Nepoperou se Windows Vista s vašimi oblíbenými programy?

Vydání RC1 Windows Vista přineslo řadu změn. Instalace je rychlejší, systém svižnější, uživatelské rozhraní uhlazenější. Při testování druhé betaverze mnozí uživatelé narazili na nefunkčnost některých programů. Projděme několik oblíbených aplikací a ověřme jejich kompatibilitu s Windows Vista.

Windows Vista RC1

Dříve než začneme, vraťme se ještě několika odstavci k samotným Windows. Mnozí čtenáři žádali o recenzi či alespoň zběžný popis vlastností RC1 případně zlepšení této verze oproti Beta 2. Řadu novinek jsme popsali již v nedávném článku věnovaném pre-RC1 sestavení číslo 5536. Samotná verze RC1 (5600) z tohoto sestavení vychází, navíc vydání obou verzí dělil zhruba týden, takže nedošlo k mnoha změnám.
 
Prvním výrazným vylepšením, které uživatel zaznamená, je zkrácení času instalace. Na testovacím stroji, který jsme kvůli možnosti odhadnout výkon schválně vybavili zastaralým hardwarem, trvala instalace systému oproti Beta 2 výrazně kratší dobu. Zatímco dříve se pohybovala nad jednou hodinou, nyní můžeme směle mluvit o čtyřiceti minutách.
 
Počítač vybavený procesorem Athlon XP 1700+, 512 MB DDR RAM (400 MHz, 256 + 256 dual), Radeonem 9550 (128 MB / 64-bit) a pevným diskem Samsung 250 GB / SATA na low-endové základní desce značky JetWay s čipsetem Via KT880 poskytuje Windows Vista jen málo prostoru k rozletu. I přesto je systém subjektivně jen o málo pomalejší, než Windows XP či Windows Server 2003 na totožné konfiguraci.
 
Výkon systému je hodnocen podle výkonu nejslabšího článku řetězu: Radeon 9550 získal 2,1 bodu
Největším zádrhelem bude zřejmě malá operační paměť. Systém poměrně často swapuje. Grafická karta je hodnocena pro provoz rozhraní Windows Aero pouhými 2,1 body, přitom ale žádné problémy s grafikou nejsou znatelné. Co však znatelné je i na výkonnějších strojích, je přechod k akcelerovanému prostředí. Uživatel má chvílemi pocit, jakoby seděl před 3D počítačovou hrou. Při velké zátěži systému se efekty trhají a kurzor se nepohybuje plynule.

Klady a zápory

Mám-li vybrat jednu věc, z níž jsem ve Windows Vista doslova nadšen, pak musím sáhnout po nové implementaci sítí (protokolu TCP/IP), nástrojích pro konfiguraci sítí a práci s nimi. Výrazně se zlepšilo procházení místní sítě, zrychlily přenosy prostřednictvím Sdílení souborů a tiskáren a zrychlení doznala i práce s FTP. Za podporu sítí ve Windows Vista zaslouží Microsoft pochvalu.
 
Centrum sítě a sdílení
Naopak velké chyby se Microsoft dopustil rozhodnutím změnit většinu starých konfiguračních oken. Mnohé ovládací panely jsou jinak pojmenovány. Volby se mezi panely přesunuly, panelů je více a jsou hůře dostupné. Zářným příkladem budiž někdejší ovládací panel Zobrazení, kde Windows XP nabízí všechny volby jednoduše přístupné v jediném okně se záložkami. Naproti tomu Windows Vista volají mnoho samostatných oken ze svého ovládacího panelu Přizpůsobení.
 
Ovládací panel Přizpůsobení
Za zmínku stojí ještě jeden důležitý přehmat výrobce. Systémové složky včetně Windows a Program files jsou uživateli dostupné pouze pro čtení. Jde o vlastnost systému, která má zajistit větší bezpečí. Jenže zápis do Program files je někdy nezbytný například kvůli instalaci pluginů či licencí do některých programů. Zatím jsem nepřišel na žádný způsob, jak tuto ochranu obejít.
 
Přes drobné nedostatky, jakými může být nestabilní Windows Media Player, nedokončená grafika na některých místech, či podivné chování v některých dialozích, jsou Windows Vista RC1, na rozdíl od Beta 2, systémem schopným stálého užívání. I proto se nyní pokusme nainstalovat sadu rozšířených programů, které mají své místo v počítačích sloužících jako centrum domácí zábavy (multimédií), internetu i kancelářské práce.
 
