Windows | Aktualizace | Windows Defender

Nepříjemná chyba ve Windows Defenderu: antivir od Microsoftu generoval tisíce malých souborů

S kuriózní chybou v aplikaci Windows Defender se v uplynulých dnech museli potýkat někteří uživatelé Windows 10, Windows Server 2016 a Windows Server 2019. Antivirový program vytvářel na pevném disku tisíce malých souborů, jež zabíraly i gigabajty úložného prostoru.

Chyba se začala projevovat v aplikaci Windows Defender verze 1.1.18100.5. Jejím výsledkem bylo zaplnění skryté složky C:\ProgramData\Microsoft\Windows Defender\Scans\History\Store tisíci soubory s názvy, které vypadaly jako MD5 hashe. Velikost vytvořených souborů se pohybovala od 600 bajtů po něco málo přes 1KB.

Antivir zabral gigabajty místa

Program Defender je předinstalován ve všech verzích a edicích systému Windows 10 a je pravidelně aktualizován prostřednictvím služby Windows Update. Po nedávné aktualizaci tohoto nástroje v posledním dubnovém týdnu si část uživatelů všimla, že na systémové jednotce (tj. disku, kde je nainstalován operační systém) vznikají tisíce nových souborů.

Zatímco na některých strojích zabíraly vygenerované soubory jen jednotky megabajtů, někteří uživatelé systému Windows 10 uvádějí, že jejich disk byl zaplněn desítkami tisíc souborů, které v jednom případě zabíraly 30 GB úložného prostoru.

Problém zaznamenali především uživatelé počítačů s menším SSD, kde soubory ukously často i značnou část kapacity. V krajních případech to vedlo až ke zpomalení diskových operací a tím i k citelnému snížení odezvy systému.

Microsoft vydal opravu

Problém se projevoval v případech, kdy byla zapnuta funkce Ochrana v reálném čase. Podle německého serveru Deskmodder, který o tomto problému informoval jako první, byla chyba ve čtvrtek 6. května opravena nejnovější verzí Windows Defenderu s číslem 1.1.18100.6.

Uživatelé mohou zkontrolovat verzi programu Windows Defender tak, že v Nastavení-Aktualizace a zabezpečení-Zabezpečení Windows-Ochrana před viry a hrozbami klepnou na ikonu s ozubeným kolečkem v levém dolním rohu obrazovky a poté vyberou možnost O produktu.

Pokud je u položky Verze modulu číslo nižší než 1.1.18100.6, měli byste přejít do služby Windows Update a kliknutím na tlačítko Vyhledat aktualizace stáhnout nejnovější update Aktualizace bezpečnostních informací pro produkt Microsoft Defender Antivirus – KB2267602 (verze 1.339.53.0). Pokud je tato aktualizace k dispozici, Windows Update ji automaticky nainstaluje a nebude vyžadovat restart systému.

Diskuze (4) Další článek: HPE postaví superpočítač se 100 tisíci jádry procesorů AMD Epyc Milan. Poslouží výzkumu všeho druhu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,