Netflix vyděsil investory. V předpovědi nárůstu uživatelů „se sekl“ o milion lidí

Enormně vyděsit investory se v pondělí povedlo populární videostreamovací službě Netflixu. Na konferenci, kde oznamovala své hospodářské výsledky za druhý kvartál tohoto roku, oznámila, že uživatelů jí přibylo drasticky méně než čekala. Přesněji o milion lidí.

Netflix uvedl, že za druhý kvartál zaznamenal zisk 384,3 milionů dolarů, neboli 85 centů na akcii. Loni to bylo 65,6 milionů dolarů (15 centů na akcii). To na první pohled vypadá jako úspěch, ale nikdo z přítomných lidí těmto částkám tolik pozornosti nevěnoval. Šokovalo je oznámení o nárůstů předplatitelů, které značí, že se můžou blížit těžké časy.

Netflix totiž předpokládal, že mu během uplynulého kvartálu přibude v USA 1,2 milionů lidí a na celém světě 5,11 milionů lidí. Skutečnosti ale byla taková, že v USA přibylo 670 tisíc lidí a ve světě 4,47 milionů lidí. Celkem se tak Netflix ve svých předpovědích spletl o více než milion lidí.

Společnost to okomentovala tak, že chyba vznikla při interních kalkulacích. Investoři ale toto vysvětlení nepřijali a cítí, že Netflix se řítí do potíží - je to totiž poprvé, co streamovací služba nenaplnila očekávání Wall Street.

Analytik Daniel Ives ze společnosti GB Insight to pro The Guardian označil za velkou ránu na Netflix. Předplatitelé podle něj očividně narůstají pomalu a fakt, že služba čekala o tolik větší nárůst mezi mezinárodními uživateli, kteří jsou základem pro další růst, je prostě problém.

Důvodem může být narůstající konkurence ze strany dalších streamovacích služeb jako mají Apple, Amazon, HGO nebo YouTube. Netflix ale říká, že je na konkurenci připraven. Všichni aktuálně masivně investují do původního obsahu a i Hollywood si začíná uvědomovat, že budoucnost leží zde, ta pravá bitva o streamování tak teprve začne.

Kde se dají na internetu legálně sledovat filmy a seriály?

Diskuze (20) Další článek: Černý sarkofág možná ukrývá ostatky Alexandra Velikého. Mnozí ale varují před jeho otevřením

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,