V žádném případě si nečiním nárok pokrýt tímto přehledem všechny používané aplikace. Ve skutečnosti zde místo najde pouze hrstka těch nejpoužívanějších. Pokud bude některý ze čtenářů zvědav na nějaký jiný program, nechť položí dotaz v diskuzi pod článkem. Podle možností se pokusím odpovědět.

Kompatibilita, část první a nejsmutnější: ovladače

Ačkoli Windows Vista přináší velké množství nových ovladačů, narážíme v této oblasti na řadu problémů. Některé z nich mají řešení v podobě použití ovladače pro Windows XP. Takový postup ale funguje pouze ve zlomku případů a navíc pouze na dvaatřicetibitové verzi systému. Čtyřiašedesátibitová verze instalaci takovýchto ovladačů nedovolí.
 
Oba přední výrobci grafických čipů vydali spolu s představením Windows Vista RC1 Microsoftem i RC1 verze svých ovladačů. ATI Catalyst pro Windows Vista RC1 je bezproblémový a během používání nezpůsobuje (alespoň na našem testovacím stroji) potíže.
 
ATI Catalyst Control Center
Systém nově rozpozná řadu zařízení, které ve Windows XP vyžadují instalaci dodatečných ovladačů. Správně byla nainstalována integrovaná zařízení základní desky včetně SATA řadiče a zvukové karty Via. Exotičtějším kouskům však ovladače schází a verze pro starší operační systémy Microsoftu jsou nepoužitelné. Pro zajímavost jmenujme alespoň zvukové karty MediaForte Quad-X-Treme 256R s čipem ForteMedia 801 a Creative Labs Soundblaster MP3+ USB.
 
Dialog nabízející vyhledání či ruční výběr ovladače hardwaru v novém designu
Ovladače na zvukovou kartu ForteMedia Windows bohužel nenainstalují
S Bluetooth prstíkem MSI BToes 3X si Visty poradí i za použití standardního ovladače pro Windows XP
Quad-X-Treme nefunguje vůbec a to včetně integrovaného řadiče gameportu i rozhlasového tuneru (Radiator 1.8). V případě karty od Creative systém použije univerzální ovladač pro USB Audio a zařízení tak zprovozní. Sám výrobce se zatím rozhoduje, zda pro MP3+ ovladače připraví. Verze pro Windows XP se odmítá nainstalovat. Při rozbalení a zadání cesty k souborům ovladače se systém tváří jakoby jej nainstaloval, přesto se SoundBlaster dále identifikuje jako USB Audio.

Část druhá, systémové nástroje

Pro běžný domácí počítač není sada běžně používaných systémových nástrojů příliš rozsáhlá. Komprimační program WinRAR funguje bez jakýchkoli problémů. Testovali jsme počeštěnou verzi 3.51. Zahraniční testeři hlásí, že i nejnovější sestavení WinRARu pracují na výbornou.
 
WinRAR plně funkční
Panelový správce souborů Total Commander měl v Beta 2 problémy. Zlobil instalátor a samotné rozhraní běžícího programu se rozpadalo, což způsobovalo nízkou použitelnost i nestabilitu. TCMD verze 6.55 v RC1 těmito nedostatky netrpí. Při práci s ním jsme nezaznamenali jediný problém.
 
Total Commander již své problémy s Beta 2 zapomněl
Vypalovací software Nero v aktuální verzi 7.2.7.0 se do Windows Vista odmítne nainstalovat a odkáže uživatele na web společnosti Nero pro vyhledání aktualizace. Někteří zahraniční testeři však hlásí, že Nero se odmítá nainstalovat pouze z instalačního balíčku, který je ke stažení na webu. Při instalaci z prodejního CD média je vše v pořádku. Instalace se rovněž nezdaří u emulátoru optické mechaniky Daemon Tools. Windows zahlásí, že tento program má problémy s kompatibilitou a nedovolí instalátoru dokončit svou práci.
 
Nero 7.2.7.0 nepodporuje Windows Vista
Instalaci Daemon Tools Visty zablokují kvůli zjištěným problémům s kompatibilitou

Část třetí: internet

Součástí systému je Windows Internet Explorer 7 v sestavení 7.0.5600.16384. Tato verze stále nese označení IE7+, avšak čtenáři Živě již ví, že ve finále se bude jmenovat Windows Internet Explorer ve Windows Vista.
 
Windows Internet Explorer 7 ve Windows Vista
Testovali jsme jednu nadstavbu WIE a jeden alternativní prohlížeč. Avant Browser funguje bez zjevných problémů. Mozilla Firefox 2 Beta 2 rovněž. K ozkoušení Firefoxu 2 jsme přistupili především proto, že právě na vývoji této verze by vývojáři Mozilly měli spolupracovat s Microsoftem a rovněž proto, že po vydání Windows Vista bude Firefox 2 zřejmě používanější, než jeho předchůdci.
 
