou je neumrtvení vývoje v DOSu, podpora dlouhých jmen i v DOSu potěší. Přesto jsou DOSová zlepšení minimální ostatně betaverze se hlásí stále jako verze 5.0.

Ve Windows je konečně FTP přístup, který neumožňuje ovšem více než jedno současné FTP připojení, a informování o rychlosti FTP přenosů také u betaverze nenajdeme. Často kritizovaná pomalost windowsového Commanderu se příliš nezměnila, jen se zrychlily ty počítače, takže už je to poměrně dobré. Jedinou silnou zbraní Commanderu mohou být sady podpůrných utilit, nicméně pro Windows je stále výkonnější rychlejší a vybavenější Windows Commander, který můžete doplnit jinými sharewarovými utilitami.

Nové Commandery pro DOS i Windows jsou nachystány i pro lokalizaci do češtiny. Sharewarový Windows Commander je lokalizován do češtiny velmi dlouho a to včetně aktuálních verzí.

Diskuze (2) Další článek: Systémová integrace na Slovensku

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,