Northwood, AthlonXP do zásobníků... pal!

Včera (7.1.2002 v 9:15 hod) byla oficiálně uvedena nová generace procesorů Pentium 4 postavená na bázi netrpělivě očekávaného jádra Northwood jež využívá 0.13 mikronovou polovodičovou technologii. Nová munice nese označení 2A GHz a 2.2GHz. Firma AMD odpověděla ještě tentýž den - do zásobníku byl nabit Athlon XP 2000+. Přinášíme vám žhavou recenzi z bojů na nejpředsunutější procesorové frontě - zpravodajové PCT jsou prostě všude první.

Enkodovaní WAV do formátu MP3

Použili jsme jeden z nejlepších dnešních MP3 enkoderu - Lame 3.91 (více zde). Poznámka: jelikož se jedná o enkoder bez vlastního grafického rozhraní, lze například použít některý z "all-in-one" riperů, jež "Lame" obsahuje - jako např. CDex (homepage zde).

Nenechejte se mást grafem: kratší sloupeček (zde AthlonXP) je lepší. Předpokládám, že kodek Lame nespoléhá na optimalizace procesorů ale na "hrubý výpočetní výkon" jednotky FPU. Náskok AthlonaXP 2000+ před Northwoodem je 7%.

Přepočet MPEG2 (DVD) do formátu DivX

Video enkoder Xmpeg 4.2 používal kodek DivX 4.12 (tato verze značně zlepšuje podporu Athlonů XP). Formát 720x480, YUV2, zvuk byl převáděn bez rekomprese (film).

Enkodování videa MPEG2 (720x480, DVD) do formátu DivX (MPEG4) pomocí kodeku DivX 4.12 je velmi vyrovnané - AthlonXP rychleji data zpracovává, Penita 4 to kompenzují vyšší propustnosti paměti.

Co lze u kodeků říci jiného než: optimalizace, optimalizace a ještě jednou optimalizace. Ano speciální optimalizací lze osáhnout neuvěřitelného zrychlení některých kritických části programu (konvertorů, filtrů, ovladačů, kodeků..). Naštěstí pro AMD se od AthlonaXP vývojáři dnes již neodvracejí (jinak tomu bylo dříve) - alespoň co se týče "masových" enkoderů, kodeků a ovladačů. Podpora Pentii 4 (tedy sady SSE2) je v tomto ohledu "bez debat".

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,