Nikon Coolpix 5400 - černý elegán s příslušenstvím

Kompaktní digitální fotoaparát Nikon Coolpix 5400 je typickým představitelem poloprofesionálních kompaktů. Kvalitní optiku podporuje rozlišení 5,1 Megapixelů a bohaté volitelné příslušenství. Mimo fotoaparátu jsme tak otestovali i několik doplňkových objektivů.
Kapitoly článku

Nikon Coolpix 5400 je následovníkem Nikon Coolpix 5000. Na první pohled se od svého předchůdce ničím neodlišuje. Na ten druhý zjistíme, že je 5400 o něco menší a lehčí, hlavně díky použití magneziové slitiny na stavbu těla fotoaparátu. Tvarově vychází ze stejné koncepce, ovšem lépe je vyřešena ergonomie ovládání. Další změnou, v tomto případě k lepšímu, je využití jiných filtrů při zpracování obrazu. Místo filtru CMYG je použit filtr GRGB.

Další podstatnou změnou je vylepšení elektroniky a optiky objektivu - zvětšení rozsahu ohniskové vzdálenosti a zlepšení světelnosti. Je to velmi znát na ostrosti obrázků, hlavně v okrajích, možnosti použití makra už od jednoho centimetru.

Tělo a design

Byť je tělo nyní menší a lehčí, nemusí svým tvarem a velikostí nikoho znepokojovat. Sice se opravdu vejde do každé ručky, ale i fotograf s pořádnýma "lopatama" si velmi brzy zvykne na pohodlné a snadné ovládání fotoaparátu. K pohodlnému uchycení pravou rukou slouží dobře propracovaný pogumovaný díl. Zprvu jsem měl strach, zda někam nechtěně nestrkám prsty (objektiv, senzory, blesk), ovšem zbytečně. Ergonomie a účelové rozmístění komponent je, spolu se stavbou celého těla, provedeno velmi precizně. Nebudu zabíhat do detailů, kde jaký čudlík je a k čemu slouží. Podívejte se na obrázky a do tabulky s výčtem funkcí. Čtenář, který v životě nedržel foťák v ruce, si ho stejně musí před nákupem někde na živo osahat.

Snímací čip

Oproti předchozí verzi je použit menší (1/1,8") čip, sice se stejným počtem obrazových bodů (5,24 mil. bodů) a s o něco více aktivními zobrazovanými body (5,1 mil.), ale s použitím jiných barevných filtrů. Tentokrát firma Nikon vsadila na BRGB (Coolpix 5000 - CMYG), který je z komerčních důvodů v poslední době prosazován i u jiných výrobců. Použitím nového čipu se změnila i snímací citlivost 50 ISO - 400 ISO (před tím 100 ISO - 800 ISO).

Výklopný monitor

Náhledový monitor, jak jinak s LCD prvkem o velikosti 1,5" a rozlišením 134 000 bodů, umožňuje velmi kvalitní náhledy i snímání přes zapnutý monitor. Lze u něho nastavovat jas, barevné nasycení i rychlost překreslování. Monitor je opět umístěn na otočném kloubu, díky němuž můžete pořizovat snímky i z jinak nemožných pozic. Rovněž otočením monitoru směrem k tělu fotoaparátu chráníte povrch LCD před poničením. Na monitoru se ukazují všechna nastavení, při snímání i při prohlížení. Pokud vás veškeré ikonky a ukazatele otravují, lze to jednoduše vypnout, stejně tak jako celý monitor kvůli úspoře dobíjecího akumulátoru, a fotit pouze přes hledáček.

Objektiv a adaptéry

Objektiv dosahuje až čtyřnásobného zvětšení, v řeči čísel tj. ohnisková vzdálenost 5,8 - 24 mm. Pro porovnání s analogovým kinofilmovým světem to znamená 28 - 116 mm. Což je velmi dobrý nadprůměr, běžně se totiž setkáte s rozsahem 35 - 80mm (max.105 mm). Objektiv se skládá z devíti optických členů (čoček) v osmi skupinách. Je použita jedna čočka s ED úpravou (ED - Extra Low Dispersion pro minimalizaci chromatické chyby) a dvě asférické. Asférické členy umožňují maximální optický výkon objektivu v celém rozsahu zoomu.

