Nepřítel za zády s reproduktory FPS 1500

O reproduktorech z řady Cambridge SoundWorks jsme psali už několikrát. Tentokrát se podíváme na vydařený kousek určený zejména pro příznivce her.
Tento článek vyšel v časopise Computer 21/00 dne 9. listopadu 2000

Pavel Nygrýn: O reproduktorech z řady Cambridge SoundWorks jsme psali už několikrát. Tentokrát se podíváme na vydařený kousek určený zejména pro příznivce her. Čtyři malé satelitní bedýnky a jeden masivní subwoofer dokáží vytvořit prostorově věrný zvuk. O výkon se nemusíte bát, pomocí této sestavy si dokážete způsobit trvalou poruchu sluchu…

Čtyři satelity vypadají a hrají stejně jako u předchůdců této sestavy. Ke každému patří malý stojánek, který může sloužit i k upevnění na zeď, což se zejména u zadní dvojice může hodit. Změnu designu i zvukových vlastností prodělal subwoofer. Je mnohem hezčí a zdá se mi, že zlepšení doznala i kvalita basů, které se z něj linou. Sice už si ho nemůžete položit na bok, jako tomu bylo u starších hranatých modelů, ale za vzhled se prostě platí. Škoda je, že se tato sestava nabízí pouze v počítačové světlé barvě. Ostatní modely z této řady jsou však k dispozici i v černém provedení, takže snad se časem výrobce rozhodne pro tuto barvu i zde.

Ovládání je po ruce

Creative pochopitelně doporučuje připojení této sestavy ke kartám z řady SoundBlaster Live!, připojit se ovšem dají k jakékoliv kartě s výstupem na dva jacky. Jen je nutné, aby zvuková karta uměla nastavovat basy a výšky, na subwooferu totiž najdete jenom úroveň basů.

Velice příjemně – stejně jako u ostatních reproduktorů této řady – je vyřešeno nastavování hlasitosti a vypínání vestavěného zesilovače. Na konci dvoumetrového kabelu je malá krabička s regulátorem hlasitosti; ta se navíc dá nasunout do samolepicího stojánku, který můžete umístit třeba na monitor. Zapnutí sestavy je přímo na regulátoru signalizováno zeleným světýlkem.

Výrobce doporučuje tuto sestavu především pro hraní her. Ostatně zde se také naplno projeví potenciál čtyř reproduktorů. Zvuky motorů a výbuchů budou díky subwooferu silně realistické. Jiný dojem ovšem vyvolává při přehrávání hudby nebo filmů DVD. Zatímco výšky i basy znějí opravdu dobře, u středních frekvencí je prokreslení o poznání horší. Satelity sice za sebou suverénně nechávají klasické počítačové bedýnky, ale pro sestavení domácího kina to prostě není. Za prostorový zvuk a značku se však musí platit, proto cena nepatří k nejnižším. Chcete-li ovšem slyšet svého nepřítele za zády, stejně si něco takového budete muset pořídit.

Plusy a minusy
+ prostorový zvuk
+ design
- pouze jedno barevné provedení
- prokreslení středních frekvencí
- cena

reproduktorová soustava
Creative Cambridge SoundWorks FPS 1500
Zdroj: Actebis, Praha
Telefon: (02) 33 09 11 11
Cena: 4 015 Kč vč. DPH
Záruka: 2 roky
Parametry: 4 satelity s výkonem 6 W, subwoofer s výkonem 17 W a nastavením basů, externí ovladač hlasitosti, připojení 2× jack 3,5 mm

Právě vyšlo
nové číslo
časopisu Computer.
Diskuze (2) Další článek: Vitalinea pro oči - recenze 22" a 17" monitorů Belinea

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,