Nepracujte potmě

K počítačům nejsou jen tiskárny, skenery nebo reproduktory. Existuje také příslušenství, které se vlastně s počítači nijak nepropojuje a přitom je určeno jen a jen pro ně.
Tento článek vyšel v časopise Computer 1/01 dne 25. ledna 2001

Michal Politzer: K počítačům nejsou jen tiskárny, skenery nebo reproduktory. Existuje také příslušenství, které se vlastně s počítači nijak nepropojuje a přitom je určeno jen a jen pro ně. Před půlrokem jsme psali o „chytré“ prodlužovačce a na počátku nového roku jsme do redakce dostali světlo.

Na každý monitor

Samozřejmě se nejedná o nějakou obyčejnou lampičku. Zařízení je uzpůsobeno k přichycení na horní plochu monitoru. Kraje lze posunovat tak, aby lícovaly se stranami monitoru, ať už je 14" nebo 21". Světlo je uchyceno suchým zipem, jehož jedna část se na monitor přilepí. Po zapnutí pak zařízení svítí třemi otvory: dva jsou po stranách a osvětlují tak prostor na stole vedle monitoru, jeden je vpředu před monitorem a osvětluje klávesnici.

Výhody tohoto zařízení jsou zřejmé: jsou osvětlována přesně ta místa, kam při běžné práci potřebujete vidět (ne všichni umíme psát všemi deseti poslepu) a přitom se také snižuje kontrast mezi svitem monitoru a okolím, kterým se by mohl unavovat zrak. Osvětlení klávesnice je dostatečné, ovšem osvětlení po stranách monitoru nikoli – osobně bych ocenil větší jas. Pokud však nepřepisujete například text, ale pouze potřebujete vidět na to, co máte vedle monitoru, bude vám osvětlení stačit.

Do firem i do ložnice

Drobnou výtku bych měl k uchycení, protože sklon zařízení není možné nastavit. Snadno se tak může stát, že přední otvor svítí i na stínítko monitoru (a zhoršuje tak obraz). Samozřejmě lze přichycení vyřešit alternativně.

Světlo nalezne uplatnění zejména v kancelářích firem, kde pracovníci potřebují dosvětlit okolí monitoru, nebo také doma například v pracovním koutku ložnice – světlo totiž neruší.

Plusy a minusy
+ osvětlení nutných míst
+ neruší a neoslňuje
+ osvětluje pozadí a redukuje možnou únavu zraku
- osvětlení stran je nedostatečné
- cena
- nelze regulovat jas
osvětlení klávesnice a pracovního stolu
Beghelli Salvalavista Computer 626
Zdroj: Beghelli-Elplast, Brno
Telefon: (05) 43 32 12 60
Cena: 2 424 Kč vč. DPH
Záruka: 1 rok
Parametry: dva světelné zářivkové zdroje (2 × 9 W), umístění na monitory 14" až 21"


Právě vyšlo
nové číslo
časopisu Computer.

Diskuze (6) Další článek: Co nového můžeme čekat v Office XP

Témata článku: , , , , , , ,