Počítače | Smartphone

NexDock Touch je notebook bez mozku. K fungování potřebuje mobil nebo Raspberry Pi

Společnost Nex Computer vyrábí počítače, které vlastně počítači ani nejsou. Její NexDock je totiž jen terminál maskovaný v těle notebooku a veškerou logiku mu dodává až připojený smartphone či minipočítač. Co přináší novinka NexDock Touch?

Jde zatím o největší zařízení výrobce. Obsahuje 14" Full HD IPS displej s podporou dotyků a tenkými rámečky okolo. Klávesnice je podsvícená a uživatelé si při objednávce mohou vybrat popisky v několika abecedách (ta česká ale chybí). Vícedotykový touchpad se od minula výrazně zvětšil.

Konektorová výbava je poměrně bohatá. Na těle najdeme vstupní HDMI 1.4 a USB-C 3.1 s podporou DisplayPortu. Uživateli pak zůstanou ještě dva USB-C 3.0 (jeden určený pro nabíjení), jeden USB-A 3.0, čtečka microSD karet a audio jack. V balení je i hromada různých adaptérů a redukcí.

Na těle najdeme čtyři reproduktory, ale mikrofon nebo webkameru nikoliv (má je jen prototyp na fotkách, nikoliv finální verze). Rozměry předchůdce činí 317 × 215 × 15,9 mm a hmotnost je 1,4 kg, NexDock Touch je na tom podle výrobce „podobně“.

NexDock Touch lze připojit k Raspberry Pi a udělat z něj plnohodnotný ARMový notebook. Primárně se však zaměřuje na smartphony a jejich desktopové režimy, jako jsou Samsung Dex, Huawei Easy Projection a LG Desktop Mode, které nabízí nejvyšší modely zmíněných výrobců. Nex Computer ale věří, že jakmile Google doplní desktopový režim přímo do obecného Androidu, NexDock půjde použít s libovolným mobilem.

NexDock Touch je v předprodeji za 249 dolarů, dalších 55 dolarů stojí doprava do Česka. Dodávky jsou naplánovány na srpen 2020.

Zařízení stejného typu v minulosti vyrábělo i HP. V roce 2016 uvedlo telefon Elite x3 s Windows 10 Mobile, což byl nejlépe vybavený telefon s tímto systémem. Ten sám o sobě nabízel desktopový režim, který vypadal jako u klasických Desítek. HP proto k telefonu prodávalo i notebookovou dokovací stanici, jenž z mobilu udělala počítač.

Diskuze (17) Další článek: Aplikace Váš telefon ve Windows 10 získává další vychytávky. Umí odpovědět na upozornění a ovládat hudbu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,