NetWare je dobrý pro sítě, NT je dobrý jako aplikační server

Rozhovor s viceprezidentem firmy Novell Andreasem Zeidlerem
Letošní Invex byl na jednu stranu poznamenán neúčastí několika velkých, snad klíčových firem, na druhou stranu se zde objevila řada osobností z těch společností, které v minulosti marketing trochu zanedbaly. Jednou z těchto osobností byl Andreas Zeitler, viceprezident společnosti Novell. Mohli jsme mu položit několik otázek.

Connect: Co si myslíte, že je na NetWare 5.0 tak skvělého, aby zákazníci začali opět přecházet zpět od Windows NT k NetWare?

Andreas Zeitler: Dnešní operační systémy se dají rozdělit do několika kategorií. Především jsou to síťový server, aplikační server, webový server, databázový server, a server pro obsluhu tzv. e-commerce, tj. pro obchodování na Internetu. Žádný z těchto systémů přitom není nejlepší pro vše najednou. Náš NetWare je dobrý pro sítě, NT je dobrý jako aplikační server, a proto mají mnozí zákazníci oba najednou, a když potřebují provozovat kritické aplikace, pak je provozují na operačním systému Unix. Proto také existuje v mnoha firmách heterogenní prostředí. My, tj. firma Novell, jsme pro takovéto prostředí připravili NDS (adresářové služby), které jsou platformově nezávislé. NDS lze provozovat pro NetWare, NT, a v blízké budoucnosti budou uvolněny verze i pro unixový Solaris od Sun Microsystems a pro mainframový operační systém OS/390 od IBM. Právě mainframy totiž mohou dát potřebnou infrastrukturu jako síťový superserver.

Connect: Jaké dohody s třetími stranami jste uzavřeli pro e-commerce?

Andreas Zeidler: Firma Novell sice nějaké partnery pro e-commerce má, avšak většinu věcí si vyvíjíme sami. V současné době například vyvíjíme software na to, aby ten, kdo se přihlásí na nějaké webové stránky, si byl jist tím, že na je skutečně na nich, a ne na nějakém zrcadle, které se tak jen tváří.

Pro elektronický obchod rovněž používáme šifrovací algoritmus RSA, a to 40bitový pro aplikace, provozované mimo Spojené státy, 64bitový pro interní využití v operačním systému NetWare, a 128bitový pro aplikace provozované ve Spojených státech. Kromě toho spolupracujeme s firmou Entrust na použití veřejného šifrovacího klíče.

Connect: Děkuji za rozhovor.

Za Connect se ptal Richard Voigts

Váš názor Další článek: Apple opět ziskový

Témata článku: , , , , , , , , , , ,