Nokia říká: žádný strach, že by lidé nechtěli mobily

10. listopadu 2000
Computer 21/00 SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Severské firmy dokázaly příležitost uchopit a nepustit – náhoda přeje připraveným.
Je to velice neobvyklé: v oblasti nejatraktivnějších elektronických přístrojů dneška nehraje prim ani obrovská a bohatá Amerika, ani jenom o něco méně bohaté a menší Japonsko, o podobně bohatém a velkém Německu (Francii, Anglii...) nemluvě, ale jakési země na okraji glóbusu, kde je pár lidí a akorát hodně sněhu: Finsko a Švédsko. Obě země investovaly do mobilních (GSM) telefonií před pár lety vůbec ne se snem o ovládnutí celého světa, ale prostě a pouze o pokrytí domácích trhů: rozsáhlých rovinatých zemí, ovšem řídce osídlených a špatně dostupných. Lidé chtěli telefony a tahat měděné kabely přes obrovské vzdálenosti nevypadalo jako dobrý nápad – vést hovory vzduchem bylo mnohem vtipnější.

Důležité ale bylo, že oběma zemím (přesněji, firmám Nokia a Ericsson) se podařilo nepustit příležitost z ruky. Jak se říká, náhoda přeje připraveným; jiné přísloví říká, že štěstí sedne i na vola, ale jenom připravený je chytí a už nepustí. V důsledku úspěchu zejména Nokie se začíná hodně hovořit o „severské podnikatelské kultuře“, ale je nutné přiznat, že kromě těchto firem až zase tak moc úspěchů v těchto zemích nenajdeme, další velké společnosti (Volvo, Scania, ABB, Electrolux atd.) se potýkají se stejnými problémy jako jejich protějšky kdekoli v Evropě.

Nokia ovšem září. Kvartální zisk vyskočil na 1,14 miliardy dolarů – Nokia se tak poprvé zařadila mezi „miliardové“ firmy a pravděpodobně do první desítky světových firem, co se týká výše zisku. Obrat stoupl na 6,45 miliardy, o polovinu oproti loňskému roku: takto vypadá růst v mobilní telefonii. Rychle zareagovaly i akcie Nokie, a vytáhly nahoru kuriózně i akcie svého velkého konkurenta Ericssonu, kterému se tak dobře jako Nokii nedaří. Na druhém konci světa to bylo horší: Motorola, světová dvojka, oznámila naopak horší než očekávané výsledky v prodeji mobilů, což srazilo její akcie dolů, ale také akcie dalších firem v této oblasti. Americká burza by – alespoň v mobilech – měla více naslouchat Evropě a nebýt tolik zahleděná sama do sebe a do poněkud zmateně se vyvíjející Motoroly.

Podle šéfa Nokie se letošní rok má prodat na zeměkouli 400 miliónů mobilů (! – srovnejme s počtem osobních počítačů, které teprve nedávno překročily 100 mil./rok a pravděpodobně se nad toto číslo moc nezvednou). To ale není nic v předpovědích na příští roky: v roce 2001 má být růst o 30-35 % a další rok taky, takže v roce 2002 má být na naší planetě prodána jedna miliarda mobilů. Mezi největší hity u Nokie v posledních měsících pak patří dražší stroj 6210 s WAPem a na druhé straně pak levnější mobil 3310.

Váš názor Další článek: Computer 21/00

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,