Nintendo dosahuje díky Pokémonu nebývalých zisků

Hra založená na populární seriálové postavičce se stala největším hitem výrobce herních konzol, ale firma musí přijít s novým hardware.
To, co pro Sony znamená PlayStation 2, je pro Nintendo Pokémon – nebývalý vzrůst zájmu, prodejů a také profitu. U Sony bude ještě chvíli trvat, než se efekt PlayStationu 2 promítne do finančních výkazů firmy, ale je prakticky jisté, že se tak stane – celosvětová poptávka po PS 2 je obrovská a firma ji nestíhá vyřizovat (což konzoli pomáhá získávat stále více na popularitě). Firma Nintendo ale první efekt „Pokémonu“ hrdě oznámila: profit za druhé pololetí v porovnání s loňským druhým pololetím čtyřnásobně vzrostl na hodnotu 235 mil. dolarů (vs. 56 mil. loni).

Přesto ale je jasné, že dny konzole, která má za sebou už dlouhé čtyři roky života (Nintendo 64), jsou již sečteny. Stroj už je zastaralý a dnes těžko prodejný – lidé buď kupují podstatně modernější PlayStation 2 od konkurence, nebo čekají na slibovanou novinku od Nintenda. Nintendo tedy nyní získává především z prodeje software – vždyť zatímco před rokem se za první pololetí prodalo 4,6 mil. kopií Nintenda 64, letos za pololetí slaboučkých 800 000. Na druhé straně je ale Nintendo stále jasným králem v kategorii „kapesních strojů“, tj. GameBoye: těchto strojů se prodalo letos v první polovině roku (podle fiskálního roku Nintenda, tj. od března do srpna) 10,2 miliónů, loni 7,9 miliónů. Největší vzrůst příjmů – ovšem také zisků – firma získává díky hrám; na Game Boye jich prodala za 405 mil. dolarů (loni 298 mil.), na Nintendo 45 za 470 mil. (loni za 555 mil., tedy i zde je pokles, ale ne tak dramatický).

Čeká se především na hardware nazvaný Nintendo Gamecube – nový hardware, který má přijít na trh žel až v červnu, a to ještě jenom v Japonsku; americký trh má být (tradičně) o další čtyři měsíce opožděn. Tou dobou ale už na trhu může být i další konkurent, X-Box od Microsoftu, o tom, jak bude v té době trhu konzolí vládnout PlayStation, ani nemluvě. Nintendo si udržuje pohodovou dominanci u kapesních herních počítačů, kde má v březnu přijít na trh nástupce GameBoye nazvaný Game Boy Advance.

K finančním výsledkům Nintenda ještě zajímavá poznámka: u japonských společností bohužel většinu zisku „pojídají“ kurzové ztráty, dané růstem jenu proti dolaru (firma prodá venku za dolary hodně, ale při výměně za jen na tom ztratí, zjednodušeně řečeno); Nintendo letos za první polovinu roku ztratila na kurzových ztrátách gigantických 473 miliónů dolarů (!), tedy dvojnásobek svého zisku.

Diskuze (7) Další článek: Hardware pro trochu znalé – díl XXVI. – čipové sady Intelu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,