Nestačí vám výkon vašeho počítače? Zkuste výpočetní síť

Společnost Sun spustila první komerční službu výpočetní sítě. Svým způsobem se tak alespoň částečně naplňuje vize Sunu, že "Síť je počítačem". Vědci, vývojáři, firmy či organizace si tak mohou zaplatit strojový čas této výpočetní sítě, odeslat své úlohy a poté si jen vyzvednout výsledek. Služba je ale určena i pro obyčejné uživatele. Stanou se výpočetní sítě novým zdrojem peněz pro firmy jako Sun?

Co je to Sun Grid?

V úvodu zmiňovaná výpočetní síť nese název Sun Grid a umožňuje provádět složité výpočetní úlohy, které jsou pro svou komplexnost natolik náročné na výkon, že je za běžných podmínek nelze provést a nebo by podobné výpočty trvaly příliš dlouho. Investovat však do vlastní infrastruktury a nakoupit drahý hardware často není v možnostech vědců či menších firem a často jsou takové výpočty potřeba jen krátkodobě.

Proto vznikla myšlenka výpočetní sítě, která má nabídnout jednoduchý způsob "nákupu" výpočetního výkonu a to bez nutnosti sepisovat komplikované smlouvy s outsourcingovým partnerem. Prostřednictvím této webové služby si zkrátka za jistých podmínek vystačíte sami a můžete si nakupovat výkon tehdy, kdy jej potřebujete. Sun se tak pouští do nové varianty tzv. on-demand computing byznysu, která má být pro zákazníky přijatelnější a lépe odpovídá jejich potřebám.

Síť samozřejmě funguje již delší dobu, nyní je však přístupná veřejně a to de facto koncovým uživatelům doma. Bohužel, v současné verzi je výpočetní síť dostupná pouze uživatelům ve Spojených státech. Těžko říct, zda je za tím nějaký legislativní důvod (podobně jako u "vývozu" kvalitních šifer), ale v každém případě si bohužel u nás síť nevyzkoušíte. Alespoň zatím. Dostupnost v dalších zemích má být ohlášena v během následujících měsíců.

Samotný nákup výpočetního výkonu pak probíhá skutečně jako při objednávání zboží v e-shopu. Platit lze kreditní kartou či účtem PayPal, což značně usnadňuje používání i běžným koncovým uživatelům (hovoříme zatím stále spíše o USA). A cena za službu? Za jednu hodinu práce procesoru zaplatíte cenu 1 dolar.

Jak to funguje?

Nejprve si založíte účet na adrese http://www.network.com/, nakoupíte potřebný výkon a připravíte si aplikaci a data. Nepředpokládejte však, že budete moci použít libovolný program, který vás napadne. Celkem pochopitelně jsou zde jistá technická omezení. SunGrid podporuje 32-bitové či 64-bitové aplikace, které jsou předkompilované pro operační systém Solaris 10 pro x86 architekturu. Druhým podporovaným formátem, který bude možná pro řadu "běžnějších" uživatelů zajímavější, je Java v binární podobě.

Aplikaci stačí nahrát na servery sítě a pomocí jednoduché aplikace poté spustit jednotlivé "joby" či jejich dávku, pochopitelně s definovanými parametry. Poté si již jen vyzvednete výsledek. Data i aplikace jsou ukládány na servery v zabezpečené podobě a jsou k dispozici i pro příští opětovné použití.

Kromě toho lze sledovat vaše náklady v reálném čase. Kdykoliv se můžete podívat, kolik procesorového času už jste utratili, kolik vám ještě zbývá a případně se rozhodnout, zda je nutné dokoupit další.

Nejen vlastní, ale i cizí komerční aplikace

Službu lze využít k mnoha účelům a již dříve byla síť použita například pro zákazníky z farmaceutického průmyslu pro výpočty související s vývojem léků, finanční výpočty, ale také pro výzkum. Univerzita Princeton obdržela grant, v jehož rámci dostala k dispozici 100 000 hodin procesorového času Sun Grid. Díky tomu pak mohla univerzita provést astrofyzikální výzkum s rozlišením, které si dříve kvůli nákladům na potřebný výpočetní výkon nemohla dovolit. Stejným objem hodin pak věnoval Sun i dalším deseti univerzitám.

V současné době je spolupracováno s řadou vývojářů a partnerů, kteří testují své aplikace v síti Sun Grid. Díky tomu by pak měla být dostupná celá řada komerčních aplikací a zákazník si zaplatí jen za procesorový čas.

Jako jedna z demoaplikací je pro uživatele dostupný program pro syntézu řeči z textové podoby. Libovolný text či blog si tak můžete nechat převést do MP3 pro potřeby podcastingu.

V rámci Sun Grid se tak počítá s hostováním celé řady komerčních aplikací a jejich tvůrci budou moci nabídnout svým zákazníkům velmi jednoduchým způsobem škálovatelnost výkonu. Jedním z "velkých" partnerů Sunu je například společnost Oracle, která se snaží své on-demand produkty optimalizovat pro Sun Grid.

Výpočetní sítě jako takové pochopitelně nejsou žádnou novinkou, nicméně toto je zřejmě první komerční využití něčeho podobného v takovém rozsahu. Zda bude celý projekt úspěšný i mezi běžnějšími uživateli, o což se svou jednoduchostí velmi snaží, to ukáže až čas. Výkon superpočítače tak mají na dosah i obyčejní uživatelé, i když jsem zatím na počátku celého byznysu. Co s ním provedou?

Diskuze (23) Další článek: Nevěřte Českému Telecomu, internet nebude výhodnější

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,