NextStart 2.0 - radikální změna nabídky Start!

Vše začal WinAmp, když jste měli možnost měnit si jeho vzhled pomocí tzv. skinů. Vzoru WinAmpu následovaly další programy různého zaměření, u kterých jste také mohli jednoduše změnit vzhled celého programu. Pak přišly utility, které vám změnily vzhled vašich Windows k nepoznání - například NextStart.
Vše začal WinAmp, když jste měli možnost měnit si jeho vzhled pomocí tzv. skinů. Vzoru WinAmpu následovaly další programy různého zaměření, u kterých jste také mohli jednoduše změnit vzhled celého programu. Pak přišly utility, které vám změnily vzhled vašich Windows k nepoznání a měli jste na výběr i velké množství různých témat - typickým příkladem tohoto programu je WindowBlinds. Jelikož druhů podobného softwaru je již velké množství, začaly se objevovat i nové specializované utility, které vám nejen změní vzhled Windows, ale i usnadní vaši práci s nimi.

Zajímavým v řadě je NextStart 2.0. Jak již název napovídá program slouží ke změně dolní lišty s nabídkou Start. Program si stáhnete zkomprimovaný ve formátu ZIP - po rozbalení spustíte standardní instalaci, která vás provede celým procesem nainstalování programu.

Po spuštění programu se vám ihned změní dolní lišta. Jediné co zůstane z původního panelu je nabídka SysTray a na levé straně se vám objeví ikony aplikací, které máte momentálně spuštěné (narozdíl od původní lišty, kde byl název aplikace).

Původní nabídka STARTu se přemění na novou, kde máte k dispozici ještě další užitečné akce: jednoduše ke spuštění např. ovládací panely, vlastnosti systému, nápovědu, seznam disků a další užitečné funkce.

Nastavení programu je velice jednoduché a intuitivní. Změn, které můžete provádět v programu, je velké množství - například změna velikosti nabídky, rozložení tlačítek, barva menu, rychlost zobrazování, rychlost animací atd. To je jen zlomek změn, které můžete v programu provést. Za pozornost určitě stojí možnost přejmenovat názvy v nabídce; jelikož jsou v angličtině, můžete si je v jednoduchém editoru přejmenovat podle libosti - pozor než budete měnit názvy v nabídce nejdříve si nastavte středoevropské fonty, jinak bude diakritika dělat "paseku". Další možností je již výše zmíněná změna vzhledu programu, a tím i celé úvodní plochy obrazovky pomocí témat. Témat jsem napočítal 25; na výběr máte od futuristických verzí až po témata různých operačních systémů.

Pokud nechcete mít stereotypní vzhled vašich Windows mohu NextStart jen doporučit. Program je poměrně hladový na RAMku, jako minimum doporučuji 32 MB. Jediné, co bych této aplikaci vytkl, je změna fontů při přechodu na jiné téma - pokud si totiž přejmenujete nabídku českými názvy, vzniknou vám různé nesmysly a vy pak musíte znova nastavit ten správný font.

Program je distribuován jako shareware a zdarma používat NextStart můžete po dobu 30 dní. Registrační poplatek činí 19,95 USD. Instalační soubor má velikost 3,24 MB.

Diskuze (2) Další článek: Aktuálnost vzdálených registrů

Témata článku: , , , , , , , , , , ,