Nespálit si prsty

Jiří Sládek: Pořídili jsme si do firmy vypalovačku CD-ROMů PinnacleMicro RCD 4x4. Když na disk...
Jiří Sládek: Pořídili jsme si do firmy vypalovačku CD-ROMů PinnacleMicro RCD 4x4. Když na disk vypálím první session, je vše v pořádku, všechna data jsou viditelná a čitelná. Když ale přihraji druhou a případně třetí session, je výsledek naprosto nepředvídatelný. Na některých mechanikách vidím všechna data, na jiných jen první session. Stalo se mi např. toto:

Tatáž mechanika Mitsumi vidí někdy vše a někdy jen první session

Na CD byly spolehlivě viditelné dvě session. Po připálení třetí session jsou na některých mechanikách vidět tři a na jiných jen jedinou session.

Když použijeme vypalovačku jako obyčejnou čtečku, tak na některých "svých" CD vidí jen první session.

Pročetl jsem si dokumentaci k vypalovačce a jejímu softwaru, nenašel jsem řešení tohoto problému. Zkoušel jsem vypalovat v MODE 1 (CDROM) i v MODE 2 (CD-XA), nezjistil jsem rozdíl. Zkoušel jsem média od více výrobců a beze změny.

Proto mám k Vám následující dotazy: Máte dobré nebo špatné zkušenosti s MultiSession CD? Dá se popsaný problém nějak řešit? Je to problém zapisovačky, jejího softwaru, média, čtečky nebo jejího softwaru?

Computer: Problémy s MultiSession CD jsou obvyklým tématem diskuzí ohledně vypalování cédéček. Já osobně mám celkem dobré zkušenosti, ale problémy mohou nastat kdekoliv a jakkoliv.

Některé mechaniky staršího data si moc dobře neporadí s vypalovanými cédéčky, natož s MultiSession.

Problém může být zapříčiněn rychlostí vypalování CD, která je u vaší mechaniky až 4násobná, což může být jednou z hlavních příčin. Doporučuji tedy snížit rychlost na dvojnásobnou (pokud budete na dané CD vypalovat ještě další session), případně až na single speed (je to sice náročné na čas, ale při pomalejších rychlostech se data lépe zapíší).

Při pálení CD také mohla vzniknout při přenosu dat nějaká chyba, tudíž se může jednat o hardwarový problém, ať už v řadiči či mechanice.

Další častou chybou při "pálení" multisession je, že při přípravě druhé session se zapomene přidat první (pokud vypalujete třetí a další, vždy ta, která je "nejmladší").

Neuvádíte sice, který program pro vypalování používáte, ale my v redakci používáme software firmy Corel, a nebyly s ním zatím žádné větší problémy.

Doporučoval bych pro vypalování kvalitní média od firem jako jsou například Yamaha, Philips, Kodak, Maxell atd.

Váš názor Další článek: Softwarový gigant zakládá nové výzkumné centrum

Témata článku: , , , , , , , ,