Nezvyklé manévry u Intelu jsou dobrou šancí pro AMD

Diskuze čtenářů k článku

Tykvík  |  21. 05. 2004 21:59

Je dobré přiznat chybu. V podnikání můžete udělat jen jednu chybu - vyberete špatnou variantu pro budoucí vývoj firmy. To bohužel postihlo i Intel. Ale jak je vidět, Jonah pro desktopy tu bude již ke konci 2005, takže to tak horké nebude. Osobně si myslím, že Tejas a spol. skončily koncem roku.

Athlon na patici 939 bude fajn, ale... Už jste četli, že verze (tuším) 4000+ má mít příkon 104 W? Bohužel AMD bude dříve nebo později Intel následovat ve spotřebě.

Řekl bych, že dřív byl na koni Northwood HT, teď je na koni Athlon 64, další v řadě bude Jonah (nebo až Merom?).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tomas 2  |  21. 05. 2004 11:37

Uz v dnesni dobe jsou procesory pro bezne pouziti predimenzovane, i kdyby se ted zacal prodavat 5 Ghz procesor za cenu 3000,- Kc, tak bych si ho nekoupil, protoze jeho vykon nepotrebuji. Ano v nekterych specifickych pripadech by to trochu pomohlo ale jen TROCHU.
Napr. z pohledu 3D grafika kterej by 5Ghz potreboval na rendering jeho uzasne animace: stejne by si prakticky moc nepomoh, protoze vzdycky se da nastavit kvalita renderingu tak, ze to pak zase trva straaasne dlouho.
Na praci ve Photoshopu a spol? - bohate staci soucasne stroje. Na strih domaciho videa taky.

Takze to chce klid a uvedomit si, ze nejvic casu u PC clovek stravi tim ze neco tvori a vymysli a minimum casu tim
ze to prevadi do prezentacni podoby. A kvuli tomu aby ulozeni na disk nebo rendering trvalo o minutu min nema smysl kupovat lepsi procesor.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladinek  |  13. 10. 2004 21:55

PC architektura ma z hlediska sw neskutecnou flexibilitu oproti cemukoliv jinemu - muzu si vybrat wokna (+kodeky...), linux, spoustu dalsich OS... jenom to potrebuju dostat do obyvaku, do hi-fi pixle, a 100+ wattu procesoru se proste NEDA uchladit.. Uzasne Pentium-M, 2 vyrobci na svete vyrabi microATX prkna, ani jeden mi neodpovedel na mail, kdyz to chci koupit... Jasne rikam hochum od AMD i INTELu: Nejsem chudak. Ale nejsem ani 3D gamer. Penize nechci utratit za Pentium 4 Extreme Edition (vykon bez ohledu na watty), ale ze COKOLIV low power edition. Jestli nekdo vite o microATX treba AMD Geode nebo Pentium M, prosim dejte vedet.
 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Gul Du Kat  |  19. 05. 2004 21:38

ano, a kolik z toho prijmu tvorily CPU pro desktop?
AMD nikdy nerusilo dlouhodobe plany
To ze je architektura netburst spatna cesta jsem tu psal uz pred par lety, a intelaci ji hajili, to ted asi ziraji kdyz to musel uznat i sam velky Intel :/
ano, misto jednoho valce dva na nizsi frekvenci, zatimco AMD ma uz davno 3 Pro delocidelne operace a 3 Pro FP operace, to souvisi take s multitaskingem - az prijde intel s Dualcore architekturou, tak se pak teprve vyrovna v multitaskingu AMD.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
droopy  |  20. 05. 2004 22:07

Intel mal dve ALU jednotky uz v prvom Pentiu! Aj ked ta druha vedela spracovat iba niektore jednoduche instrukcie!