Fotoaparát využívá 5bodový AF (AF - Auto Focus neboli automatické ostření), který umožňuje rychlou volbu jednoho z pěti ostřících bodů pomocí křížového voliče na těle aparátu. Nabízí bodové i průměrové měření, s možností průběžného i manuálního ostření. Při zapnutém makro režimu je optika schopna zaostřit už na vzdálenost jednoho centimetru, při běžném fotografování cca od půl metru.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Minimální a maximální zoom při použití standardního objektivu

Coolpix má sice vestavěný objektiv, ale pomocí šroubovacích adaptérů a objektivů ho lze doplnit a vylepšit o další možnosti. Z nabídky firmy Nikon jsem vyzkoušel hned tři.

Adaptér TC - E15ED

Jedná se o telekonvertor, který zvětšuje 1,5x a díky tomu posune vrchní hranici zoomu, po přepočítání k ekvivalentu kinofilmu, na 174 mm. Což sice není mnoho, ale už se přece jenom dá tímto leccos přiblížit. Poměrně těžký, v kovovém těle postavený konvertor opět ED čočkou přináší další rozšíření digitálního fotoaparátu.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Adaptér WC- E80

Jedná se o širokoúhlý konvertor, opět postavený v kovovém těle, umožňující snížit ohniskovou vzdálenost (po přepočtu) na 22mm, a tím pádem rozšířit zorné pole.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Adaptér FC-E9

Posledním z konvertorů je rybí oko. Tento „hříbeček“ vám umožní nahlédnout doslova až za roh. Koeficient pro přepočet ohniskové vzdálenosti je totiž 0,2!

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Pro další rozšíření možností Nikon Coolpix 5400 se může použít nástavec pro „skenování“ diapozitivů nebo nástavec pro sluneční clonu a filtry.

Vestavěný blesk

Blesk lze nastavit v šesti režimech - včetně nových režimů, které se u řady Coolpix objevují poprvé. Synchronizace se zadní závěrkou - závěrka se otevře a blesk sepne až při zavírání závěrky - probíhá automaticky. Můžete samozřejmě využít i externí blesky, dodávané firmou Nikon, které na tělo fotoaparátu upevníte pomocí klasických sáněk.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Ukázka při nastavení citlivost ISO 200 s redukcí šumu

Vlastnosti a nastavení

Pro měření expozice Coolpix 5400 nabízí vše možné. Automatické měření pracuje s 256 segmenty, které lze přepnout na průměrové či bodové. Dále využívá maticové vyvažování bílé, které neutralizuje nežádoucí barevné podání. Fotoaparát nabízí od plně automatického režimu, přes režim scénických motivů, BSS až po známé nastavení A/S/M. Rychlost elektroniky celého fotoaparátu je na dobré úrovni. Díky vylepšení elektroniky se zkrátí prodlevy při práci. Rovněž můžete nechat přístroj v pohotovostním režimu, který při potřebě okamžitě naběhne.

Provozní časy

Zapnutí přístroje v režimu snímání trvá zhruba 4 s, při něm se aktivuje objektiv vysunutím z pouzdra těla. Zapnutí přístroje v režimu prohlížení trvá cca 3 s až 5 s – záleží na velikosti snímku a v jakém režimu (velikost v pixelech a kvalita) byl pořízen. Vypnutí přístroje v režimu snímání trvá asi 2,5 s, při čemž se objektiv opět zasune zpět do pouzdra těla fotoaparátu. Vypnutí přístroje v režimu prohlížení proběhne téměř okamžitě. V případě již zapnutého přístroje se časy při přechodu do jiného režimu zkracují. Pokud jsme snímali obrázky, tudíž je přístroj zapnutý, a chceme-li si je prohlédnout, přepnutí trvá cca 1s a opačně cca 2 s. Plynulé vysunutí objektivu (20 kroků) z širokoúhlého (min.) ohniska na tele (max.) trvá asi1,5 s. Namáčknutí spouště se zaostřením (AF) trvá cca 1 s, a při maximálním zoomu může i o něco déle. Následné domáčknutí a exponování snímku je časově sotva postřehnutelné. Díky vyrovnávací paměti je fotoaparát téměř okamžitě připraven k dalšímu snímku. Kontinuálně lze snímat až sedm po sobě jdoucích snímků v plné velikosti (2,592 x 1,944 bodů) rychlostí 3 snímky za sekundu. Uložení celé dávky trvá něco kolem půl minuty, než můžeme pokračovat další dávkou, což je v této kategorii fotoaparátů naprosto vynikající. S nižším rozlišením klesá v režimu Continuous High i potřebný čas na vyprázdnění paměti a uložení na kartu. S naprostým opakem jsem se setkal v modu Continuous Low, kdy s klesajícím rozlišením rostl potřebný čas na uložení na kartu. V tomto režimu sice pořídíte daleko více po sobě jdoucích snímků (ovšem s poloviční rychlostí snímání), ale čas potřebný na uložení se počítal už v minutách.

