Nikon Coolpix 4500 – malý ale šikovný profesionál

V polovině letošního roku představil Nikon zatím poslední ze řady svých digitálních fotoaparátů s otočným tělem. Jedná se o čtyřmegapixelového drobečka, který oproti svému předchůdci, modelu 995, značně zmoudřel. Jaká tedy je nová „čtyřtisícpětistovka?“

Rafinovaný šikula

Pokud vás na Coolpixu 4500 nezaujal jeho design, pak jeho schopnosti to určitě bohatě vynahradí – jeden plně automatický, 16 poloautomatických a klasické 4 manuální režimy. Takové množství režimů se opravdu jen tak nevidí. Právě oněch 16 poloautomatických režimů dává i amatérským fotografům obrovské možnosti, jak vytvořit s Coolpixem 4500 profesionálně vypadající fotografie bez nutnosti vědět, co je to clona nebo závěrka objektivu. A jaké, že ty poloautomatické režimy jsou: portrét, noční portrét, party/uvnitř, pláž/sníh (focení s ostrým světlem), scenérie, noční scenérie, východ slunce, západ slunce/soumrak, muzeum (focení uvnitř bez možnosti využít blesk), ohňostroj, makro, kopie (černobílá kopie dokumentu), protisvětlo, vícenásobná expozice (vyfotíte jeden snímek, který na displeji zůstane v poloprůhledném stavu, a když zmáčknete spoušť podruhé, tak se oba snímky „sečtou“ dohromady), Panorama Assist (pro focení panoramat, vyfotíte jeden snímek a kus jeho pravého okraje zůstane na displeji, fotoaparát pak namíříte tak, že hrana snímku splyne s hranou fotografovaného objektu a vy tak vyfotíte jeho další kus, do panoramatického snímku pak jednotlivé fotografie spojíte na počítači pomocí přiloženého softwaru) a sport. Manuální režimy pak jsou již obvyklé – picture (expozici nastaví automatika a vy pak můžete volit různé kombinace clon a časů ve vypočteném poměru), priorita clony, priorita času a plně manuální.

focení ohňostroje není s využitím poloautomatického režimu žádný problém

Obzvláště zajímavé jsou u Coolpix 4500 právě manuální režimy, které díky množství nastavitelných funkcí dokáží uspokojit i profesionálního fotografa. Obzvláště vydařené je nastavení bílé, to sice automatika zvládá velmi dobře, ale i tak jej můžete sami upravovat. K dispozici máte volby denní světlo, žhnoucí světlo (žárovka), fluorescentní světlo (zářivka), zataženo (focení exteriérů při zatažené obloze) a blesk (od fotoaparátu). Jako třešnička na dortu je pak nezbytné manuální nastavení bílé podle vzoru.

Možností snímání obrazu také není zrovna málo – samostatný záběr, rychlé focení (vyfotí se až 11 snímků v plném rozlišení při kompresi Normal JPEG velmi rychle za sebou), Multi-Shot 16 (vyfotí se koláž 16 o 1/16 velikosti, v praxi asi těžko použitelné), Ultra HS (za 2 sekundy se vyfotí 70 snímků v rozlišení 320×200) a Movie (nahraje se maximálně 35 sekund dlouhé video (se zvukem) ve formátu QuickTime o rozlišení 320×200).

Velmi šikovná pomůcka je také Best Shot Selector (BSS), který fotí dokud máte stisknutou spoušť (maximálně oněch 11 snímků) a pak z vyfocených snímků vybere ten nejlepší, který uloží.

Na focení scenérií vůbec nic není

Profesionálové také nepochybně ocení možnosti nastavení obrazu, kterých Coolpix 4500 nabízí opravdu hodně. Kontrast si můžete nastavit hned ve čtyřech volbách (auto, normal, více kontrastní a méně kontrastní), u sytosti barev si pak můžete vybrat mezi maximální, větší, normální, nižší a nízkou, poněkud nepochopitelně je tu ale také volba obrazu černobílá a sephia. Velmi zajímavá je také volba ostrosti obrazu (fotoaparát sejmutý snímek následně digitálně doostří), kde si můžete vybrat mezi automatickým, zvýšeným, normálním, nízkým a žádným doostřováním. Velmi bohatá je také nabídka přeexponování respektive podexponování snímaného obrazu, kde si můžete volit +/- 0.3, 0.7, 1.0, 1.3, 1.7 a 2.0 EV kroku. Na to bezprostředně navazuje také možnost bracketingu (sejmutí podexponovaného, normálního a přeexponovaného snímku), u kterého máte na výběr v rozmzí od 0.3 do 1.0 EV kroku. Nabídku funkcí pak doplňuje netradiční White Balance bracketing, který vytvoří tři snímky – barevně studenější, barevně odpovídající vaší volbě vyvážení bíle a barevně teplejší.

1025 a 1045 Takto vypadá portrét focený v interiéru, když použijete některé dostupné manuální volby (jiná barva, přeexponování, atd.)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,