.NET Passport bude sloužit k ověřování kreditních karet

Vaše denní porce paranoie…
Microsoft má dnes opravdu nezáviděníhodnou pozici. Pracně se snaží budovat image důvěry, a byť nedělá obvykle větší chyby než jiné společnosti, je to prostě nějak zaseknuté. V tomto světle i aktuální tiskové oznámení ohledně spolupráce Microsoftu s firmou Arcot Systems při autentizaci čísel kreditních karet jistě vzbudí paniku a opět snůšku nářků na samotný Microsoft. Nicméně radši se podívejme, o co vlastně jde.

Firma Arcot Systems spravuje vlastní systém Arcot TransFort, který slouží k ověřování totožnosti čísel kreditních karet při online transakcích. Slouží k tomu, aby se ověřilo, že zadané číslo kreditní karty patří skutečně tomu, kdo jej zadal, a nejedná se pouze o někoho, kdo tyto údaje zcizil.

Arcot TransFort je využíván při ověřování karet VISA i MasterCard a má oficiální certifikát těchto společností. K ověření slouží různé metody od kombinace jména a hesla po čipové karty. Nyní k těmto možnostem přibude i ověření totožnosti přes .NET Passport.

Po zadání čísla karty tak bude uživatel moci svou totožnost potvrdit přihlášením do .NET Passportu, případně se tato certifikace přenese při případném dřívějším přihlášení do .NET Passportu. Kdo ale nebude chtít .NET Passport využít, nemusí.

Ačkoli má .NET Passport k 200 miliónům uživatelů, podle několika průzkumů jej lidé využívají spíše z donucení pro jednotlivé servery. Možnost být automaticky jedním přihlášením rozpoznán na více serverech také není tím, co by uživatele oslovovalo. Zejména panují obavy z možného úniku či zneužití osobních informací, byť Microsoft x-krát podepíše, že tak činit nebude. V této souvislosti sázím spíše na ekonomické uvažování Microsoftu, který si moc dobře uvědomuje, že sebemenší zdiskreditování .NET Passportu ve smyslu zneužití osobních informací by mělo pochopitelně drastický vliv na akcie firmy a současně na celou budoucnost .NET. Navíc má Microsoft přímo kvůli .NET Passportu podepsané smlouvy s Evropou ohledně ochrany osobních informací, při jejichž porušení může být souzen.

Microsoft kvůli celkové strategii .NET potřebuje, aby v rámci systému bylo více osobních informací uživatelů, které budou pochopitelně chráněny. Právě spolupráce, jako tato, s význačnými firmami v oboru, které mají pod palcem velmi náročné autentifikační systémy, je využitelná pro zvyšování prestiže .NET Passportu. Přesto, je jen málo systémů, do kterých byste zadali číslo své platební karty, Passportu v tomto směru věří zatím jen 14 procent jeho uživatelů. Klidně vám řeknu, že já jsem tam své číslo karty také neuvedl. Nemám k tomu totiž zatím důvod.

Centrální autentizace uživatelů včetně jejich předvyplněného čísla kreditní karty může pochopitelně sloužit k jednoduššímu placení za různé věci na Internetu, samozřejmě ale i za ty, za které byste normálně neplatili. A shodneme se na tom, že o větší tahání peněz z našich kapes, aby nás to bolelo co nejméně, má zájem celá spousta firem.

Diskuze (22) Další článek: Autor Gnutelly zemřel ve věku 25 let

Témata článku: , , , , , , , , , , ,