Vola sa to Superscalarna architektura (nie multitasking)!

precitaj si trebars Search Google for "define:superscalar".

modern chips have multiple pipes of execution [say, two floating-point execute, two load-and-store floating-point, three integer ALU, a floating-point complex operation, two integer load, one integer store, two MMX ...]; three-way or three-issue superscalar means that three instructions may be dispatched, to different execution pipes, per cycle. "Superscalar floating point" implies simply that there is more than one floating-point pipe.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MadCap  |  19. 05. 2004 12:11

len tak medzi recou .. nema byt dual core uz na buduci rok? ak sa dobre pametam tak to ohlasuju na 2005 ... ale inak ma celkom zarazaju nazory ze AMD bude vyrabat high-end za cenu low endu .. to je trosku nemyslitelne aby vyrabali super procesory za socialne ceny .. ked to mam parafrazovat > to je ako keby porche stalo menej ako subaru .. jednoducho na trhu je to nemozne .. cenova politika aku AMD dlhe rokyk viedlo (podhodnocovanie svojich procesorov za ucelom ziskania trhoveho podielu) uz dalej nie je imho mozna .. nechapem preco napr predavaju napr mobile bartony za take smiesne ceny ... su sice ako drtiva vecsina produktov na jadrach K7 v style DoDo (DorobDoma) ale to nic nemeni na uzitnej hodnote a v podstate podtaktovanani od vyrobcu .. divna strategia .. ja sa tesim na A64, pretoze to je vyborny procesor a jeho cenu tomu aj odpoveda ....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Balas  |  19. 05. 2004 14:17

No sranda je v tom, ze to co pro AMD bude lowend to díky lepšímu návrhu procesoru může být výkonově srovnatelné s highendem od Intelu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MadCap  |  19. 05. 2004 14:26

no zas tak megasuper pre amd by som to nevidel ... to je mierne utopisticke tvrdenie

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
roob  |  19. 05. 2004 20:30

"ja sa tesim na A64, pretoze to je vyborny procesor a jeho cenu tomu aj odpoveda ..."
heh, no to iste, 50%ny narast vykonu FX53 oproti xp3000+ ti stoji za tych niekolko 100%ny cenovy rozdiel????? btw. kolko vlastne fx53 stoji? lebo a64 3200+ je drahsi 150% ako xp3200+ Ak by som si mal uz kupit procesor v tejto cenovej kategorii, tak jednoznacne intel. Kto sa v tom trosku vyzna, a nieje zaujaty, dnes voli xp2500+.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MadCap  |  19. 05. 2004 20:38

ja som si tiez kupil intel, kto ma pozna vie preco, rozvadzat to nebudem ...
A64 je super nielen kvoli vykonu .. ma konecne kvalitne mobo a nie tie shity co sa na k7 vyrabaju (no sorry teraz po x rokoch uz su aj rozumne "hura") a to je aj dovod preco K7 NIKDY nekupim ani nechcem :) btw A64 je in fact drahsia ako intel ..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
peto  |  19. 05. 2004 08:56

V prvom rade sa pytam v com je clanok iny ako preklad

http://www.azcentral.com/arizonarepublic/business/articles/0518intel18.html

?

V druhom rade AMD vie co robi

http://216.239.37.104/translate_c?hl=en&langpair=de%7Cen&u=http://www.heise.de/newsticker/meldung/47465&prev=/language_tools

An announcement with the arranging celebration of the AMD Fab36 in Dresden on Monday of yesterday remained so far to a large extent unnoticed: Federal Chancellor Gerhard Schroeder explained that AMD could not be disadvantaged in the future with public advertisements no more. "AMD is not to receive advantages, in addition," Schroeder suffer, meant no disadvantages. AMD boss had obviously weighted Hector Ruiz before with him about an unfair advertisement practice.

co nadvazuje na clanky napr. na o vysetrovani niektorych statov EU EK z dovodu vynucovania si Intel CPU v statnej sprave.

http://www.forbes.com/newswire/2004/04/21/rtr1339782.html

Socket A navyse bude zit do roku 2008 lebo AMD ma zmluvu s Cinskym ministyerstvom skolstva na dodavku 230 mil. PC na AMD Alceemy Au, Athlon XP a Athlon MP v rokoch 2003-2008.

