Nespadnutelné připojení ke studnici informací

Vysokorychlostní (obvykle dvou megabitové, i když jen jednosměrné) připojení přes kabel stojí v USA okolo 40 USD za měsíc, tedy i pro nás (snad) snesitelných 1500 Kč.
Snem všech podnikatelů v Internetu – a samozřejmě i jeho uživatelů stávajících i budoucích – je dosažení tzv. "infinite bandwidth". Jedná se o připojení k Internetu pouze za snesitelný měsíční či roční paušál s tím, že jeho vlastní využití bude zdarma, stejně jako je tomu dnes například u televize.

To se dnes může zdát – zejména u nás – jako bláznivý sen; za oceánem se ale této realitě začínají blížit a dokonce dvěma cestami. Jednou je Internet prostřednictvím vodičů kabelové televize – dráty s dostatečnou kapacitou už jsou zde a jsou jednou zaplacené, zbývá pouze povýšit "server", tj. hardware a systém na straně vysílací strany a "klienta", tj. postavit televizi na inteligentnější úroveň pomocí často zmiňovaného set-top boxu. První firmou, která se o toto v USA začala intenzívně snažit, je @Home, pozoruhodná firma v čele s Tomem Jermolukem (z emigrantské rodiny polského původu), bývalým presidentem Silicon Graphics, který v honu za touto bludičkou opustil prestižní post v jedné z nejznámějších počítačových firem světa. Firma @Home dva roky strádala, ovšem nyní zaznamenává pozoruhodné úspěchy, a do vlaku zvaného Internet přes kabelovou TV naskakují další firmy. Pro zajímavost, vysokorychlostní (obvykle dvou megabitové, i když jen jednosměrné) připojení přes kabel stojí v USA okolo 40 USD za měsíc, tedy i pro nás (snad) snesitelných 1500 Kč.

Zajímavé ale je, že se nyní objevuje nový protivník kabelového Internetu, který je neméně zajímavý a slibný. Je jím tzv. DSL (Digital Subscriber Line), přenos digitálních dat přes telefonní linky. DSL ve svých různých variantách nabízí přenosové rychlosti ve stovkách kb/s až jednotkách Mb/s, a to obousměrně, takže není nutné mít pro řídící příkazy ještě druhou, paralelní telefonní linku s modemem, jako je tomu u Internetu po kabelu. Současné služby DSL jsou zatím dražší než u kabelu – začínají zhruba od 80 USD za měsíc, ale jsou na světě teprvě několik měsíců a je jasné, že cena půjde výrazně dolů. Navíc byla jejich naděje posílena aliancí firem Intel-Compaq-Microsoft se čtyřmi velkými telekomy (bude ohlášena příští týden) a která má podle předběžných zpráv znamenat definování a podporování společného v DSL standardu svými produkty.

Jedno samozřejmě nevylučuje druhé – to potvrzuje i podobná aliance Microsoftu s kabelovou Comcast. To, že se objevuje alternativní cesta k přístupu k vysokorychlostnímu "paušálnímu" Internetu, je samozřejmě velice prospěšné pro koncové zákazníky – protože není jasné, na kterou stranu se převáží přízeň světa více, budou zastánci obou technologií snižovat ceny, takže se USA zřejmě stanou opět první zemí, ve které bude i vysokorychlostní Internet dostupný pro běžné domácnosti. Jak je tomu obvyklé, je ostatní svět silně pozadu: ještě nezačal pořádně ani v Internetu po kabelu, natož tak DSL (i když DSL coby součást standardu ISDN je v některých evropských zemích slušně daleko). Bohužel, za připojení k Internetu ve stovkách kB u nás stále musíte zaplatit stokrát více než v Americe…

Váš názor Další článek: Outlook integruje kvalitní konkurenční produkt

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,