Nero 7: vypalování (jen) jako špička ledovce

S každým novým vydaním přibývají do instalačního balíčku Nera další a další nástroje. Sedmičková verze už tedy není jen programem pro vypalování CD a DVD, ale kompletním správcem vašeho multimediálního obsahu. Díky jednoduchým průvodcům si navíc s Nerem poradí jak pokročilí uživatelé, tak naprostí začátečníci.

Plusy / minusy
+ množství nástrojů
+ podpora nových formátů médií
+ jednoduchost díky průvodcům
+ kompletní lokalizace
- minimální změny v aplikaci pro vypalování
- místy až příliš jednoduché nástroje
Před nedávnem byla oficiálně uvolněna nová verze vypalovacího balíku Nero 7. I když označovat sedmičkovou verzi Nera jako vypalovací balík už je trochu zavádějící. Podle autorů programu Nero směřuje k tomu, aby se stalo nejen softwarem pro vypalování CD a DVD, ale nástrojem pro kompletní správu vašich domácích multimediálních dat.

Musím se přiznat, že jsem si toho o Neru 7 před instalací mnoho nepřečetl. O to větší bylo moje překvapení, když jsem zjistil, kolik nástrojů kompletní balík obsahuje. Nero už opravdu není jen vypalovacím programem, ale nabídne uživateli vše, co je s multimédii spojeno a často i mnohem víc, než byste čekali.

Trochu obecně

Související odkazy

Slovník
backup
DVD
mp3
server
wav

Ač mám tzv. all-in-one řešení, tedy aplikace, které dokáží vykonávat více činností najednou, docela v oblibě, i tato řešení mají svoje mouchy. Odjakživa bylo Nero specializovaným a nutno říci, že i dosti oblíbeným nástrojem pro vypalování. Díky tomu, že se vývojáři soustředili jen na jednu činnost, tedy vypalování, stálo Nero dlouhou dobu na špici před konkurencí.

Prostředí aplikace se příliš nezměnilo

Často se ale v podobných případech stává, že s počtem funkcí geometricky klesají jejich možnosti, protože se vývojáři nemohou soustředit jen na jednu danou oblast. Zda tento problém postihne i Nero, ukáže až čas. Pojďme se nyní v krátkosti podívat na to, jak se změnily možnosti předchozích verzí a co navíc vývojáři přidali. Jen pro začátek dodávám, že se nebudu zmiňovat o všech nástrojích. Podrobnější informace o možnostech jednotlivých komponent najdete na domácích stránkách aplikace.

Média na prvním místě

To, co v současnosti hýbe světem informačních technologií, jsou multimédia. Hudba, zvuk a obrázky stažené z internetu se pomalu dostávají i do klasických televizních přijímačů. Nabídka nástrojů aplikace Nero se proto rozrostla o několik dalších položek tak, aby program dával uživateli co možná nejvíce možností.

Základní dovedností programu ale stále zůstává vypalování CD a DVD disků. Ale nejen to. Sedmičková verze přináší kromě základních druhů médií i podporu nových, zatím ne příliš rozšířených disků typu BD-RE a BD-R (formát Blu-ray) umožňujících na jeden disk vypálit až padesát gigabajtů dat. Na druhou stranu ale tuto možnost v současnosti, vzhledem k počtu Blu-ray rekordérů na trhu, využijete asi jen minimálně.

Hudba

Centrem všech funkčních vlastností nového Nera je, podobně jako v předchozích verzích, nástroj Nero StartSmart. Díky StartSmartu si rychle vyberete činnost, kterou se chystáte vykonávat, a vypalovací nástroj už automaticky přizpůsobí všechna nastavení.

Nero StartSmart

Možnosti práce s hudbou jsou opět o něco málo bohatší než dříve. Samozřejmě i v sedmičkové verzi najdete nástroje pro tvorbu hudebních CD/DVD ze souborů mp3. Poslouchat hudbu ale můžete i z dalších specifických formátů CD/DVD. Pro postup opačný, tedy konverzi hudebního CD/DVD do komprimovaných digitálních formátů, je Nero vybaveno dalším speciálním nástrojem. Tento nástroj mimo jiné zvládá i přímou konverzi mezi formáty Aiff, mp3PRO, Nero Digital Audio (formát mp4), PCM wav a Windows Media Audio.

 

Nástroj pro konverzi hudby * nastavení

Z podobného soudku, ale jiného ražení je aplikace Nero WaveEditor. Pokud se vám například nelíbí některá pasáž přehrávané písně, můžete si ji v tomto jednoduchém editoru upravit podle svého gusta. WaveEditor opět nenabízí tolik možností, jako profesionální nástroje, ale jako doplněk ke kompletnímu řešení se může hodit.

Nero WaveEditor

Pro skupinu uživatelů, kteří ocení možnosti WaveEditoru je určen i Nero SoundTrax. Nástroj, pro tvorbu malého domácího mixažního pultu. Máte-li dostatek času, hudebních zdrojů a inspirace, můžete i se SoundTrax namixovat pěkné hudební kompilace. Stejně jako u WaveEditoru byste ale předem měli vědět, proč a kam sáhnout.

 

Nero SoundTrax

Video

Další samostatnou kapitolou je video. Novinkou ve verzi sedm je podpora přímého nahrávání videozáznamů z DV kamery, videokarty nebo připojeného televizního tuneru. K tomuto účelu stejně jako k většině dalších úkonů s videem slouží aplikace Nero Vision. Ovládání Nero Vision je intuitivní a v případě nesnází vám rádi pomohou připravení průvodci.