Co sa tyka Socket-ov v buducnosti

940 to je server Socket

939 je mainstream socket pre AMD64 a K8 bez AMD64 (o 30% lacnejsie dosky ako Socket 940 ale bez viac CPU podpory)

754 je low end socket pre K8 bez AMD64

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kubik  |  19. 05. 2004 09:49

V pripade rady Alchemy bych o PC moc nemluvil, jadro je MIPS.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Bernie  |  19. 05. 2004 10:24

Peto, ozvi se mi na mail - mel bych pro tebe nejaky info o AMD.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
peto  |  19. 05. 2004 10:48

Ja viem, ale zmluva to definuje ako student PC based on Alchemy Au1500.

ale tvoja pochybnost ma nasrdila, ze ti ukazem zoznam sefvyvojarov u AMD

Derek Mayer
platformy
Alpha - Dick Sites and Rich Witek
  Dick Sites and Dirk Meyer, Alpha architecture video, April 1992
AMD Athlon (K7), 1999 - Dirk Meyer (Dir. Engr.), Fred Weber, ...

zivotopis

Senior Vice President
Computation Products Group
Dirk Meyer is senior vice president of the Computation Products Group at AMD.
He joined AMD in 1996 as the director of engineering for the AMD-K7 ™ microprocessor development program in Austin, Texas. In April 1999, Meyer was promoted to the position of vice president of engineering for the Computation Products Group.
Meyer came to AMD from Digital Equipment Corporation, where he worked for nearly a decade and was co-architect of the Alpha 21064 and 21264 microprocessors.
Meyer's microprocessor industry experience includes tenures at not only AMD and Digital but also Intel Corporation. Over the years, he has been involved in the design of x86, Alpha, VAX, and embedded processors.
Meyer graduated from the University of Illinois, where he received a bachelor's degree in computer engineering. He also received a master's degree in business administration from Boston University.

 

Mike Johnson

platformy
AMD 29000 - Brian Case and Ole Moller (initial contributors); also Gigy Baror, Philip Frieden, Smeeta Gupta, Mike Johnson, Cheng-Gang Kong, Tim Olson, and David Sorensen; managerial support from Paul Chu and Bill Harmon
29050, 1990 - Bob Perlman (lead), Mike Johnson, and Tim Olson
included 29000 and 29027, but was more than just an integration
unreleased superscalar 29K processor - Mike Johnson

AMD K5, 1996 - Mike Johnson

zivotopis

Mike Johnson is vice president of AMD's Connectivity Solutions Division and an AMD senior fellow. He is responsible for overseeing the development of communications and networking products and technology for AMD platforms.

Mike joined AMD in 1985 as the chief architect of the 29K family of microprocessors, and held various management positions on the 29K processor product line and on the K5 and K7 processors. Most recently, he was vice president of the Advanced Architecture Lab, responsible for technology development in the areas of processor, multimedia, networking, telecommunications, and personal computer system products. Prior to his AMD career, Mike was an architect and designer of early RISC processors at IBM Austin.

Mike holds bachelor's and master's degrees in electrical engineering, both from Arizona State University. He also holds a Ph.D. in electrical engineering from Stanford University

Fred Weber

platformy
AMD Athlon (K7), 1999 - Dirk Meyer (Dir. Engr.), Fred Weber, ...

x86-64 architecture - Kevin McGrath and Dave Christie
Kevin McGrath, x86-64 architecture (video), September 2000

AMD Opteron (K8), 2003 - Jim Keller and then Fred Weber
Jim Keller left and the initial K8 design was canceled
Fred Weber led the project to revise the K7 into a 64-bit core

zivotopis

Fred Weber is vice president of engineering for the Computation Products Group at AMD.

While at AMD, Weber has been involved in the development of the AMD-K6® processor, and was also the co-lead of the AMD Athlon™ processor. Previously Weber worked in various architectural and engineering positions at NexGen, Encore Computer, and Kendall Square Research.

He received an AB in Physics from Harvard University.


Ritch Witek

platformy


StrongARM 110, 1996 - Rich Witek (lead), Greg Hoepnner, Ray Stephany, Jim Montanaro, +
StrongARM 1100, 1997 - Rich Witek (lead microarchitect), Ray Stephany (implementation)

Titan, 1986 -

PRISM (Parallel Reduced Instruction Set Machine), 1989 - Dave Cutler, Dileep Bhandarkar, Rich Witek, Dave Orbits, and Wayne Cardoza

HR-32, started in 1984 - Rich Witek and Dave Dobberpuhl

microPRISM - Rich Witek (lead microarchitect)


Alpha - Dick Sites and Rich Witek


implementations
21064 (EV4), 1992 - Rich Witek (lead)


Zivotopis
Rich Witek was appointed corporate fellow, the highest position in the company's Member of Technical Staff (MTS) program. He is the first AMD employee to hold this position.

