Norské městečko budoucnosti bude využívat pouze obnovitelnou energii, kterou samo vyprodukuje

V norském Oslu by během nadcházejících let mělo vyrůst „městečko budoucnosti“. Projekt tzv. Oslo Airport City (OAC) nedávno představily společnosti Haptic Architects a Nordic Office of Architecture.

Oslo Airport City bude spotřebovávat pouze obnovitelnou energii, kterou samo vyprodukuje. „Jedná se o skvělou příležitost navrhnout nové město úplně od píky,“ konstatoval ředitel Haptic Architects Tomas Stokke v rozhovoru pro Dezeen.

V Oslo Airport City budou jezdit výhradně elektromobily a to ještě ne všude – do centra nebudou smět ani ty. Zastávky hromadné dopravy prý odnikud nebudou vzdáleny více než 5 minut chůze. Přebytečná energie by se měla prodávat a současně používat k odmrazování letadel.

Samozřejmostí bude používání nejrůznějších „zelených technologií“ – například v oblasti veřejného osvětlení, likvidace odpadů či řízení bezpečnosti.

Volba lokality někomu může připadat zvláštní, ale předpokládá se, že počet zaměstnanců Letiště Oslo se do roku 2050 zdvojnásobí. V OAC by tak mohli bydlet jak oni, tak jejich rodinní příslušníci.

Závěrem dodejme, že výstavba podle dostupných informací začne koncem příštího roku, přičemž první budovy by měly být dokončeny už v roce 2022 – což je poměrně ambiciózní plán. Nordic Office of Architecture však navrhla inkriminované letiště i jeho pozdější rozšíření a Haptic Architects má zase zkušenosti s prací na Istanbul New Airport.

Foto: Haptic Architects

Diskuze (15) Další článek: Jak zrušit Facebook: Když chcete smazat účet, nestačí ho jen deaktivovat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,