Neslavné výročí spamu a zašmodrchané pí

Také na tento týden připadá několik více či méně významných výročí, díky kterým si můžeme připomenout zajímavé objevy minulosti. Za všechny jmenujme například návykové hlavolamy, první odeslání nevyžádané pošty, Baldwinův mechanický kalkulátor nebo nakouknutí do kouzel čísla pí.

Bezbolestné lámání hlav

Milovníci logických hříček si mohou zavzpomínat na Američana Samuela Loyda, jenž zemřel dne 10. dubna 1911. Přímé pojítko mezi ním a zmiňovanými kratochvílemi spočívá v tom, že Loyd se stal tvůrčím otcem řady hlavolamů – některými klasickými skládačkami počínaje a složitějšími šachovými úlohami konče.

Mezi pravděpodobně nejznámější odkazy Loydovy práce patří principiálně jednoduché skládanky, kde je úkolem správné seřazení uspořádaných polí. O faktu, že se podobné logické hry těší oblibě také v dnešní době, svědčí například tato implementace v Javě.

Jméno Samuela Loyda zůstalo nesmazatelně uchováno také po jeho smrti. V roce 1914 byla totiž vydána ucelená sbírka hlavolamů a logických hádanek – na serveru Mathpuzzle.com si můžete zalistovat jejím kompletním obsahem.

Vrátíme-li se zpět k původně odkazované „patnáctce“, lze ve světě sítě najít její poměrně bohatou historii. Samuel Loyd ji poprvé představil v roce 1878, a podnítil tak (řečeno s trochou nadsázky) nečekanou posedlost – zaměstnavatelé nakonec vyvěšovali cedulky přísně zakazující její hraní.

Američan Samuel Loyd se tedy nakonec namísto původně zamýšleného inženýrství živil bavením a (opět s trochou lingvistické nadsázky) lámáním hlav druhých.

Návyková „patnáctka“. Ke stažení: zde

Další informace:

www.mathsisfun.com/puzzles/sam-loyd-puzzles-index.html
en.wikipedia.org/wiki/Sam_Loyd

Výročí nevyžádané pošty

Mezi největší internetové problémy dneška bezesporu patří spam. Nevyžádaná pošta každodenně plní e-mailovou schránku každého uživatele, který se rozhodl dát o sobě na internetu vědět.

Technik, kterými spammeři získávají drahocenné e-mailové adresy, existuje hned několik – promyšleným a systematickým sbíráním z internetových stránek počínaje a metodou pokus omyl konče. Rok 1994, přesněji 12. duben, je často spojován s prvním automatizovaným odesíláním nevyžádané pošty tak, jak ji známe dnes.

Právě toho dne totiž arizonský právník Laurence Canter v duetu s Marthou Siegelovou v Perlu vytvořili jednoduchý skript, s jehož pomocí zaplavili diskusní fóra nabídkou svých služeb. Již v té době byl postoj řady příjemců pochopitelně odmítavý, nicméně sám Canter přiznává, že kouzlo oslovení masy po obchodní stránce zabralo.

Ještě více proti proudu času se lze dopídit původu slova spam, kterým společnost Formel Foods označovala své masové konzervy. Do současného kontextu se však termín spam dostal zejména díky skeči bavičů Monthy Python.

Další informace:

news.com.com/2008-1082-868483.html
en.wikipedia.org/wiki/Canter_&_Siegel

Mechanický kalkulátor za hubičku

Není žádným překvapením ani novinkou, že evoluce počítačů a výpočetní techniky byla postupná, avšak překotná. Mezi nejzajímavější stupně tohoto vývoje bezesporu patří různé mechanické kalkulátory, z nichž se časem „vyklubala“ modernější a spolehlivější zařízení univerzálního zaměření. V roce 1838 se dne 10. dubna narodil vynálezce Frank Stephen Baldwin, který vešel v obecné povědomí zejména díky svému kalkulátoru.

Na první z níže odkazovaných stránek lze nalézt přesné údaje o odpovídajících výpočetních schopnostech – například vynásobení dvojice čísel 54679285 a 3298 zabralo kolem dvaceti vteřin, což počátkem dvacátého století nebyl špatný výsledek.

Mezi další z vyzdvihovaných výhod patřila relativně nízká cena 250 $, ruku v ruce s nabízeným servisem v podobě výměny poškozených součástí. V současnosti je mechanickým kalkulátorům, jejich historii a vývoji věnováno velké množství webových stránek – mezi ty podrobnější patří například A Brief History of Mechanical Calculators.

Baldwinův kalkulátor. Zdroj: www

Další informace:

www.geocities.com/SiliconValley/Horizon/1404/bbald.html
www.xnumber.com/xnumber/FS_Baldwin.htm

Bleskově: kinematograf a magické pí

Dne 10. dubna mohou mít „minivýročí“ také všichni příznivci filmů a kinematografie. Přesněji řečeno, mohou vzpomínkou uctít úmrtí Francouze Augusta Lumiera (zemřel 1954). Tento francouzský průmyslník a vynálezce se narodil roku 1862 v Besanconu a později se spolu se svým bratrem stal průkopníkem hraného filmu.

Jejich společné úsilí se zhmotnilo v podobě kinematografu, jenž si nechali patentovat v roce 1894. Později následoval například také patent v té době inovativního postupu výroby barevných fotografií.

S datem 12. dubna je spojeno narození německého matematika Ferdinanda von Lindemana, který ve svém oboru vynikl zejména důkazem toho, že číslo pí je transcendentní. Tomuto, do určité míry magickému číslu bylo věnováno nespočet materiálů, knihami počínaje a programátorskými hříčkami konče – viz například následující ukázka zašmodrchaného zdrojového C kódu pro výpočet čísla pí:

#define _ F-->00||F-OO--;
int F=00,OO=00;main(){F_OO();printf("%1.3f\n",4.*-F/OO/OO);}F_OO()
{
            _-_-_-_
       _-_-_-_-_-_-_-_-_
    _-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_
  _-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_
 _-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_
 _-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_
_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_
_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_
_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_
_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_
 _-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_
 _-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_
  _-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_
    _-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_
        _-_-_-_-_-_-_-_
            _-_-_-_
}

Diskuze (33) Další článek: Dnes začíná šestý ročník konference LinuxExpo

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,