Netiketa pro začátečníky

Miliony uživatelů navštěvují internet mimo jiné proto, aby se na chvíli oprostili od společenských pravidel, která je svazují v reálném světě. Jenomže i Síť je jen výtvor lidí určený pro jiné lidi, a jako takový se bez dodržování základních konvencí neobejde.

Jan Hovorka pracuje jako inspektor potrubní pošty v jednom větším městě, má mírně nadprůměrný plat, silné brýle a dominantní hašteřivou ženu. Nedávno však dostal k narozeninám počítač, který do jeho již nepříliš aktivního života vnesl zajímavou změnu. Po skončení pracovní směny, několika nevlídných slovech s manželkou a zprávách na komerční televizi usedá k počítači a připojuje se k internetu. Právě tehdy se probudí jeho druhé já – temná identita jménem BrutalAttack.

Etiketa v síti

Oproti svým papírovým i elektronickým předchůdcům přineslo internetové zpravodajství mimo aktuálnosti také jednu zásadní výhodu – diskusní fóra. Ta v ideálním případě mohou sloužit jako prostor k doplnění, upřesnění a rozvinutí informací uvedených v článku. Co se však nestalo, na diskusní fóra začala chodit individua, jako je náš hrdina BrutalAttack, která celou řadu diskusí učinila naprosto nepoužitelnou.

Nemůžeme jim to mít příliš za zlé, o temných stránkách duše hovořil již psycholog Carl Gustav Jung v době, kdy počítače ještě neexistovaly. Internet je prostě médium, kde se pod rouškou anonymity naše stínová povaha může více projevit, nadto můžeme snadno komunikovat s velkým množstvím lidí, což jiné technologie a média neumožňují. O to víc je tedy nutné věnovat pozornost nezávaznému souboru doporučení, jak se chovat na internetu – tzv. netiketě.

Pravidla vám usnadní váš virtuální život

„No to ste se zase předvedl! Ten váš názor (článek, mobilní telefon, oblíbená hudba atd.) stojí za ..., nakopu vám zadek tak rychle, že si nevšimnete, kdo vám to udělal,“ píše BrutalAttack v diskusním fóru. Právě porušil nejvýznamnější pravidlo netikety: „Chovej se v síti tak, jako v reálném životě“. Jan Hovorka by určitě tváří v tvář živému člověku nebyl zdaleka tak arogantní jako BrutalAttack na internetu.

„Česká politika, to je žumpa, nahnat je všechny pracovat do dolu,“ prohlásil BrutalAttack v diskusi o chovu závojnatek na jednom akvaristickém webu. Jaké nepsané pravidlo porušil, asi není nutné příliš vysvětlovat: „Respektuj místní zvyklosti“. Žehrat na vysoké daně na odborném webu o pěstování orchidejí zkrátka není slušné.

Hovoříme-li o „nepsaných“ pravidlech, jde přece jen o trochu nepřesné označení, protože netiketa má i svůj, byť již trochu zastaralý, RFC dokument (viz rámeček) a základní dílo Uživatelův průvodce po síti a netiketa vzniklo na akademické půdě už v roce 1994. Český překlad najdete na www.ftvs.cuni.cz/vyuka/netiketa.

Některá pravidla z výše uvedeného dokumentu se zdají být spíše úsměvná, například obdoba sedmého přikázání z bible „Nepokradeš“ – v tomto případě tedy „Nepoužiješ počítače ke krádeži“, což lze v současnosti jen těžko dodržet; obzvláště při dnešních cenách filmových DVD a hudebních CD na jedné straně a DVD vypalovaček a rozšířenosti výměnných sítí na straně druhé. S tím ostatně souvisí i další pravidlo „Nepřivlastníš si intelektuální dílo někoho jiného“. Ale povídejte to počítačovým uživatelům, kteří by si autorským zákoníkem maximálně podložili stůl ...

Plamenná slova

Znalosti netikety by si měli každopádně osvěžit všichni náruživí účastníci tzv. flame wars. Pokud jste se zrovna vrátili z desetileté dovolené v Burundi nebo nenavštěvujete žádnou z internetových diskusí, vězte, že tímto termínem se označuje řetězec příspěvků, který se od přestřelky věcnými argumenty posunul k bitvě nadávek a osobních invektiv. Většinou se má za to, že tento nešvar mají na svědomí hormonálně nevybouření jedinci pubertálního věku. Že by jich ale bylo tolik?

Další dobrá rada proto zní: vyhněte se jakýmkoli osobním útokům a do takovýchto diskusí se nezapojujte. Je pravda, že občas dá práci udržet na uzdě svoje emoce, stačí ale napočítat v duchu do desíti nebo juknout na vaši oblíbenou erotickou stránku, a jste zase v klidu.

Od tématu flame wars je blízko k dalším důležitým požadavkům na chování v diskusích a na internetu obecně: buďte struční, věcní a uvádějte vždy všechny odpovídající a potřebné informace. Jinými slovy, když v diskusi počítačových uživatelů napíšete desetiřádkový text o tom, že jste si někde stáhli pokoutní kopii vypalovacího programu a teď vám nefunguje počítač, poradna vám nebude nic platná, navíc budete označeni za „lamu“, „losera“, „lamera“ a bůhví koho ještě. Vždy se hodí uvést verzi vašeho operačního systému, všechna chybová hlášení, parametry hardwaru atd.

Pracujte na svém image

Pokud máte podobně jako autor článku nepříjemné vzpomínky na učitelky v mateřské školce, které vás nutily sedět rovně a dojídat dušenou kapustu, případně ve vás spojení slov „pravidla“ a „chování“ vyvolává vzpomínky na zpocené ruce v tanečních, netiketu ještě kvůli tomu nezavrhujte. Nejde o dogma, nýbrž o nezávazná, avšak zkušenostmi ověřená pravidla, která slouží ke zkvalitnění přístupu k informacím na internetu.

Na závěr tedy poslední pravidlo netikety: buďte konzervativní při vysílání zpráv a liberální při jejich příjmu. Zkrátka a dobře: Pane Hovorko, „be cool, be tolerant“ – to přece není nikdy na škodu.

Článek vznikl
ve spolupráci
s časopisem
Computer
a čerpá
z čísla 13-14/05.

Diskuze (41) Další článek: Apple musel kvůli chybě aktualizovat opravný balíček

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,