NetWorx: Maximální přehled o připojení k internetu

Chcete-li detailní informace o aktuálním připojení, statistiky dat nebo nastavení upozornění na změny v přenosu, stačí použít propracovaný, česky hovořící a bezplatný program NetWorx.

Rozšířený, jednoduchý a pravidelně se rozvíjející utilita NetWorx má hned několik výhod. Zaprvé je možné ji využívat zcela zdarma, zadruhé při své miniaturnosti nabízí i přenositelnou portable verzi a zatřetí zvládá komunikaci v češtině, přičemž kvalita lokalizace je na dobré úrovni.

NetWorx je určený k poskytnutí co nejvíce informací a statistik o připojení počítače do vnitřní či vnější sítě. Na jejich základě lze vyvodit další kroky pro optimalizaci vysokorychlostního připojení, popř. nalézt škodlivé programy, které se bez vašeho vědomí samovolně připojují do internetu, aby tam posílaly citlivé informace. Co tato aplikace umí, jaké nástroje nabízí a jak se s ní pracuje?

Instalace, spuštění a ukotvení

Přestože je program možné využívat v přenositelné verzi, na úvod je stejně třeba projít základní procedurou, v jejímž rámci nejprve zvolíte jazykovou lokalizaci, určíte, jaké druhy spojení má program monitorovat a na závěr se dozvíte o jeho umístění v nástrojové liště panelu Start.

sshot-1.png sshot-2.png sshot-3.png
Tři kroky pro základní nastavení při prvním spuštění.

Prostřednictvím malé ikonky, která se zde nyní vyskytuje, se celý program ovládá, přes ni se přistupuje k nasbíraným údajům a zde najdete také seznam spustitelných nástrojů. Aplikace klade minimální nároky na systém a její přítomnost poznáte pouze díky této ikonce, nebo případně díky malému ukazateli vytíženosti připojení, který lze zapnout.

sshot-11.png
Malinký měřák aktuálního připojení.

Statistika na sto způsobů

Hlavní funkcí programu je zaznamenávání síťového provozu a poskytování těchto údajů v různých statistických podobách. Klíčové je tedy okno, které vyvoláte poklepáním na ikonu, zobrazující data dle nastaveného výběru a filtrace. V denním, týdenním i měsíčním přehledu získáte údaje o objemu přijatých a odeslaných datech, dokonce i zobrazené v grafu.

sshot-4.png
Najetí na ikonu podá také aktuální informace.

Statistiky se dají rovněž omezit pouze na konkrétního uživatele. Ve zvláštní záložce pak můžete zvolit konkrétní datum či časový úsek a nechat si zobrazit objem síťového provozu pro toto období. V případě archaického vytáčeného připojení se dozvíte informace o počtu a času připojení, stejně jako o jeho délce.

sshot-5.png sshot-6.png
Nejrůznější statistická data.
 

Program také automaticky generuje hodinové zprávy, které obsahují údaje o průměrné rychlosti uploadu a downloadu i množství přijatých a odeslaných dat.

sshot-8.png sshot-9.png
Filtrace podle vybraných dnů a hodinové zprávy.

Nastavení limitů

Zajímavou funkcí je nastavení limitů připojení. Můžete určit limit pro den, týden a měsíc, který může spočívat v omezení datového toku jedním, druhým i oběma směry. Nastavit se dá přesná hodnota v kB, MB nebo GB a stanovit období ve špičce či mimo ni. Vždy pak budete mít přehled o tom, kolik jste již vyčerpali z datového limitu a kolik vám ještě zbývá.

sshot-12.png
Nastavení limitů.

To je užitečné především při použití v mobilních zařízeních, které stále trpí ze strany operátorů nepříjemným FUPem.

Změřte si, jak to fičí

Další dovedností NetWorxu je měřič rychlosti. Ten po svém zapnutí nárazově vytíží linku a poté začne zobrazovat aktuální rychlost přenosu pro download i upload. Statisticky navíc ukáže maximální dosaženou a průměrnou rychlost a objem přenesených dat v průběhu testování. Měřič takto ukazuje objem přenesených dat.

sshot-10.png
Jednoduchý měřák rychlosti.

Je libo pohodlnější ping či traceroute?

Program ještě ve svém menu nabízí klasické nástroje příkazového řádku pro monitoring síťového připojení, které ovšem zapracoval do přehlednějšího a líbivějšího uživatelského prostředí. Najdete tu traceroute, který mapuje cestu připojení k zadané IP adrese (bohužel zobrazuje pouze jména, adresy a odezvu, nikoli lokaci na mapě), klasický ping a užitečný netstat.

sshot-13.png sshot-13a.png sshot-13b.png
Tři základní nástroje.
 

Poslední jmenovaný podává hlášení o připojených aplikacích a jejich činnosti. Nástroj s názvem Connection Monitor pak nabídne pingové otestování libovolných serverů naráz a vyhotoví tak zprávu o odezvě toho či onoho. Získáte tím přehled o tom, kde jsou vaše slabiny, popř. slabiny cílených serverů.

sshot-13c.png
Connection Monitor sleduje prodlevu u různých serverů.

Detailní nastavení pro náročné

Kdo by se chtěl v programu pořádně pohrabat a přizpůsobit si jej vlastní potřebám, může využít skutečně širokých možností nastavení. Zde určíte jak chování aplikace, tak její podobu a vizualizaci statistických dat. Vyberete si barvy grafů, jejich pozadí, doplňkového textu či zarámování, zvolíte typ samotného grafu, navolíte akci, kterou program provede při kliknutí na ikonu atd.

sshot-14.png
Určení upozorňování na vybrané události.

Velice užitečná funkce se nachází v záložce pro nastavení upozorňování. Lze zde dopodrobna definovat situace, při nichž se program uživateli ohlásí a upozorní na ně. Chcete být informováni o tom, když z vašeho počítače odteče v krátké době nečekaně velký objem dat? Stačí jen navolit příslušné parametry a vybrat oznámení události.

sshot-14a.png
Nastavení barviček pro grafy.

Hračičkové si tak přijdou na své. NetWorx toho prostě za nulovou cenu nabízí dost, v češtině, jednoduše a bez systémové náročnosti.

Diskuze (5) Další článek: Byznysový zápisník: Také Google investuje do bitcoinů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,