Bezpečnost | Chytrá domácnost | Laser

Nestavte Google Home k oknu, hackeři mohou „promlouvat“ k chytrým reproduktorům pomocí laserů

Poměrně zvláštní způsob, jak potenciálně napadnout celou řadu chytrých zařízení včetně reproduktorů nebo telefonů, odhalili výzkumníci z Michiganské univerzity a japonské Univerzity eletrokomunikace. Zjistili, že hlasové asistenty lze aktivovat tak, že na zařízení namíří laser. 

Tento způsob aktivace byl možný v případě, že na zařízení obsahující Alexu od Amazonu, Siri od Applu nebo Google Asistent byly v dohledové vzdálenosti, a to klidně i z několika desítek metrů. Zařízení pak donutili hrát hudbu, ale třeba i otevřít dveře od domu, což představuje velký bezpečnostní problém. 

Jak ovšem výzkumníci vysvětlují v detailní studii, malé laserové ukazovátko samo o sobě nic podobného nedokáže. Laser je třeba vybavit vyšším výkonem a dalšími funkcemi, kterým se stane programovatelný - vědci do něj například zakódovali instrukce „Ok Google, řekni kolik je hodin“. Tento laser pak namířili přímo na mikrofon zařízení. Paprsek ho dokázal rozvibrovat stejným způsobem, jako mluvené slovo a zařízení se aktivovalo. 

Vědci pokus prováděli na celé řadě produktů a všechny se jim podařilo tímto způsobem hacknout. Byly mezi nimi Google Home, Amazon Echo, Echo Dot, Facebook Portal Mini, Echo Show, Google Nest Cam IQ, ale i iPhone XR nebo šestá generace iPadu. Většina chytrých reproduktorů totiž v základě nevyžaduje žádnou autorizaci konkrétního uživatele, tak vyloženě stačilo namířit laser. Jednou z mála výjimek byla zařízení Applu, která dlouho odolávala. Ale i ty se nakonec podařilo nabourat. 

Zjištění odhaluje další možný problém chytrých zařízení. Na útok tímto způsobem je sice potřeba trochu znalostí a také výbava za zhruba 400 dolarů, přesto je to poměrně snadné a dostupné řešení. Útočník s nimi pak může vysílat paprsky i přes okno a lidé v domácnosti si ničeho nevšimnou. Může se přitom nacházet i 100 metrů daleko od domu. 

Vědci nicméně uklidňují, že ještě nenarazili na případ, aby se někdo takto skutečně snažil chytré reproduktory ovládnout. Vyhnout si tomu rovněž není nic těžkého - lidé by napadnutelná zařízení jednoduše neměli nechávat povalovat se na místech, kde jdou vidět skrze okna. Pokud by však chtěli útokům zabránit přímo výrobci zařízení, museli by kompletně předělat mikrofony, které používají. 

Diskuze (6) Další článek: Šéf Nvidie Jensen Huang je nejlepším šéfem z velkých firem. Rozhodl to letošní prestižní žebříček

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,