New.net mění Internet od základů s novými doménami

Co potřebujete k reformaci Internetu? Vypadá to, že jediným nutným vybavením jsou široká ramena, smysl pro velká měřítka a dostatečná razance.
Volné komerční zřizování domén třetí úrovně není třeba nikterak popisovat, i u nás fungují něco.sro.cz něco.zde.cz, nějaké.misto.cz a řada dalších. Je to prostě běžná záležitost, jak často poměrně levně přijít k doméně. Jistě problémem těchto domén je jejich délka a tudíž neatraktivnost z pohledu koncového zájemce.

Firma New.net však princip komerčního nabízení domén třetí úrovně elegantně vysokou politikou propracovala na novou překvapivou úroveň. Ve skutečnosti totiž komerčně nabízí (za 25 dolarů ročně) domény čtvrté úrovně typu něco.shop.new.net případně cokoli.mp3.new.net. Nic zvláštního řeknete si, New.Net ale rozehrála zajímavou partii s tvůrci prohlížečů, poskytovateli připojení k Internetu a dalšími včetně velkého ICANNu. Jednoduchou ale nutnou úpravou prohlížeče nebo vybavení u ISP je totiž možné při neúspěšném hledání doménového jména přidat za doménu .new.net a zkusit to znovu, teprve pak ohlásit nenalezený server. Pak totiž bude stačit napsat něco.shop případně cokoli.mp3 a server se najde.

New.net v současnosti nabízí registraci v 30 doménách, většinou těch, které ICANN měl schválit, ale nakonec neschválil, je tam tedy .xxx, .kids, .travel, ale také .club, .mp3 a řada dalších.

Nyní New.net podepsal dohodu s pěti ze sedmi hlavních poskytovatelů, chybí ti nejvlivnější - Microsoft a AOL Time Warner. Lze spekulovat, že tak neučinili proto, že sami připravují nějaký podobný princip pohlcení Internetu, stejně tak ale může být důvodem, že nejsou nakloněni nestandardním řešením.

Pokud totiž New.net získá širší podporu, bude to znamenat, že získá prakticky monopolní kontrolu nad svými doménami. ICANN by nemohl v tradičním prostoru Internetu zavést další domény, protože by tu již byla výjimka pro New.net.

New.net má jedinou šanci uspět, když bude masivní, velký a nekompromisní při získávání území. Je to prostě velký vabank. Pochopitelně jeho domény řadu lidí zaujmou, pokud ale dostane vysokou podporu, získá téměř nenarušitelný monopol.

Diskuze (2) Další článek: Intel bude nadále pokračovat v cenové válce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,