Northwood, AthlonXP do zásobníků... pal!

Včera (7.1.2002 v 9:15 hod) byla oficiálně uvedena nová generace procesorů Pentium 4 postavená na bázi netrpělivě očekávaného jádra Northwood jež využívá 0.13 mikronovou polovodičovou technologii. Nová munice nese označení 2A GHz a 2.2GHz. Firma AMD odpověděla ještě tentýž den - do zásobníku byl nabit Athlon XP 2000+. Přinášíme vám žhavou recenzi z bojů na nejpředsunutější procesorové frontě - zpravodajové PCT jsou prostě všude první.

Intel "Northwood" Pentium 4

Díky vyspělé výrobní technologii a 20-ti stupňovému rozkladu jsou Northwoody docela dobře přetaktovatelné (vezmeme-li v úvahu jejich výsokou "startovní frekvenci"). Multiplikátor nelze změnit - lze však využít změny FSB. Nejnovější desky (např. Asus P4B266) již dokáží pracovat s frekvencí 533 MHz FSB, to je činí ideální k přetaktování těchto procesorů. Záhy se objeví desky, které tuto frekvenci budou podporovat oficiálně - pro přetaktovače to bude hotový ráj.

Frekvence Northwoodu lze zvýšit o zhruba 300 - 400 MHz (přetaktování FSB ze 100 na 133 MHz) při zvýšení napětí na 1,7 V. Námi testovaný exemplář zvládl frekvenci 2300MHz.

Na internetu se objevilo i úspěšné přetaktování na 3 GHz, avšak v tomto případě se jedná o dílo profesionálů (a ti dokáží Athlon XP přetaktovat na více než 2 GHz).

AMD Athlon XP 2000+

Nová výrobní série zlepšuje přetaktovatelnost. Procesor by měl jít stabilně přetaktovat na frekvenci 1.8 GHz (což by odpovídalo modelu 2200+) se zvýšením napětí na 1,85 V.

I Athlony XP se většinou přetaktovávají pomocí FSB, kterou lze obvykle zvýšit na 155 MHz (při 12,5x155 dosáhnete frekvence 1933 MHz = 2400+). Při odemknutí multiplikátoru a zvýšením napětí na 2,1 V se můžete dostat až na vytoužené 2 GHz, ale také nemusí se to povést.

Závěr

Pokud projdete všechny testy zjistíte, že Athlon XP i Intel Pentium 4 Northwood jsou výkonnostně zhruba na stejné úrovni (pokud souhlasí "model number" s taktem P4) - oba procesory se v čele střídají v závislosti na testované aplikaci. Zároveň s toho vyplývá, že nejvýše taktované Pentium 4 (Northwood) 2.2GHz je nejvýkonnějším (bez ohledu na cenu) komerčním procesorem pro platformu PC.

Výkonnostní rozdíl mezi jádrem Willamette a Northwood je poměrně značný 5 až 15% (což je rozdíl taktu 100 - 200MHz, stejný rozdíl je mezi řadou Athlon XP a starším Athlonem) - vše závisí od testované aplikace.

Intel nezklamal, ale ani nepřekvapil. Čekalo se, že se Northwood stane "AthlonXP killerem" - avšak o nějakém "výkonovém vzaždění" nemůže být řeč. Nové jádro (i když je výkonově mnohem vyrovnanější) spíše než na velkou cache sází na budoucí zvyšování taktu - jedná o evoluční záležitost. Avšak jedná se o krok tím správným směrem, zvětšením L2 cache na 512 KB si procesor polepšil hlavně v kancelářských aplikacích.

Ve víru obrovských výpočetních výkonu však nesmíme zapomínat na další velice důležité kriterium - tím je cena. Zde AMD Athlon XP 2000+ jednoznačně vede - jeho cena je totiž (i když na AMD nezvykle vysoká) stále pod úrovní 2 GHz Pentií 4 (které se mu výkonnostně nevyrovnají). Pokud jste tedy fanda AMD a chcete maximální výkon, tak 2000+ je možná typ právě pro vás (raději však počkejte, až tento typ sestoupí z cenového vrcholu).

I příznivci Intelu si u Northwoodu přijdou na své - cenový rozdíl mezi klasickou 2 GHz verzí a Northwoodem je pouhých 20 USD (méně než 1000 Kč). Za toto si Intel opravdu zaslouží pochválit, protože za téměř stejnou cenu dostanete mnohem lepší procesor (o cca 5 a 15%). Pentium 4 2.2 GHz je výkonově velmi zajímavé, avšak cena je již poměrně vysoká - nad 20 000 Kč. To si může dovolit u nás jen málokdo. V tomto případě bych doporučoval počkat na zlevnění.

Výhled do budoucna

Příští čtvrt roku bude poměr sil AMD : Intel velmi vyrovnaný. Nikdo z výrobců nebude mít navrch, oba budou mít zajímavá řešení. Na začátku jara by se měli objevit nové čipsety  - u AthlonuXP plně podporující paměti PC2700 MHz DDR SDRAM. Intel na jaře "zrychlí svou procesorovou sběrnici" a přejde na 533 MHz FSB. Budou zde čipsety podporující jak RDRAM (stále PC800, avšak PC1066 by se měly také brzy objevit), tak DDR SDRAM (zde čekejme podporu PC2700 pamětí).

Intel má s Northwoodem "vystaráno" na celý rok, s touto architekturou se možná do konce roku dostane i na 3 GHz. AMD již brzo chystá své 0.13 mikronové Thoroughbredy, které se však architektonicky od Palomina nebudou lišit - dokonce se nezvýší ani L2 cache na 512 KB. To nás čeká až u procesoru s jádrem Barton (bude vyráběn pomocí technologie SOI). Dalo by se tedy říct, že trh s procesory v roce 2002 bude poměrně vyrovnaný... až do doby, kdy ke konci roku rozčeří vody procesorového průmyslu 64-bit. procesor AMD "téměř pro každého" s kódový jménem ClawHammer.


Za zapůjčeni sestavy s Northwoodem děkujeme firmě Vahal
 

Jiří Kwolek, Jan Dudek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,