Rich provides strategic technical leadership for AMD's Personal Connectivity Solutions (PCS) business unit, which develops products for non-PC connectivity devices including web tablets, auto navigation and entertainment systems, and portable and wired Internet access devices and gateways.

Rich has 24 years of hardware and software experience, with the past 17 years devoted to full custom VLSI CPU and system design. Rich received a BA in Computer Science and Math in 1976 from Aurora College. He has worked for leading high tech companies throughout his career, including Bell Labs, Digital Equipment Corporation and Apple, and in 1998, co-founded Alchemy Semiconductor, Inc.

Rich has played a major role in six implementations of leading edge CISC and RISC designs. He was the co-architect of DEC ALPHA and did architecture work on ARM, PowerPC, DEC Prism, DEC VAX, and VAX Vectors. Rich was lead micro architect for StrongARM, the first two Alphas, and uPRISM. Rich consulted and reviewed designs for several other CPUs and holds 22 patents in area of CPU, Cache, and system design. Rich has also co-authored several IEEE papers and presented papers at several technical conferences, and co-authored the "Alpha Architecture Reference Manual."

Greg Hopnner

platformy
StrongARM 110, 1996 - Rich Witek (lead), Greg Hoepnner, Ray Stephany, Jim Montanaro


Doug Beard (prisiel z Intel-u a aj vdaka jeho odchodu sa rozpadol team Tejas-u)

platformy

Cyrix MXi x86 Processor with Integrated 3D Graphics  This was a
more detailed talk that continued on the previous day's presentation. The
objective of the MXi processor is to provide a mainstream processor for the
desktop in the 2H 1998. The key features include the Cayenne core disclosed
yesterday, support for SDRAM with up to 2GB/sec memory bandwidth and
performance consistent with 4X AGP and support for 66MHz AGP. This chip
continues the high level of integration present on the Media GX processor
and a MXi block diagram was shown which included only the processor and a
South Bridge to complete the system. Touted as integrated 3D graphics
features were bi and tri-linear filtering, alpha blending, MIP mapping, AGP
software compatibility and Z-buffering. The graphics will support up to 1600
X 1200 and includes a 2K texture cache. The chip is claimed to be fully D3D
compliant. Performance figures include 2m triangles/sec and a fill rate of
120m pixels/sec with perspective correction, z-buffering and bi-linear
filtering. Tape out is scheduled for 4Q 1997 with production in 2H 1998. The
chip has 9m transistors and is accomplished on 90 square mm and .25 micron
process technology.

Cyrix
Cayenne core (ca. 1997) - dual issue of FXCH in FP/MMX unit  MXi (graphics
integrated with Cayenne core), 1997 - Doug Beard


Brad Burgess (dalsi ex Tejas-ak)

platformy

Power PC
603, 1993 - Brad Burgess, Russ Reininger, and Jim Kahle
603e, 1995 - Brad Burgess and Robert Golla

740/750 (G3), 1997 - Brad Burgess
microarchitecture similar to 603
7450, 2001 - Brad Burgess (chief) and Tom Peterson (memory system)
new pipeline

 

Skoda len, ze do Intel-u  odisiel

Jim Keller (asi preco sa Prescott tak podoba na K8.1)
platformy

32-bit computer family, VAX - William Strecker
8800/8700/8500, 1986
pipelined the microinstructions
I-box and E-box - Jim Keller, project leader

Alpha - Dick Sites and Rich Witek
21164 (EV5), 1995 - John Edmondson (lead during design), Pete Bannon, and Jim Keller (lead during advanced development)
21264 (EV6), 1998 - Jim Keller (lead)

x86-64 architecture - Kevin McGrath and Dave Christie
AMD Opteron (K8), 2003 - Jim Keller and then Fred Weber
Jim Keller left and the initial K8 design was canceled
Fred Weber led the project to revise the K7 into a 64-bit core


