Wi-Fi | Router | Netgear

Netgear ukázal první router s Wi-Fi 7. Jmenuje se po americkém bombardéru a cena je výrazně nižší než u konkurence

Zatímco routery s podporou Wi-Fi 6E se teprve prokousávají do nižších cenových kategorií, výrobci už začali představovat modely s Wi-Fi 7. A to i přestože samotný standard má být schválen patrně až v roce 2024. Jedním z těchto výrobců je Netgear, který ukázal model Nighthawk RS700.

Srdcem je čipset BCM6726/3 od Broadcommu, který ukazuje, jak náročný bude provoz Wi-Fi 7. Výpočetní část tvoří čtyři jádra s frekvencí až 2,6 GHz, která jsou potřeba mimo jiné kvůli efektivnější (ale náročnější) QAM modulaci. Pro systém je připravena NAND paměť s kapacitou 512 MB a operační paměť typu DDR4 nabídne kapacitu 1 GB. V kategorii domácích Wi-Fi routerů jde o výrazný nadstandard.

Router podporuje tři pásma a komunikovat tak bude na 2,4 GHz, 5 GHz i 6 GHz. Výrobcem udávaná maximální propustnost 19 Gb/s dává tušit konfiguraci 1 376 Mb/s (2,4 GHz) + 5 760 Mb/s (5 GHz) + 11 520 Mb/s (6 GHz).

Čtveřici standardních gigabitových ethernetů doplňuje jeden s rychlostí 10 Gb/s. Využívá standardní metalickou síť a konektor RJ45, nikoli SFP+, na které vsadil TP-Link u své řady Archer pro Wi-Fi 7. Desetigigabit je potom připraven i u WAN konektoru pro připojení k venkovní síti.

Nechybí tady ani USB, konkrétně ve verzi 3.0 a s konektorem typu A. V high-endu bychom přeci jen viděli raději USB 3.2, které je použitým čipsetem od Broadcommu podporováno. Teoretická propustnost USB konektoru je tak ve srovnání s 10gigabitovým ethernetem poloviční.

Router nejdřív zamíří na americký trh, kde bude k dispozici už v průběhu května za cenu 600 dolarů (asi 13 000 Kč bez daně). Do Evropy se však dostane až výrazně později – v plánu je únor 2024. S velkou pravděpodobností si jej zakoupíme až v okamžiku, kdy bude Wi-Fi 7 finálně schváleno. Ostatně americká verze prodávaná od května ještě nebude všechny možnosti nového standardu podporovat – výrobce hovoří například o současném využívání více pásem, stejně jako využití jednoho kanálu více streamy.

Diskuze (26) Další článek: Autonomní vozy změní dopravu podobně jako počítače kancelářskou práci, říká Bill Gates

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,