Neukazujte na Facebooku všechno všem, využijte seznamy přátel

  • Seznamy na Facebooku využijete pro cílení svých příspěvků
  • Můžete do nich přidat také lidi, které kterými se chcete skrýt
  • Seznamy se dají využít také při prohlížení příspěvků

Když sdílíte cokoliv na Facebooku, vždy máte na výběr, zda to uvidí přátelé, přátelé přátel či všichni. U některých příspěvků a informací je ale vhodné, aby to viděla či naopak neviděla jen určitá skupina lidí. To vše se dá jednoduše nastavit pomocí Seznamů přátel.

V základu Facebook automaticky vytvoří několik prázdných seznamů, které najdete na adrese facebook.com/bookmarks/lists/. Jsou to např. blízcí přátelé, známí, rodina apod. Pokud se vám hodí, můžete místo vytvoření nových používat tyto předpřipravené, funkčnost krom seznamu Omezeno je stejná. K tomuto konkrétnímu se dostaneme později.

Klepněte pro větší obrázek
Zpočátku máte několik seznamů předvytvořených, přidat si ale můžete vlastní.

Do jakéhokoliv seznamu si po jeho rozkliknutí či vytvoření můžete přidat neomezený počet přátel, přičemž každý může být i v několika seznamech. Nemusíte se ale bát, že by vaši přátelé viděli, do jakého seznamu jste je přidali. Tato informace je čistě pro vás.

Seznamy pak můžete využít při publikování příspěvku. Zde stačí při psaní zvolit možnost Konkrétní přátelé a napsat název seznamu/ů a je hotovo. Příspěvek uvidí pouze omezené publikum. Změnit takto můžete viditelnost i starších statusů, bohužel ne hromadně. Využití seznamy najdou i u informací na profilu – např. datum narození můžete sdílet jen s rodinou.

Omezit viditelnost příspěvků samozřejmě můžete i na konkrétní uživatele, když si to ale náhodou rozmyslíte, budete je muset ručně odstranit ve všech již publikovaných zprávách. Naopak, využijete-li seznam, viditelnost se ihned upraví u veškerého obsahu.

Co když nechci, aby někteří mí přátelé cokoliv viděli?

Řešení se skrývá v již zmíněném seznamu Omezeno, který je přednastavený od Facebooku. Kohokoliv přidáte do tohoto seznamu, uvidí pouze informace a příspěvky, které máte nastavené jako veřejné.

Pokud tedy máte omezené zobrazování informací o vás na přátele, vybraní uživatelé v tomto seznamu uvidí stejné informace jako předtím, než jste si je přidali. Hodit se to může např. v případě, že si chcete přidat rodiče, ale nechcete, aby viděli fotografie ze sobotních párty.

Seznamy při prohlížení Facebooku

Seznamy můžete použít i pro prohlížení příspěvků na Facebooku. Můžete si v nich vytvořit různé skupiny (přátelé, zájmy, pracovní věci…) a kromě lidí do nich přidávat také sledované stránky. Když si pak do záložek v prohlížeči uložíte adresy jednotlivých seznamů, dostanete se přes ně k výpisu tematických příspěvků.

V těchto seznamech navíc Facebook řadí příspěvky přísně chronologicky a filtruje je méně než na titulní straně. Nevkládá mezi ně ani reklamu.

Přístup k seznamům v mobilních aplikacích Facebooku je ale dosti komplikovaný.

Diskuze (3) Další článek: Komunikátor WhatsApp bude dostupný jako nativní aplikace pro Windows 10

Témata článku: Video, Facebook, Mobilní aplikace, Tipy, Soukromí, Určitá skupina, Seznam přátel, Prázdný seznam, Můj přítel, Vybraný uživatel, Sledovaná stránka, Viditelnost, Uživatelé, Jednotlivý seznam, Příspěvek, Prohlížení, Stejná informace, Pracovní věc, Neomezený počet, Titulní strana, Blízký přítel

Určitě si přečtěte


Aktuální číslo časopisu Computer

Jak vznikají filmové efekty

Test ATX skříní a externích disků

Znáte svá práva při reklamaci?

Průvodce první instalací NASu