Asi uz chapers, preco AMD je technologicky tam kde je

Zdroje AMD, http://www.cs.clemson.edu/~mark/architects.html, http://www.aceshardware.com/#80000482,
http://www.theinquirer.net/?article=15857

 

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kubik  |  19. 05. 2004 15:41

No pekny, ale nejak nechapu, co to ma spolecnyho s mym tvrzenim, ze stroj vybavenej Alchemy bych moc za PC nepovazoval, neb potom by se za PC mohl oznacit i SGI Onyx, kdektery postarsi PDA nebo kazdej treti settop box

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
peto  |  19. 05. 2004 16:48

Suhlas, ale zmluva to definuje ako student PC based on Alchemy Au1500 a tak ide o PC nerovana sa IBM PC.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
peto  |  19. 05. 2004 16:51

A Rich Witek vymyslel Alcehemy Au a mnohy hore horekovali nad koncom Alpha-i, ako je zname tak Athlon sa velmipodoba na Alpha-u  a teraz je aj jasne preco a kto vie, co podpisalo AMD s Digital-om pocas ich spoluprace na K7. mozno Alpha ozije a alpha bola aj PC

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jakub Hegenbart  |  19. 05. 2004 18:16

PC je Personal Computer. Jakmile u toho clovek sedi a pracuje s tim, je to osobni pocitac. Nebo snad povazujes workstationu za mainframe?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kubik  |  19. 05. 2004 19:47

No, nerikej to moc nahlas pred nejakym Mac fanatikem - pravdepodobne bys prisel o zuby

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jakub  |  19. 05. 2004 20:08

No nevim, ja mam jak IBM PC kompatibilni pocitace tak jednoho Macintoshe (tj. asi budu Mac fanatik ) a presto i toho Maca povazuju za osobni pocitac (tedy PC) - takze bud nejsem normalni, nebo vubec nechapu o cem to tu mluvis?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Teddy  |  19. 05. 2004 08:05

Situacia co sa tyka Intelu bola popisana celkom dobre, k AMD si dovolim par poznamok:

AMD uz davno mohlo odstartovat raketovy nastup na trh, a vyuzit toto chvilkove preslapovanie Intelu, keby uz konecne uviedlo na trh ten tolko ocakavany Socket939 (a samozrejme procesory k nemu). Lebo tento zmatok v socketoch uz zrejme stoji AMD pekne prachy, aj nemalo zakaznikov. Odzaciatku sa sekli s tym, ze namiesto jedneho univerzalneho socketu (co sa im osvedcilo u athlon/athlonxp) vysli s s940 a s754 (chyba, amd nema take kapacity aby si mohli dovolit prilis siroku produktovu radu, navyse nielen taktom/cache, ale aj socketom a pamatovym radicom uplne odlisne procesory). A ked si to uvedomili, a ohlasili s939 (ak sa dobre pamatam, tusim uz v Q3/2003) tak za tu priserne dlhu dobu ho uz davno mohli presadit na trh!

Mnoho potencialnych zakaznikov AMD len vyckava, lebo nechce investovat do s754, ktoreho dalsia upgradovatelnost je viac nez diskutabilna. Naco toto preslapovanie na mieste, a ustavicne odsuvanie uvedenia s939, to fakt nechapem... Zeby AMD malo az take velke zasoby procesorov so Socket754, aby museli cakat kym sa vypredaju???

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Digero  |  19. 05. 2004 12:03

Vycitat AMD zmatek v paticich mi prijde jako hloupost. Kdyz jsem pred ctyrmi roky kupoval prvniho Durona, tak mel stejnou patici jako muj soucasny Athlon XP.