 

Nero Vision

K základním dovednostem Nero Vision nejen záznam, ale i možnost tvořit jednoduchá domácí videa (včetně DVD menu), prezentační CD/DVD disky nebo (v případě dostatečně kvalitního vybavení) záznam přímo vypalovat na DVD disk. Z dalších nástrojů nesmíme vynechat ani obvyklé pomůcky pro tvorbu prezentací a DVD Video disků. Ty už nejsou až takovou novinkou, ale jejich možnosti jsou opět o něco větší.

Ukaž se

Samotný vypalovací program přehrávání hudby ani videodisků nepodporuje. Pro tyto případy je v balíku připravena aplikace Nero ShowTime 2. Už při pohledu na ShowTime 2 je patrná jistá inspirace u softwarových přehrávačů typu PowerDVD nebo Micro DVD Player. Rozdílné pak není ani jejich ovládání. Stačí nastavit vlastnosti přehrávání, vložit do mechaniky disk a stisknout tlačítko Play. Nic víc, nic míň pro běžnou práci nepotřebujete.


Nero ShowTime 2

S čím jsme se však v předchozích verzích nesetkali, je nástroj Nero Home. Nero Home je pomůcka vzdáleně připomínající Windows XP Media Edition. Ve své podstatě jde o příjemné uživatelské rozhraní určené pro správu a přehrávání vašich multimediálních kolekcí. Nero Home obsahuje jednoduchého správce souborů a umožňuje tak pohodlně procházet multimediálními kolekcemi uloženými na disku.

 

Nero Home

A význam? V případě připojení klasického počítače na obrazovku televize v obývacím pokoji se tak ani před návštěvami nemusíte stydět za svůj nepořádek v ikonách na ploše a přitom bez problémů spustíte filmy, hudební klipy uložené v mediální knihovně, ale i živé televizní vysílání z vaší video nebo TV karty. Je ale pravdou, že tyto funkce už mají s vypalováním společného jen málo.

Obrázky

Minimálně natolik pohodlně jako s videem a hudbou můžete pracovat i s obrázky. Nero Home si s nimi poradí stejně dobře. Prezentaci opět využijete především před známými při prohlížení fotografií či videokolekcí z dovolené. Jiný zásadnější přínos aplikace Nero Home ale nevidím. Je sice pravda, že balík Nero vyjde o mnoho levněji, než koupě kompletního systému s Windows XP Media Edition, ale možností, které Media Edition uživateli dává, je nespočetně více.

Spíše jako perlička nad všemi možnými i nemožnými funkcemi tkví v sadě Nero nástroj PhotoSnap pro úpravu fotografií. Z aplikace PhotoSnap mám ale dojem, že je s balíkem dodávána jen pro kompletnost řešení. Její funkční možnosti jsou ve srovnání s dnešními nástroji prakticky mizivé a většina současných prohlížečů obrázků by úpravy fotografie zvládla lépe.

 

Nero PhotoSnap

Zálohování

Při dnešních datových objemech je zálohování na CD/DVD disky, alespoň ve firemní sféře, spíše jen dožívajícím přežitkem. Pro domácí použití má ale zálohování na vyměnitelná média stále velký význam. Zálohovacím nástrojem sady Nero 7 je aplikace Nero BackItUp 2. Ani zde nebudete nad možnostmi programu příliš dlouho tápat. Po spuštění vás jednoduchý průvodce krok za krokem provede celým procesem zálohování. Snad jedinou věc, kterou musíte provést sami, je vložit disk do mechaniky.

 

Nero BackItUp 2

Další nástroje

Jako již tradičně, ani v nové verzi Nera nemůže chybět nástroj Nero Cover Designer pro tvorbu přebalů na vaše vypalovaná CD/DVD. Ve srovnání s předchozími verzemi ale nedoznal Cover Designer žádných zásadnějších změn. Stejné jsou jak možnosti programu, tak samotné prostředí.

 

Nero Cover Designer

Novinkou a šikovným doplňkem pro Nero Home je Nero MediaHome. Nero MediaHome slouží ke sdílení souborů mezi zařízeními v rámci místní počítačové sítě. Pro spuštění filmu uloženého na jiném disku tak nemusíte kopírovat soubory mezi počítači, ale stačí spustit MediaHome server a vyhledat program v daném umístění. S Nero MediaHome a sdílenými soubory je spojena i položka Nero Scout, kterou objevíte po instalaci systému ve složce Tento počítač.

 

Nero MediaHome

Protože jsou jednotlivé komponenty vyvíjeny samostatně a uhlídat jejich aktualizované verze by zabralo spoustu času, připravili vývojáři pro uživatele jednoduchý nástroj Nero ProductSetup. Kromě instalace dalších jazyků, odinstalace samotného programu nebo jeho opravy můžete mimo jiné zvolit právě aktualizaci jednotlivých komponent systému.

Nero ProductSetup

Nero jako Brno

Donedávna pro mě bylo slovo Nero synonymem pro kvalitní vypalovací nástroj. I když už předchozí šestková verze nabízela spoustu dodatečných modulů, stále šlo především o vypalování a práci s CD/DVD disky. Od verze sedm jsem svůj názor ale mírně přehodnotil a Nero už není jen nástrojem pro vypalování. Stalo se kompletní sadou pro tvorbu, úpravu a správu domácích multimediálních souborů. A až čas ukáže, do jaké míry se vývojáři budou primární službě, tedy vypalování, věnovat nadále.

Nero 7 Premium
nástroj pro vypalování a práci s multimédii
autor Nero AG
web http://www.nero.com/eng/index.html
cena 59,99 EUR
download ftp://ftp6.de.nero.com/software/nero7/Nero-7.0.1.2_csy.exe
velikost instalátoru 105,62 MB
systémové požadavky http://www.nero.com/nero7/eng/Nero_7_Premium_System_Requirements.html

Diskuze (57) Další článek: Britský občan dostal za phishing čtyři roky vězení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,