Nest se otevřel, startuje éra chytrých domácností

Chytrou domácnost v ekosystému Googlu bude mít na starosti Nest. Ten se nyní otevřel vývojářům a je tak možné začít propojovat různá domácí zařízení a aplikace.

Nest Labs sice uzavřely dohodu o koupi Googlem v únoru tohoto roku, značka však bude i nadále existovat samostatně. I proto mohla společnost v úterý odkoupit výrobce domácích kamer Dropcam. A také oznámila další velký krok v automatizaci domácnosti, kdy pro vývojáře otevřela svoje dva klíčové produkty – chytré termostaty a detektory kouře. Ty budou komunikovat nejen s cizími aplikacemi, ale především je bude možné spojit s dalšími zařízeními.

Propojení s vraty i osvětlením

Pro web Arstechnica se o vývojářském programu rozhovořil Matt Rogers, který po odchodu z Applu stál u zrodu Nest Labs. Otevřená platforma prý byla v plánu dlouho předtím, než se vůbec začalo hovořit o prodeji společnosti Googlu. Vývojářský tým na otevřeném API prý pracuje už více než rok. I díky tomu může Nest ihned ohlásit partnerství s několika známými výrobci i aplikacemi. V současné době jsou to Mercedes-Benz, Whirpool, Jawbone, Logitech, LIFX, IFTTT a samozřejmě také Google. Co vše tedy prozatím Nest propojený s cizími produkty dokáže?

Dobrým příkladem je spojení detektoru kouře a chytrého osvětlení LINX. To umí pracovat s RGB svítidly a při alarmu je tedy možné například nechat osvětlení v domě rozblikat červeně. Pokud termostat Nest propojíte s vraty Chamberlain, je možné jej řídit podle toho, zda opustíte či vstoupíte do domu, respektive do garáže.

Něco podobného ukázal i Mercedes, který plánuje rozhraní Nest vestavět do palubního počítače. Jednak bude možné na dálku ovládat topení, případně být informován o detekovném kouři, Nest ale bude spolupracovat s autem i opačným směrem. Pokud zjistí, že se uživatel blíží k domu, automaticky začne regulovat teplotu. A k samovolnému přitopení potom může dojít i v případě kdy Nest pozná, že jste se ráno probudili. K této informaci se dostane jednoduše – propojením s fitness náramkem Jawbone.

mercedes.jpg
Nest ví, že se svým Mercedesem blížíte k domovu, začíná přitápět

Apple na konferenci oznámil program HomeKit, díky němuž by se z iOS zřízení mohli stát mozky chytrých domácností. V případě Googlu tuto funkci bude očividně zastávat Nest. Nápady výrobců jdou opravdu daleko. Whirpool například ukázal funkci, která pracuje s informací, zda se nacházíte v domě či nikoliv. Jestliže jejich pračka dopere když nejste doma, spustí se program Fresh. Ten má za úkol uchovat prádlo i po několika hodinách ležení v pračce čerstvým.

Nejvíc se pravděpodobně vyřádí uživatelé, kteří k takto propojeným zařízením přidají ještě aplikaci IFTTT (If This Then That). Tím dojde k provázání s kopou služeb na internetu a také chytrými zásuvkami Belkin WeMo či žárovkami Philips Hue.

ifttt.png
Nest už jde zařadit i do aplikací IFTTT

Protože Nest od února patří Googlu, není velkým překvapením, že dojde k provázání s Androidem. Informace z termostatu i detektoru kouře budou pracovat s Google Now a díky stejnému kanálu je půjde i ovládat – třeba hlasem. Zanedlouho tedy někteří uživatelé budou telefonu dávat příkazy typu „OK Google, set temperature to 21 degrees“.

Spojené platformy

Jak už bylo zmíněno výše, Apple vsází na svůj HomeKit. Bude zajímavé sledovat, jak se tyto dvě konkurenční platformy budou zabydlovat v domácnostech a především, zda je přijmou vývojáři.

Matt Rogers však vidí budoucnost především v propojením těchto platforem a úzké spolupráci. Podle něj nejsou HomeKit a ekosystém Nestu rivalové, ale naopak spolu mohou úspěšně koexistovat. Nest by se tak měl zařadit mezi zařízení, která budou ovládána právě pomocí HomeKitu místo samostatné aplikace. Tím pádem bude možné regulování pomocí Siri a spolupráce s dalšími nainstalovanými aplikacemi. Ostatně je logické, že Nest bude mít zájem i nadále iOS podporovat na nejvyšší úrovni. Podle současných čísel totiž přes 70% chytrých termostatů používá k ovládání právě iPhony a iPady. Jak tedy Rogers podotkl, Nestu nezbývá nic jiného než být platformně neutrální.

ios.jpg
Většina termostatů Nest je v současné době ovládána pomocí iOS

I pro koncové uživatele by to bylo jedině dobře. Pokud se zde ihned na počátku vytvoří standard, na který přistoupí všichni výrobci, bude možné propojovat různá zařízení od více výrobců. Tím pádem zde může do budoucna vzniknout zdravé konkurenční prostředí, ze kterého mohou uživatelé jen těžit. To, co se tedy nepovedlo v oboru zábavní elektroniky, by mohlo vyjít v chytrých domácnostech. A rozhodně se nemusíme bát nezájmu vývojářů. Den po zveřejnění API se do vývojářského programu přihlásilo přes 5000 developerů.

Nové výzvy pro hackery

Se stoupajícím počtem developerů však také bude narůstat počet těch, kteří budou chtít chytrou elektroniku v domácnosti zneužít. Stejně jako všechna zařízení připojená k internetu budou i prvky chytré domácnosti potenciálními cíli útoků. Rozdílem mezi napadeným počítače a domácností však bude pro běžného uživatele značný. Zatímco malware pro PC maximálně zapojí stroj do botnetu nebo se pokusí odcizit platební údaje, s chytrou domácností se otevřou zcela nové možnosti. Útočníci mohou například získat přehled o zvycích uživatelů, což je jednou ze základních funkcí termostatu Nest. Ti by však tyto údaje pravděpodobně nepoužili pro optimalizaci vytápění domu. O rizicích, která přinesou jsou vrata či vstupní dveře ovládané přes internet asi není třeba hovořit.

Prvním zářezem hackerů je úspěšné převzetí kontroly nad termostatem od Nestu. Zatím je k tomu však vyžadována fyzická přítomnost zařízení a připojení v módu DFU (režim pro diagnostiku a opravy).

Váš názor Další článek: Mapy Here mají nový design, Nokia šlape do vývoje

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,