Sociální sítě | Netflix | Twitter | Francie | TikTok

Nevadí jen čínský TikTok. Francie úředníkům zakázala i Candy Crush, Twitter a Netflix

Státy na Západě kvůli obavám z krádeže dat stále častěji přistupují ke zákazům čínské sociální sítě TikTok na telefonech státních úředníků. Ke kroku se odhodlala i Francie, přitvrdila ale výrazně více než ostatní země. Veřejní činitelé už nesmí mít nainstalované ani aplikace Candy Crush, Twitter nebo Netflix.

Vyplývá to z nařízení, které zveřejnil francouzský ministr pro digitální tranzici a telekomunikace Jean-Noël Barrot. Podle dokumentu zaměstnanci ve státní správě nově nesmějí na svých telefonech používat „rekreační aplikace“. Konkrétně definovány nejsou, ale podle Barrota se zákaz týká právě Netflixu, hry CandyCrush a Twitteru.

Televize BBC uvádí, že veřejní činitelé nesmějí mít nainstalovaný ani Instagram, o čemž na začátku března mluvil pro server Politico i mluvčí francouzské vlády Olivier Véran. Podle něj si už delší dobu obrázkovou sociální síť nemohou na své telefony stáhnout ministři a francouzský prezident Emmanuel Macron. 

„Tyto rekreační aplikace nejsou navrženy tak, aby zaručovaly dostatečnou úroveň kybernetické bezpečnosti pro nasazení v digitálních nástrojích správy,“ vysvětlil Barrot, proč vláda s nařízením přišla. Aplikace budou moci být používány jen po udělení výjimek pro „institucionální komunikaci“, což se bude zřejmě týkat tiskových oddělení, například pro zveřejňování tweetů.

Kontrolovat 2,5 milionu zaměstnanců? Hodně štěstí...

Jak ale vláda chce nařízení vymáhat, je velkou záhadou. Zákaz se vztahuje na firemní telefony, na soukromých státní zaměstnanci stále aplikace používat mohou, nicméně je jasné, že v balíku 2,5 milionu lidí, kterých se nová pravidla týkají, se najdou osoby, které komunikaci striktně neoddělují.

Dokument praví, že kdo nařízení poruší, o formě jeho postihu rozhodne management jeho oddělení. Podle BBC má na dodržování dohlížet francouzský kybernetický úřad, obdoba českého NÚKIBu. 

Nejde o první technologický zákaz ve Francii, který je unikátní. Země se už dříve pokusila zakázat slova eSport a wifi, aby ochránila svůj národní jazyk, avšak tím vyvolala spíše posměch. V roce 2019 schválila zavedení digitální daně, narazila ale na odpor USA, které vyhrožovaly, že na oplátku zdaní francouzské sýry. 

Diskuze (7) Další článek: Bing zatím nebude umět generovat alternativní odpovědi. Brzy se však naučí formátovat matematické vzorce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,