Coolpix 5400, oproti starší verzi, umožňuje zaznamenat i videosekvenci se zvukem. Můžete využít dvou režimů - TV mode (VGA, 640 x 480 bodů, doba záznamu 70 s) a Small movie mode (QVGA, 320 x 240 bodů, max. 180 s). Ukládá se ve formátu Quick Time.

Akumulátor

Akumulátor vydrží velmi dlouho. Podle testů firmy Nikon je to 110 min. To je ovšem za speciálních laboratorních podmínek a nepřetržitého fotografování. Při běžném provozu je to v podstatě jako s mobilním telefonem, pohotovostní doba je mnohonásobně delší. Bez nabití akumulátoru vydržel několik dnů a v přepočtu na snímky to bylo cca 300 fotografií (z toho 80 s bleskem).

Funkce a ovládání

V nabídce jsou expoziční režimy P-Program, S-Priorita času, A-Priorita clony, M-Manuál. Můžete použít režim AUTO, kdy se veškerá nastavení fotoaparátu provedou automaticky. Pro dosažení optimálního výsledku řady různých fotografických situací s minimálním úsilím můžete využít 15 motivových scén, kdy fotoaparát automaticky upraví podle zvolené scény expozici, zaostření, režim blesku, kontrast, citlivost, vyvážení na bílou.

Podle mne jedna z nejpropracovanějších funkcí, kterou byl Coolpix 5400 obdařen, je BSS (výběr nejlepšího snímku). Automaticky vybírá nejostřejší snímek ze série snímků - velmi užitečné je využití této funkce v makro režimu nebo při snímání s dlouhými ohnisky. Při zapnutém rozšíření AE-BSS je automaticky vybrán snímek s relativně nejlepší expozicí ze série pěti snímků, posuzováním podle gradace a tónového rozsahu. K dispozici jsou tři režimy Highlight mode (vybírá snímek s nejlepší kresbou ve světlých částech obrazu), Shadow mode (vybírá snímek s nejlepší kresbou v tmavých částech obrazu), Histogram mode (vybírá nejlépe vyvážený snímek). Histogram si rovněž můžete vyvolat ručně, po expozici v jakémkoliv modu, a rozhodnout se, zda vám snímek vyhovuje.

Ovládací menu na LCD je velmi přehledné. Menu lze programovat a stisknutím jediného tlačítka tak dostanete kompletně přenastavený fotoaparát. Pro jednoduchou správu snímků lze pořídit krátkou zvukovou poznámku. Funkce Move image umožňuje přesouvat uložené soubory ze složky do složky přímo na fotoaparátu.

Závěr a hodnocení

Nikon použil zaběhnutý konstrukční model s použitím nových materiálů. Snímací čip je obdařen lepšími parametry a nová elektronika pestrým výběrem funkcí. Optiku vylepšil o větší ohniskový rozsah a kvalitnější skla. Je možné ho dovybavit o konvertory, především širokoúhlý, což v této třídě, v tak širokém výběru, nemá konkurenci. Vynikající je t také nízká chromatická vada. Jako vynikající lze hodnotit i pokročilé uživatelské funkce (programovatelné menu), tj. kvalitní zpracování barev a dobrá redukce šumu. Stejně tak široká možnost nastavení bílé a kvalitní LCD řadí tento kompakt k profesionálnějším fotoaparátům.

Na druhou stranu se kompromis mezi kompaktním tělem a vysokým rozsahem ohniskových vzdáleností musel někde projevit. Ostrost obrazu v krajích patří mezi průměrné, a pokud výsledek chcete profesionálně využít, musíte doostřovat v některém grafickém programu. Konektory pro AV výstup, USB a napájení na konstrukci nejsou rozmístěny zrovna dvakrát inteligentně. Rovněž absence doplňkového světla pro AF je v horších světelných podmínkách znát. Doporučená cena pro koncové zákazníky je 28 990 Kč včetně DPH.

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,