Neúprosná eroze: Newyorský „ostrov smrti“ se pomalu rozpadá

Hartův ostrov v Bronxu je největším hromadným pohřebištěm v USA – odhaduje se, že je na něm pochován jeden milion lidí. Z tohoto důvodu se mu přezdívá „ostrov smrti“.

Toto místo posledního odpočinku však devastuje eroze. Ostatky zemřelých se tak stále častěji dostávají ven ze země a nezřídka kdy končí v moři. „Celé kostry se uvolňují z kopce na pláž a pak jsou splachovány odlivem,“ konstatovala ředitelka Hart Island Project, Melinda Hunt.

Melinda v dubnu na Hartův ostrov vyrazila, aby zhodnotila aktuální situaci. Doprovázel jí i fotograf Greg Gulbranse. „Tím, co jsem viděl skrz svůj objektiv, jsem byl šokován,“ prohlásil po návratu.

Nejhůře je postižená oblast známá jako „Bones Beach“. Problém představuje především drsné počasí – silné bouře erozi značně urychlují. Na nápravu škod sice již bylo vyčleněno několik milionů dolarů, ale práce dosud nebyly zahájeny. Podle dostupných informací by k tomu mělo dojít až příští rok.

Na ostrov byl prozatím vyslán jen tým archeologů a dalších odborníků, kteří již objevili 174 odkrytých kostí (včetně šesti lebek). Ty nyní budou muset být znovu pohřbeny.

Hartův ostrov nejprve sloužil jako masový hrob pro vojáky padlé v občanské válce. Později na něm však byli pohřbíváni i chudí lidé, kteří si nemohli dovolit soukromý obřad – a rovněž tisíce dětí, které zemřely při porodu či krátce po něm. Dnes se často objevuje v různých žebříčcích nejstrašidelnějších lokalit světa.

Foto: David Trawin, CC BY-SA 2.0

Váš názor Další článek: Intel začíná vyvíjet nástupce architektury Core. Rozjíždí Ocean Cove a přijímá nové inženýry

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,