Intel naopak meni patici pomalu kazdy rok.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Teddy  |  19. 05. 2004 14:53

Jo, lenze to bolo pred 4 rokmi. Ak si si nevsimol, teraz debatujeme o sucasnosti (a nech to beries ako chces, SocketA je uz mrtvy). Bohuzial, s procesormi generacie Athlon64/FX AMD fakt trosku zazmatkoval, co sa tyka patice. A tento stav trva uz prilis dlho...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Back  |  19. 05. 2004 06:55

Já to vidím tak, že ani nejde o problémy Intelu, ale jde o problémy spojené s koncem Gordonova zákona. Nejdříve je třeba si uvědomit, jaké předpovědi se objevovaly na Živě před 2 roky. V roce 2005 dosáhnou procesory rychlosti 10GHz (jak se tehdy ročně zvyšovala rychlost procesoru 450,733,1.3,2). Nyní se objevuje frekvenční mez, brzy se objeví i mez v počtu tranzistorů. Další změnou je například to, že se již dnes odkládá zavádění nových výrobních procesů. Před 2 roky AMD uvádělo, že bude mít v roce 2005 technologii 65 nm. Nyní v roce 2004 nemá ani 90nm.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
TXT  |  19. 05. 2004 07:09

Ehm, neni to ciste nahodou Mooreuv zakon?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
TXT  |  19. 05. 2004 07:14

BTW: AMD nema 90nm technologii, nejdriv si zjisti fakta, nez zacnes neco plkat.....

Prave ze procesory, ktere se zacnou prodavat v pristim ctvrtleti, budou vyrobeny 90nm technologii. Vzhledem k delce vyrobniho procesu bych rek, ze uz se tedy ted musi vyrabet, kdyz je chteji pristi ctvrtleti prodavat

takze kdyz uz nic jinyho, tak obcas na tom webu aspon trochu cist

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
GLOWi  |  19. 05. 2004 07:36

Nauc se cist, vzdyt napsal ze AMD 90 nm nema ....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
peto  |  19. 05. 2004 08:05

AMD ma 90 nm

http://www.amd.com/us-en/Corporate/VirtualPressRoom/0,,51_104_543~85125,00.html

SUNNYVALE, CALIF. -- May 18, 2004

We have already begun initial production of 90nm AMD64 processors, and we are on target to begin shipping 90nm processors for revenue in the third quarter.”

AMD testuje vyrobene produkty 90 dni a az potom ideu na trh, vyroba trva 20 dni.

Takze nie je pravda, ze AMD 90 nm nema.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zdenek  |  20. 05. 2004 10:28

Presne tak. Kazdy cip se testuje sice jenom par desitek vterin, ale kdyz je jich vetsi mnozstvi, trva to pekne dlouho. Testovaci machina je neuveritelne draha, kdyby jich ve FABu koupili vic a testovali paralelne, nezaplatily by se. Urcite maji spocitano, ze se jim to zdrzeni vyplati.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
peto  |  20. 05. 2004 10:42

Ops. test bezi plnych 90 dni a nie je vo FAB ale v packaging and testing factory, ktore ma AMD v Malayzii a Singapure. Chipy CPU sa u AMD vyrabaju v Drazdanoch. Ak sa pocasd testovania zisti, ze CPU potrebuje na spolahlive fungovanie nizsiu frekvenciu tak sa to zaznamena a po zabaleni sa predava ako pomalsi model. Ono vsetky CPu rovnakeho jadra su vyrabane ako maximum a rozdelene podla toho ako uspesna bola vyroba pripadane aky je zaujem trhu.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
TXT  |  19. 05. 2004 08:21

No ja to myslel jako citaci toho co napsal on

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Back  |  19. 05. 2004 07:39

1) Nejmenuje se ten pán Gordon Moore, nebuď tak formální.
2) Ta technologie 90nm byla plánovana na rok 2003. A jak vidíš sám, technologie 65nm AMD v roce 2005 nestihne.

Děkuji za kritiku

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
peto  |  19. 05. 2004 08:17

To by som si nedovolil tvrdit?

Vzhladom na

http://216.239.37.104/translate_c?hl=en&langpair=de%7Cen&u=http://www.heise.de/newsticker/meldung/35928&prev=/language_tools

kedze ATMC funguje spolu s vyrobou Dupont-u 40 metrov a ATMC a teda 100 m od AMD Fab30 a Fab36 len tyzden..

