Nissan vytvořil „samořídící“ golfový míček, který se vždy trefí do jamky

Výrobci hledají nejrůznější cesty, kterými chtějí upozornit na své technologie. Zejména v poslední době tak mnohdy činí prostřednictvím zdánlivě nesmyslných produktů, jako je postel centrováním pozice spících osob nebo nákupní košík, který nenarazí do překážky. Nyní se rozhodl přispět se svou troškou do mlýna japonský Nissan, který představil „samořídící“ golfový míček.

Golfisty tento výrobek patrně neosloví – k tomuto sportu patří jistá noblesa a případného podvodníka by patrně čekalo vyloučení z klubu. Pokud by hráč trefil všechny jamky na hřišti na první odpal, takřka jistě by vzbudil důvodné podezření, byť server Digital Trends, který o novince informuje, laškovně konstatuje, že za určitých okolností by takové jednání mohlo projít.

„Samořídící“ golfový míček

Necelé dvě minuty trvající propagační video ukazuje malého chlapce, který na greenu odpálí golfový míček úplně jiným směrem, než se nachází jamka. Míček však obloukem směřuje přímo do jamky, což je evidentně něco, co zcela odporuje fyzikálním zákonům.

Podobná situace se opakuje na dalších jamkách, nicméně postupně je stále jasnější, že míček není až tak úplně obyčejný. Když „přejede“ třetí jamku, vrátí se zpět, na okamžik se zastaví a následně skončí v jamce, je už i naprostému laikovi jasné, že tady to nemá s golfem nic společného.

Aby vše fungovalo, je potřeba mít nainstalovanou externí kameru spojenou se softwarem, který lokalizuje polohu jamky a míčku. Algoritmus pak ovládá motorek uvnitř míčku, který pracuje podle toho, jak byl hráčem odpálen.

Představení technologie zábavnou formou

Po třetí jamce tedy přichází odhalení - golfový míček ProPILOT je „inspirovaný technologií“ ProPILOT 2.0, kterou japonská automobilka Nissan nasazuje ve svých vozech. Jde o asistenční technologii, jež se například stará o dodržování bezpečné vzdálenosti, udržování vozidla v jízdním pruhu, hlídání mrtvého úhlu, rozpoznávání dopravních značek nebo pomoc s parkováním.

Ve druhé polovině videa je několik záběrů z vývoje „samořídícího golfového míčku“, následuje porovnání, jak technologie ProPILOT pomáhá na golfovém hřišti k dosažení jamky a na silnicích k bezpečnější a pohodlnější jízdě.

Teď už je asi jasné, že Nissan neplánuje zahrnout do svého portfolia podvádějící golfové míčky. Jde jen o marketing, jehož cílem je představit zákazníkům technologii, se kterou se mohou setkat v jeho vozidlech. Vylepšený systém ProPilot 2.0 nabídne určitý stupeň autonomie, přičemž využívá sadu kamer, radarů, GPS a 3D mapové podklady.

Diskuze (2) Další článek: Podívejte se, jak hoří Země. Družice Terra sleduje požáry skoro dvacet let

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,