Facebook | Apple | iOS

Noční můra Facebooku se stala realitou. 95 % uživatelů iOS má zablokované sledování

Apple s uvedením nového mobilního operačního systému iOS 14.5 pro iPhone (platí to i pro iPadOS) představil systém ochrany dat, která brání sběru informací pro reklamní systémy od Facebooku a dalších aplikací. V základu funkce nepustí nic a po aktivování se mohou aplikace teprve vůbec zeptat, zda vás mohou sledovat.

Facebook na tuto změnu dlouhou dobu upozorňoval tím, že to omezí možnosti reklamy například malých lokálních firem, které obrovské množství dat o uživatelích Facebooku používají k cílení na konkrétní uživatele.

Snímek obrazovky 2021-05-11 v 9.04.45.png

Apple ve své snaze chránit data uživatele ale nepolevil a dle nejnovějších měření statistických dat společnosti Flurry se noční můra Facebooku stala realitou. V celosvětovém měřítku si totiž zatím pouze 5 % uživatelů iOS zapnulo funkci, která umožňuje, aby se aplikace mohla zeptat na to, jestli vás může sledovat a sbírat o vás data. Zbylých 95 % uživatelů nechalo funkci vypnutou, takže aplikace nemohou žádat a ani nic podrobnějšího sledovat.

Ukázkové rozhraní AR brýlí od Facebooku

Diskuze (74) Další článek: Nevěříte na hackery? USA mají jednu velmi reálnou zkušenost, stačilo odstavit dopravce benzínu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,