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
TXT  |  19. 05. 2004 08:25

No kdyz jde tedy o tu formalnost.... ....Tak jo budeme vsem rikat pan Josef, pan Pavel, pan Petr a prezidenta mame Vaclava, premiera mame Vladimira.... No preci jenom jsou ty prijmeni k necemu dobry....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kubik  |  19. 05. 2004 09:46

1) No pekny - takze hned z fleku vis, o kterym zakonu mluvim, kdyz reknu Georguv nebo Edwarduv zakon, a Michaelova klec, Augustinova cocka je ti taky jasna?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jakub Hegenbart  |  19. 05. 2004 18:13

Ze by Stokesuv zakon, Faradayova klec, Fresnelova cocka? S Edwardem bohuzel tapu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
666  |  19. 05. 2004 07:39

Člobrdo říká ti něco vývoj, mít a sériově vyrábět je rozdíl.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
duhovnik  |  19. 05. 2004 13:45

Koniec Moorovho zakona: ma to cosi do seba, ved ked si vezmete, za posledny rok teda odvtedy co som kupil novy pocitac su stale v predaji tie iste procesory! 2.5 ghz barton 2500+ klesol za posledny rok o nejakych 200 SK

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
RedRicK  |  21. 05. 2004 16:05

2500+ Barton NEJDE na frekvencii 2.5 GHz :) ...teda pokial nie si sialenec :)

RRK

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
miro  |  19. 05. 2004 06:49

asi malo byt Tejas namiesto Texas

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Back  |  19. 05. 2004 07:34

když ty růže rostou v Texasu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
vtech  |  19. 05. 2004 13:11

to mas, ruzny pravopis stejneho slova

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pjotr  |  19. 05. 2004 01:20

AMD zadne manevry nedela, ta bude pomaloucku,ale jiste vynalezat dalsi a dalsi tutovky a pomaloucku rozjizdet vyrobu do maxima. V podstate jako kdyz nekdo vymyslel auto s podobnymi vlastnostmi jako porsche,ale cenove stoji jako honda, no  Jestli bude slapat na paty Intelu,uz je podle mne bezpredmetne - staci,kdyz se vsichni dohodnou a zacnou pouzivat nejaky dost dobry operacni system,ktery nebude monopolni a bude na vsechno a k tomu je potreba poradny srot za prijatelny peniz, tak jakepak slapani Intelu? Ja si myslim,ze AMD dela procesory pro lidi a ne pro zbohatliky jako Intel,ktery si dovoli za finance zbohatliku zabouchnout prescotta (ja ho chtel koupit jako historicky muj prvni procesor od Intelu) a 64bitovky neuvede a co jeste? Radeji nemluvit  

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
DevOneCz  |  19. 05. 2004 06:30

V podstate jako kdyz nekdo vymyslel auto s podobnymi vlastnostmi jako porsche,ale cenove stoji jako honda... ...Jo a budou ho prodávat vietnamci na tžnici.
Nemyslíš, že to slovo podobný je hooodně relativní a může to znamenat moc ?
Např. Trabant je stejnej jako Porsche protože:
Je to auto
Má čtyři kola
jezdí na benzín
atd..
Nebo Trabant je lepší, prože:
má malou spotřebu
je levnější
je pro čtyři osoby.

...tak tohle si asi nemyslel, ale bohužel ač je to přitáhnutý za vlasy je to příklad toho čemu se říká úhel pohledu.

Jinak Intel 64bitovku má, ale dělá ji pro servery. AMD ji zase nemá, má hybrid 32/64bit.

Tenhle článek bude akorát téma na flame , ale opět se někdo snaží srovnat nesrovnatelné.

Jako někdo kdo se setkává deně s 64bit stanicemi (SGI, IBM ,Sun ) se musím jen smá jak si zastánci jedné či druhé strany "neviděj ani na špičku nosu".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Libor Chocholaty  |  19. 05. 2004 10:41

Zrovna Sun neni prilis dobrej priklad, protoze jeho UltraSPARCy jsou taky 32 bitovy procaky rozsireny na 64 bitu, stejne jako HP PA-RISC. Jak je to u IBM Power procesoru nevim.
Rekl bych, ze Titanikum od Intelu je v podstate osamelym pokusem od zacatku navrhovanym jako 64 bitovy a posleze doplneny moznosti spoustet 32 bitovy kod.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
T. Volkmer  |  19. 05. 2004 12:02

