Internet | Poskytovatelé internetu | Nizozemsko

Nizozemsko chce do 10 let zavést optický internet do všech domácností

V Nizozemsku je optická síť v dosahu 3,7 z celkových 8 milionů domácností, jen loni tamní poskytovatelé vybudovali bezmála pět set tisíc přípojek. Tímto tempem by mohla být optika v celé zemi ještě před rokem 2030, naznačuje tamní regulační úřad ACM (obdoba ČTÚ).

Úřad jako hlavní problém zavádění optiky nevidí vysokou míru byrokracie jako v Česku, brzdou je prý zejména špatná koordinace. Pokud se na stejném místě rozhodne stavět sítě několik poskytovatelů internetu, budování se zpomalí.

ACM proto nabízí pomocnou ruku. Úřad vypracoval dokumenty, jak by se obce mohly s poskytovateli lépe domluvit. Navrhuje dvě řešení. Obce mohou koordinovat výstavbu tak, aby každému operátorovi připadla jedna čtvrť. Případně mohou operátory vyzvat ke společným investicím. Sítě postaví spolu a budou je v daných místech sdílet. Obce ale zároveň nesmí bránit tomu, pokud si každý bude chtít hrát na vlastním písečku.

Spolupráci při výstavbě či sdílení sítí je trendem i v Česku a na Slovensku. U nás je v tom aktivní hlavně T-Mobile, který v různých regionech využívá sítě menších regionálních poskytovatelů. Loni pak podepsal velkou dohodu s Cetinem o společném pokrytí stovek tisíc domácností. Na Slovensku pak začaly sítě sdílet Telekom a Orange a velkoobchodní přístup k optice v celé zemi zajistí i distributoři elektřiny.

Slovenský Telekom dokonce už letos začne postupně v několika obcích vypínat starou metalickou síť, na níž běží xDSL. Stejný plán má také francouzský Orange, který xDSL začne ve velkém rušit od roku 2023 a poslední přípojku odstaví v roce 2030. V roce 2023 chce měděné linky zrušit i nizozemský operátor KPN.

via Jaromír Novák

Diskuze (16) Další článek: ČTÚ spustil celorepublikový srovnávač cen internetu. Chybí tomu jenom jedna věc

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,