Hacking | Herní konzole | Nintendo

Nintendu unikly kompletní zdrojové informace pro herní konzole Wii, GameCube a N64

Opravdu velký průšvih aktuálně řeší u Nintenda, protože neznámý hacker ukradl a zveřejnil kompletní zdrojové kódy ke starším herním konzolím Nintendo 64, GameCube a Wii.

Všechny informace se objevily v rámci 2GB souboru na webu 4chan a kromě zdrojových kódů v nich nechybí ani veškerá interní dokumentace pro jednotlivé čipy na základních deskách, včetně zabezpečovacích systémů proti pirátství a ověřování dalších systémových částí.

Tento únik by mohl způsobit problémy hlavně na straně emulátorů. Zatímco zpětné inženýrství je povolené a legální, jakmile by se v kódu daného emulátoru objevila nějaká část z originálních zdrojových kódů, nebo by se vývojář dokonce pouze podíval na originální dokumentaci, má už Nintendo právo zrušit celý projekt a případně i zahájit žalobu.

Nintendo se k situaci zatím oficiálně nevyjádřilo, ale lze očekávat, že se dočkáme třeba i nějakých klonů vyráběných a prodávaných neoficiálními kanály – typicky z čínských e-shopů. Kompletní dokumentace navíc znamená, že může kdokoli snadno měnit i různé parametry daného klonu a rozšířit jeho schopnosti.

Diskuze (3) Další článek: Vědci dokážou získat data z hacknutého počítače i přes napájecí zdroj

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,