Avant Browser 11 Final Beta
Mozilla Firefox 2.0 Beta 2
Z populárních programů pro sdílení souborů jsme vybrali: DirectConnect klient Zion++ ve verzi 2.02 A3 [TiCoEd]. Zion lze pochválit, funguje korektně od připojení k hubům až po přenosy souborů. Jelikož jde o software vycházející z originálního DC++ a do značné míry i StrongDC++, dá se předpokládat, že budou správně pracovat i ostatní klienty založené na těchto programech.
 
Zion++ 2.02 A3 [TiCoEd]
Stejně bezproblémový je i eMule 0.47a, klient pro síť eDonkey 2000. Bez problémů se spojí se svou domácí sítí, jakož i sítí Kademlia. Správnému stahovači nesmí uniknout ani BitTorrent. Populárnímu programu BitComet ve verzi 0.66 rovněž nelze nic vyčítat. Testovali jsme tuto starší verzi, přestože BitComet již před časem překročil 0.7., proto, že nabízí lepší možnosti nastavení.
 
eMule 0.47a
BitComet 0.66
Rozdíl mezi během oblíbeného komunikačního programu Miranda IM 0.5 ve Windows XP a Windows Vista také nepoznáme.
 
Miranda IM 0.5

Část čtvrtá: multimédia

Po instalaci je standardním přehrávačem médií program Windows Media Player 11 ve verzi 11.0.5600.6276. Komu WMP nevyhovuje, může jej nahradit některou z populárních alternativ: Winamp 5.24 nevykazuje v nových Windows žádné potíže. O něco problematičtější je již Foobar2000. Verze 0.9.3.1 má opakované problémy s funkčností. Někdy se spustí a normálně funguje, jindy se však rozloučí chybovou hláškou a zhroutí se. Bohužel se nám v tomto chování zatím nepodařilo vysledovat systém.
 
Windows Media Player 11
Winamp 5.24
Foobar2000 0.9.3.1 se někdy správně spustí
Pokus o spuštění přehrávání však obvykle končí takto. Stejná hláška se někdy objevuje i při ukončování programu.
Systém uznamuje, že Foobar2000 přestal odpovídat
Správně se nainstalují kodeky pro video DivX 6.3 i XViD v sestavení Koepi z 30. 12. 2005, stejně jako dekodér AC3 nazvaný AC3Filter verze 1.07a od ruského autora Alexandra Vigovského. Všechny kodeky se jeví jako funkční jak ve Windows Media Playeru, tak ve Winampu. BSPlayer 2.0 se ze zatím neznámého důvodu chová, jakoby kodeky v systému nebyly. Místo videa zobrazuje jen prázdné okno.
 
Systém nativně podporuje přehrávání video DVD, avšak při použití Windows Media Center nefunguje správně zvuk a z reproduktorů se ozývá pouze hlasité loupání. Správného přehrání dosáhneme například v programu InterVideo WinDVD7, který ale způsobuje vypnutí Windows Aero a přepnutí na klasické téma obrazovky. Systém Aero samočinně znovu aktivuje po ukončení WinDVD.
 
Program pro prohlížení a základní úpravy fotografií ACDSee Photo Manager 8 hlásí při instalací i při spuštění, že trpí známou nekompatibilitou. Při jeho používání jsme však žádné obtíže neodhalili.
 
Windows varují před známými problémy s kompatibilitou u ACDSee 8. Tentokrát však dovolí instalátor spustit.
Vyhledání řešení problému kompatibility online
A je jasno. Nezbyde, než kontaktovat výrobce.

Na prověření bojem si ještě počkejme

Jak z našeho krátkého testu plyne, mnohé aplikace s Windows Vista vycházejí bez potíží. Jinde se však objevují problémy, či dokonce nemožnost spuštění nebo přímo instalace. Přestože již Visty dosáhly vývojové fáze RC1, stále se nejedná o finální produkt, jehož vlastnosti mohou být jiné. Microsoft se v této fázi vývoje právě na kompatibilitu aplikací zaměřuje. Uvidíme, jak daleko inženýři v Redmondu pokročí. Zda pohodlně spustíme veškeré své oblíbené programy, nebo budeme svědky každodenních bitek mezi nimi a Windows Vista.
 
Na závěr: Seznam problémů nahlášených Microsoftu během psaní tohoto článku
Diskuze (117) Další článek: LG představilo trojrozměrný 32" displej

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,