Newtonovy zákony, Monopoly i Babbageovy stroje

Poslední týden v roce kalendárium vyplní například informace o slavném fyzikovi Isaacu Newtonovi, vrátíme se ale také k Charlesu Babbageovi a jeho pokusům o konstrukci výpočetního stroje. Z událostí pak nakonec bude zmíněna slavná hra Monopoly se svým patentem.

Fyzika Isaaca Newtona

Z významných osobností v kalendáriu tohoto týdne vyčnívá například Isaac Newton, který se narodil dne 25. prosince v roce 1642 a zemřel 20. března roku 1727. Data se vztahují k původně užitému kalendáři, proto se dle další varianty můžete setkat také s dvojicí 4. ledna 1643 a 31. března 1727. V obou případech však platí, že se Newtonovo jméno nesmazatelně vrylo do historie fyziky a vlastně celé moderní vědy jako takové.

Isaac Newton (zdroj: FU Berlin)

Isaac Newton se narodil v městečku Woolsthorpe a již od studijního mládí musel nalézt vhodný souzvuk mezi školou a pomocí své rodině. Po budoucí vědecké dráze se poprvé naplno vydal studiem na cambridžské univerzitě, kde byl nakonec také jmenován profesorem matematiky. Ještě v rámci předchozích studijních let začal Newton zkoumat svět optiky, kdy pomocí hranolu pozoroval sedm základních spektrálních barev při průchodu slunečního světla.

Díky trpělivému zkoumání do té doby neprobádaných věcí se Newton setkal s problémy s určením prvenství, podobně tomu bylo také v případě Gottfrieda Leibnize, s nímž se přel o první definice a pravidla pro diferenciální a integrální počet. Základy klasické mechaniky pak položil na řádcích známého díla Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, a to díky formulaci takzvaných pohybových zákonů. Označení Newton v podobě jednotky síly má původ v bodě, kdy Isaac Newton sílu definoval jako to, co dokáže způsobit změnu hybnosti vybraného tělesa. Poslední období svého života zasvětil také politické reprezentaci, nakonec však po přetrpění několika nemocí zemřel dne 20. března v roce 1727.

Další informace:
Newtonova biografie v podání stránek anglické Wikipedie.
Odkaz Isaaca Newtona ve zpracování projektu Gutenberg.

Babbageovy stroje

Další z důležitých osobností aktuálního týdne je již více spojena se světem počítačů a není jí nikdo jiný než známý vynálezce Charles Babbage, který se narodil dne 26. prosince v roce 1791. Svůj život zasvětil realizaci myšlenky sestrojení univerzálního počítacího stroje a oporou se mu stala například také hraběnka Ada Lovelaceová, o níž jste se mohli dočíst v dřívějším pokračování s názvem První programátorka a Nobelova cena.

Charles Babbage (zdroj: biografiasyvidas)

Inspirací pro první diferenciální stroj se Babbageovi stala prostá myšlenka touhy po usnadnění výpočtů, které člověka nejen zdržují, ale především mohou zapříčinit nesnadno odhalitelné chyby. Nakonec se Babbage dočkal požadované finanční podpory, nicméně jeho počáteční nadšení zchladilo následné zklamání – tehdy nebylo možné sestrojit požadované součásti s takovou přesností, jak by zapálený autor potřeboval.

Neutuchající touha a velká vůle Babbage přiměla k dalšími pokusu, kterým byl takzvaný analytický stroj. Výhoda tohoto počítače měla být mimo jiné i v tom, že dokáže určit následné kroky výpočtu podle prozatím dosaženého výsledku; byly zde tedy znaky optimalizace v průběhu samotného řešení zadaného problému. Právě analytický stroj zaujal výše zmiňovanou hraběnku Adu Lovelaceovou, která pro něj začala vytvářet programovací jazyk. Charles Babbage se víc než úspěšným tvůrcem stal schopným vizionářem, nakonec zemřel 18. října v roce 1871.

Další informace:
Anglický životopis na stránkách serveru skotské univerzity v St. Andrews.
Analytický stroj v podání anglických stránek The Analytical Engine.

Patentované Monopoly

Tématicky vděčné hře Monopoly již byly věnovány řádky dřívějších pokračováních kalendária (například První počítače a Haskell nebo Pětitunový Mark I a Bellův patent prvopočátků telefonu), na tento týden pak připadá udělení patentu právě za tento systém hry – stalo se tak 31. prosince v roce 1935.

Postupem času se ze hry Monopoly stala jedna z legend počítačových i nepočítačových kratochvílí. Zpočátku se autor Charles Darrow přitom pokoušel hru prosadit a prodat společnosti Parker Brothers neúspěšně, jelikož byl odmítnut s tím, že nabízená varianta obsahovala přes pět desítek chyb. Mezi tyto nedostatky spadala například dlouhá doba trvání jedné hry, neustále chození dokola v kruhu apod.

Další informace:
Oficiální stránka věnovaná hře Monopoly.
Stručný český úvod do základů hry Monopoly.

Váš názor Další článek: Krásné a spokojené prožití svátků vánočních

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,