Nokia se opičí po Applu, spustila vlastní App Store

Samotný iPhone způsobil malou revoluci mezi mobilními telefony, které aby dnes byly „in“, musí mít velký dotykový displej a prostředí přizpůsobené ovládání prstu. Ještě daleko větší dopad měl příchod iPhonu na byznys s programy a hrami pro mobilní telefony. Apple dal uživatelům možnost nakupovat velmi pohodlně aplikace pro svůj mobilní telefon za velmi lákavé ceny, případně zcela zdarma, a to se zaručenou kompatibilitou.

Applu se podařilo rozhýbat trh s mobilními aplikacemi neuvěřitelnou silou. Nedávno ukončené sčítání downloadů ukázalo, že jsou uživatelé iPhonů a iPodů Touch schopni stáhnou miliardu aplikací za devět měsíců. Pro programátory mobilních aplikací a her je to velká příležitost – mohou vytvořit zábavnou blbinku a prodávat ji za pouhý dolar, přesto jsou na ni schopni vydělat nemalé peníze. Za autorů některých propracovanějších her či programů jsou dnes milionáři.

Tento trend samozřejmě nemohl přehlédnout lídr trhu s mobilními telefony, tedy finská Nokia. Již několik let pracuje na vývoji svého portálu OVI, který má být bránou („ovi“ znamená ve finštině „dveře“) k obsahu pro mobilní telefony. Některé funkce již na portálu fungují, ta podstatná byla spuštěna až dnes – Ovi Store.

OviStore.jpg
Nokia Ovi Store

Nokia Ovi Store funguje podobně jako App Store pro iPhony – nakupovat lze přímo z mobilního telefonu. Česká republika zatím není zařazena mezi země, kde je update umožňující obsluhu App Store k dispozici, ale do konce roku by měl být dostupný. Ovi Store aktuálně nabízí 172 aplikací od bezplatných, přes „dolarovky“ až po propracované programy za desítky dolarů. Množství je oproti App Store směšné, nicméně dá se očekávat, že se Nokia nenechá zahanbit a nabídku bude razantně rozšiřovat.

Už samotný iPhone dokázal trhem s mobilními aplikacemi silně pohnout a když se i Nokii podaří své zákazníky naučit nakupování aplikací přímo z telefonu, bude to další příležitost pro drobné programátory a vývojáře (SDK Symbianu S60 3rd Edition najdete tady).

Diskuze (66) Další článek: Twitter bude mít v USA vlastní televizní show

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,