Nero 8: Podrobná uživatelská příručka (kniha)

Seznámení s knihou, která se zevrubně věnuje nejen vypalovacím programům z široké rodiny aplikací Nero, které jsou dnes bez nadsázky špičkou ve svém oboru.

Aplikace se jmenovkou Nero jsou znám hlavně jako vypalovací nástroje pro jakákoliv média, nicméně aktuální balík Nero 8 toho nabízí mnohem více – jedná se o kompletní balík programů pro práci s multimédii, nahradí tedy řadu programů najednou. Jaká je ojedinělá uživatelská příručka na toto téma?

Vypalování různými způsoby

První kapitoly vás provedou instalací celého balíku Nero 8 a poté představí všechny jeho nejdůležitější součásti. Nástroje Nera je možné rozdělit do skupin programů pro vypalování CD, DVD a dalších médií, doplňujících nástrojů pro vypalování a správu mechanik, přehrávání a správu multimédií nebo speciální aplikace pro zpracování obrazu a zvuku. Této „dějové linie“ se také drží samotný obsah představované uživatelské příručky, získáte tak podrobný návod pro všechny komponenty.

nero8.png
Ondřej Bitto: Nero 8: Podrobná uživatelská příručka

Po letmém přehledu nástrojů a jejich funkcí se tipy a rady přesouvají ke stěžejním programům Nero Express a Nero Burning ROM, tedy aplikacím, které se specializují na vypalování médií a práci s obrazy jednotlivých disků. Ve dvou uvedených kapitolách najdete rady jak pro vypalování hudebních, tak datových médií, nechybí ani podrobnosti o speciálních videoformátech, vše doplňuje rozšířený popis podrobných nastavení obou programů. Osobně mi zde trochu chybí důraz na novější média, nicméně je pravdou, že nástupci DVD jsou pro domácí použití teprve v plenkách.

V části o pokročilých technikách vypalování jsou popsány další nástroje, které již přímo nesouvisí s vytvořením vlastních CD nebo DVD médií, ale s jejichž pomocí snadno určíte například rychlost čtení, a tedy rotaci mechanik (Nero DriveSpeed), vytvoříte si vlastní potisky a obaly (Nero CoverDesigner), nastavíte přístupová práva (Nero BurnRights), zvládnete vypalování s pomocí Postranního panelu Windows Vista (Nero DiscCopy) a v neposlední řadě zkontrolujete komponenty pomocí součásti Nero ControlCenter. V některých případech zde kniha není zas tolik podrobná, pro seznámení se s jednotlivými úkoly a jejich zvládnutí však poslouží na výbornou.

Na hudbu, filmy, prostě všechno

Nero 8 se kromě vypalování značnou měrou věnuje také práci s multimédii, proto vám podrobná uživatelská příručka v další části nabídne průvodce jednotlivými součástmi pro jejich přehrávání a správu. Vše tak začíná přehledem funkcí Nero Home, který může nahradit výchozí Windows Media Center, hlavní pozornost je ale věnována možnostem Nero ShowTime, univerzálního multimediálního přehrávače. Naučíte se tak, jak na pohodlné přehrávání videa, hudby a zvládnete všechny dostupné konfigurační položky.

Jako jedna z posledních kapitol na vás v závěru podrobné příručky k balíku Nero 8 čekají návody pro práci s pokročilými nástroji pro práci s videem, fotkami a hudbou. Dozvíte se tak, jak na úpravu vlastního videa a střih filmového DVD v programu Nero Vision, zvládnete úpravu fotek pomocí aplikaci Nero PhotoSnap a upravíte si zvuk v programech Nero WaveEditor nebo Nero SoundTrax. Po průvodcích k nástrojům Nero Scout a Nero BackItUp na vás čeká přehledný slovníček nejdůležitějších zvukových a video formátů.

Velkou výhodou podrobné uživatelské příručky aplikace Nero 8 je její široký záběr a nespočet velice praktických tipů, oboje je přitom dáno množstvím funkcí samotného programu jako takového. Mezi výhody patří časté protkání ilustračními screenshoty, doplnění zajímavých postřehů v samostatných tipech a varováních nebo podání informací všem srozumitelnou formou.

Podívejte se na ukázku knihy

Nero 8: Podrobná uživatelská příručka
AutorOndřej Bitto
Cena247 Kč
Počet stran, přílohy296
Koupit knihu

S recenzemi knih se na Živě budete setkávat častěji. Nejsou to recenze v pravém slova smyslu, protože se budeme zabývat knihami z nabídky Computer Pressu a jsme tak v podezření, že vlastní produkty nebudeme posuzovat zcela objektivně. Nicméně, když si kritika knihu zaslouží, tak ji dostane. Účelem je představit vám zajímavé knihy takové, jaké jsou. Po jejich nákupu by vás už nemělo nic překvapit.

Váš názor Další článek: Opera, Firefox nebo IE? Příští týden rozhodne!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,