Power PC je už hodně dlouho 64 bitový s RISC architekturou. V poslední verzi Power5 má čtyři procesory na jedné desce, každý ma vlastní L1 a L2 cash, L3 cash je na stejné desce, ale vedle. Takt to má naprosto směšný - 1,6 GHz, ale dá se to dobře uchladit. Výkon je asi jako 8 Intelů.
Viz zde: http://www.midrangeserver.com/tfh/tfh051704-story02.html
A ještě něco. Tento procesor se nejen dodává, ale osazují se jím již dva servery i5 520 a i5 570. První je jedno až dvouprocesorový, druhý tří až šesti. Co je na tom zajímavé je to, že na něm lze provozovat kromě proprietárního OS/400 i Linux a AIX v tzv. logickém oddílu (není to nic jiného než virtuální stroj) a to až 254 instancí na jednom serveru.
Co je pro Intel dosti nepříjemné je to, že se MS rozhodl, že tímto procesorem bude osazen i Xbox.
V těchto technologiích drží IBM zatraceně hodně patentů, takže to Intel bude muset řešit zgruntu.
Co se týče UltraSparc a PA_Risc, ty se vyrábí v IBM fabrice a část produkce tam dělá i AMD.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ferda Mravenec  |  19. 05. 2004 12:57

Ultrasparc ve fabrice vyrabi TI - IBM ani nahodou ...

Jinak jediny poradny 64bit procesor byla Alpha od DEC, tu se ale uspesne podarilo Compaqu a HP pohrbit ....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Melkor  |  19. 05. 2004 15:49

jj, taky na Alphicku se slzou v oku vzpominam ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Libor Chocholaty  |  19. 05. 2004 13:36

IBM Power je jiz dlouho 64 bitovy, o tom neni sporu. Otazka je, zda byl jako 64 bitovy navrhovan nebo byla rozsirena puvodni 32 bitova architektura.

Btw architektura x86-64 je pokracovatelem bajecneho Intelu 8008, jestli me pamet neklame. Intel to porad rozsiroval az to poslepoval do 32 bitu a AMD pridalo dalsi rozsireni na 64 bitu. Nekde (snad v linux kernel mailing listu) jsem cetl, ze architektura x86 je asi nejhorsi ze vsech, ale holt utrpela vitezstvi v rozsirenosti, tak ji tu mame i dnes.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
T. Volkmer  |  19. 05. 2004 15:18

S tím naproto souhlasím, u IBM byli dostatečně stateční na to aby začali zgruntu znova (on už ten předchozí procesor s CISC architekturou byl 48 bitový). Podle Gartnera májí být na trhu do tří let stejně jenom dva výrobci procesorů - Intel a IBM (myslí se fyzicky), takže AMD hrozí, že bude u IBM vyrábět všechno. Jsem na to zvědav, protože už v současnosti se vyrábí více PowerPC (samozřejmě včetně 32 bitových verzí, které IBM vyvíjela s Motorolou) než Intelu. Objevují se kromě Applu zejména v automobilovém průmyslu (zejména Ford) a pak v zábavní elektronice (Sony). Tam to většinou běhá s Linuxem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
_  |  19. 05. 2004 16:39

Podle Gartnera...

Na Gatnerovi je zajímavé pouze to, jak jeho předpovědi nevychází. Takže tu budeme mít možná jednoho, možná pět, ale zcela jistě ne dva. Alespoň takhle se na ty předpovědi dá spoléhat. (A zřejmě jsi měl na mysli nějakou vybranou kategorii procesorů, když mluvíš o výrobcích.) 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Melkor  |  19. 05. 2004 15:47

cash se plati, cache je neco opravdu, ale opravdu jineho

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomas  |  19. 05. 2004 16:04

Jenze ono nejde jenom o vykon, ale hlavne o pomer cena/vykon. Pochybuju ze power pc je levnejsi nez amd nebo intel...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
umi  |  19. 05. 2004 16:57

jste trochu OT..AMD Barton 2500+ = 2900,-, P4 2,4Ghz 4100,- to je trochu rozdil ne? a to tyhle procaky zlevnil Intel teprve nedavno..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor