Nespoutané křivky Logitechu

Bezdrátová klávesnice a myš v provedení firmy Logitech.
Marek Šalanda: Používáte-li počítač, ke kterému často připojujete nejrůznější zařízení, pak určitě znáte pavučinu drátů, která je všude kolem. Od té na stole vám mohou spolehlivě pomoci nůžky nebo bezdrátová klávesnice a myš, což je přece jen elegantnější. Celý takový komplet nabízí Logitech.

Ustřihli jsme pouze dráty

Jednoho kabelu se nezbavíte – přijímač je potřeba připojit rozdvojeným kabelem do portů PS/2 (je možné použít i redukci pro port DIN nebo COM1). Na stole vám však zůstane více místa pro chaos jiného druhu.

Klávesnici doplňuje předložka pro ty, co nedatlí dvěma prsty, ale potřebují někde opřít zápěstí. Provedení klávesnice je standardní – obsahuje klávesy, které najdete na každé windowsové klávesnici. To, co vám bude chybět, jsou kontrolky označující zapnutý Num Lock, Caps Lock a Scroll Lock. Kdyby však byly přítomné, životnost dvou vkládaných baterií AA by se výrazně snížila.

Nevstávejte, nemusíte

Myš má dvě tlačítka a šedé kolečko uprostřed. Je trochu protažená, aby lépe seděla v ruce. Napájejí ji dvě baterie AAA. Díky dodávanému softwaru můžete jednotlivá tlačítka (včetně kolečka) také programovat. Na výběr jich máte pro každé tlačítko dvaapadesát.

Závislost na nezávislosti

Závislost na nezávislostiKdyž jsem zkoušel dosah bezdrátového spojení, dostal jsem se až na úctyhodných 4,5 metru. To už jsem ale neviděl na obrazovku. Pokud však znáte ke spuštěnému programu klávesové zkratky, nemusíte se ze svého křesla ani zvedat. Hudbu si přehrajete, jakoukoli prezentaci čehokoli můžete ovládat divákům za zády, vypnout počítač je hračkou … A než vám myš nebo klávesnice usnou vyčerpáním (udávaná výdrž je 6 měsíců), dozvíte se to podle indikátoru stavu baterií.

Vždycky jsem toužil po bezdrátové obsluze svého počítače. A tu celý komplet umožňuje. Vzhledem k ceně by mu však neškodilo také něco nadstandardního. Podobné komplety nabízí Logitech i v nestandardním a dražším provedení. Chybí jim však zatím počeštěná klávesnice.

bezdrátová rádiová klávesnice a myš
Logitech Cordless Desktop
Zdroj: Actebis, Praha
Telefon: (02) 33 09 11 11
Cena: 3 840 Kč včetně DPH
Záruka: 3 roky
Parametry: klávesnice se 105 klávesami a předložkou, dvoutlačítková myš s kolečkem, přijímač pro 2× PS/2 (redukce pro DIN a COM1), napájení dvěma bateriemi AA a dvěma AAA
Plusy a minusy
+ rádiové bezdrátové spojení
+ dosah signálu
+ programovatelná tlačítka myši
- chybějící český návod
- chybí klávesy navíc
- chybí tlačítka na myši navíc

Právě vyšlo
nové číslo
časopisu Computer.
Diskuze (3) Další článek: Microsoft Project 2000: čistou rukou

Témata článku: , , , , , , , ,