Netflix a Google jdou opět do boje za síťovou neutralitu

V USA je opět jedním z velkých témat síťová neutralita. Google chce měřit kvalitu operátorů a Netflix ve své výroční zprávě varuje, že na zlé providery pošle své naštvané diváky.

Když jsme před pár dny publikovali zprávičku o nové iniciativě Googlu, který bude hodnotit poskytovatele internetu na základě svého vlastního měření kvality přehrávání YouTube a bude tlačit na pomalé operátory, ať zlepší své služby, v diskuzi se objevily jak komentáře od čtenářů, kteří takový nápad kvitovali, tak tu a tam i názor, že už si snad bude Google diktovat úplně všechno.

Z pohledu spotřebitele se ale rozhodně jedná o správnou ideu, dozví se totiž, jestli je jeho operátor opravdu tak dobrý, jak to o sobě zpravidla tvrdí v marketingových materiálech, a jestli třeba není dostupná konkurence mnohem lepší.

Síťová neutralita v potenciální krizi?

Hlavní důvod existence podobné „certifikace“ je ale úplně jiný a souvisí s tím, co se nyní děje za oceánem. Tamní federální odvolací soud svým rozhodnutím z minulého týdne fakticky smetl ze stolu pravidla amerického telekomunikačního úřadu FCC pro síťovou neutralitu (net neutrality) s tím, že jsou postavená na chabých stavebních kamenech, poněvadž na rozdíl od starších typů telekomunikačních systémů nelze poskytovatelům internetu nařídit, aby nemohli zvýhodňovat jeden typ datového toku nad jiným.

Google.png
Google chce po internetových sítích dlouhodobě jedinou věc: nesnažte se prioritizovat jeden typ dat nad jinými a dělejte vše pro to, aby mělo celosvětové i koncové internetové potrubí co nejvyšší průtok.

Google se tedy logicky obává, že američtí internetoví operátoři nyní vyrukují s novými produktovými nabídkami, které již nebudou muset být kompatibilní s původními pravidly FCC, což by v praxi znamenalo, že třeba v základním internetovém tarifu nabídnou běžné surfování, ale budou blokovat rychlé přehrávání na YouTube. Podle zastánců síťové neutrality ale mají operátoři prodávat jen určitou konektivitu a má jim být naprosto jedno, jestli ji využijete pro multimediální obsah, WWW či cokoliv jiného.

Operátoři jsou naopak přesvědčení, že pravidla síťové neutrality jsou jen další přežitá regulace, která zbytečně zasahuje do jejich svobodného podnikání. Někteří ostatně proinvestovali na budování nových sítí ohromné peníze a nyní je chtějí zpět. QoS je v tomto světle jedno z nejjednodušších řešení.

Balíček YouTube HD+ za 2 dolary měsíčně

Chce zákazník garanci YouTube v HD bez čekání? No dobrá, ale bude si muset dokoupit speciální balíček Internet HD+. Chodí často na Facebook? No dobrá, bude si ale muset připlatit za další balíček Internet Social+. Navštěvuje zákazník webové stránky s hanbatými fotografiemi? Ale jistě, proč ne, ale bude si muset dokoupit balíček Internet Adult+. Je náš zákazník pirát? No výborně, máme tu s trochou nadsázky speciální balíčky Warez+ a Warez Power+, který obsahuje i nadstandardní právní pomoc v případě žaloby ze strany MPAA a RIAA.

 Rychlý a syn.png
Konec síťové neutrality (ilustrační obrázek)

Tento scénář je přitom poměrně reálný a vedle YouTubu se ho obává třeba Netflix, jehož data vytěžují z 1/3 celý americký internet. Daleko za ním je streamované video z YouTube (18,7 %) i klasické surfování na protokolu HTTP (9,7 %).

Porušte pravidla neutrality a pošleme na vás diváky

Ve výroční zprávě za fiskální rok 2013 se vedení Netflixu pochlubilo 44 miliony registrovaných diváků a na straně 6 rozměrného PDF dokumentu dokonce varuje internetové operátory, že kdyby se jim náhodou zachtělo zavádět praktiky proti síťové neutralitě a chtěli by třeba platit za sledování Netflixu, firma povolá do boje svou obří komunitu zákazníků a zapojí se do občanského hnutí za neutrální internet. Ve zprávě se pak trošku lakonicky píše, že operátoři z obav raději neudělají nic.

Sandvine Severní Amerika.png
Vytěžování amerického internetu podle analýzy kanadské společnosti Sandvine

Síťová neutralita je skutečně velké téma, o kterém se sice příliš nemluví, ale pomalu se dostává i do politických programů všemožných hnutí a stran. V jednom segmentu trhu se přitom hlavně z technických a kapacitních důvodů porušuje už od počátku – je to samozřejmě případ mobilního internetu, který mnozí operátoři rozlišují do několika zón. Zatímco běžné surfování na HTTP vyjma FUPu zpravidla není omezené, datově náročnější komunikace jako VPN, BitTorrent a některá multimédia už mohou spadnout do zóny, nad kterou operátor uplatňuje QoS a takovou komunikaci může běžným zákazníkům zpomalovat nebo třeba i zcela filtrovat.

Síťová neutralita a její principy by tedy měly být mantrou každého surfaře, který chce platit za určitou obecnou kvalitu připojení a to poslední, co od operátora chce, je to, aby mu vybíral konkrétní spojení, která potečou rychle, nebo naopak pomalu.

Diskuze (51) Další článek: 3TS a Cisco spouští v Česku třímiliardový fond. Zajímá je internet věcí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,