Video | Týden mobilně | Smartphone

Neplaťte za vlajkové lodě. 8 důvodů, proč jsou levnější mobily lepší volba

Můžete mít mobil za 22 (nebo také 35) tisíc korun, říkejme mu vlajková loď. Také můžete mít mobil tzv. střední třídy za 10 tisíc. Rozdíly jsou překvapivě malé! Vlastně připlácíte pouze za dvě věci:

Prestiž, společenský status – když před přáteli nebo obchodními partnery vytáhnete superphone z billboardů, je to prostě jiné, než když se vytasíte s omláceným plasťákem, který už před těmi čtyřmi lety stál 5 tisíc. Ale záleží, nakolik se chcete prezentovat zrovna drahým telefonem a kolik jste ochotní za to zaplatit.

Lepší fotoaparát. Právě k tomuto prvku směřuje nejintenzivnější vývoj a to nejlepší dostávají právě špičkové modely. Problém je, že stejně kvalitní foťák je po cca roce dostupný i v mobilu střední třídy. V podstatě si tak za velké peníze kupujete pouze roční náskok v kvalitě oproti třikrát levnějšímu telefonu.

Proč je střední třída lepší než vlajková loď

  1. Cena
    Určitě nejsilnější argument, který můžete vyjádřit mnoha způsoby. Rozbíjíte často mobily? Pak asi uznáte, že upuštěný telefon za 22 tisíc bolí přibližně dvakrát více než mobil za 11 tisíc. Oblíbený je také argument poměru výkon/cena. Jistě, vlajkové lodě jsou výkonnější a lépe vybavené, ale jen o fous, zato cena je i násobně výše, takže to v poměru výkon/cena prohrávají na celé čáře.
  2. Nové technologie
    Zní to jako paradox, ale je to tak. Jistě, ty úplně nové vychytávky prvně dostanou ty nejdražší modely, ale je to jen pár drobností do roka, zato rychlost adopce nových technologií je u mobilů střední cenové kategorie stále roste.
  3. Staré technologie
    Buďme konkrétní, nejhlasitejším příkladem je sluchátkový 3,5mm konektor. Vlajkové modely mají podivnou módu se ho zbavovat a ještě to označují za odvahu. Ale pro uživatele to znamená, že k drahému mobilu musí koupit nová sluchátka, ta stará jsou najednou k ničemu a pro připojení k reproduktorům v obýváku abyste kupovali bluetooth adaptér. Za tohle chcete připlácet?
  4. Čistý Android, Android One
    Touha odlišit své úžasné vlajkové lodě žene výrobce k zásadním úpravám Androidu a k přidávání bonusových funkcí. To ve výsledku znamená, že na novou verzi operačního systému čekáte 9 měsíců a o dvě generace novější Android už nedostanete vůbec. Jsou to právě levnější modely, které stále častěji sahají po čistém Androidu a nechávají se zařadit do programu Android One, což znamená rychlejší updaty, vyšší bezpečnost a když chce uživatel novou funkci, tak si ji prostě stáhne z Google Play.
  5. Dostatečný výkon
    Najděte mi mobil s cenovkou 11 tisíc korun, který nedokáže spustit některou aplikaci. Možná mu u těch nejnáročnějších her bude trvat spouštění o sekundu déle, ale to patrně přežijete. Není výjimkou, že střední třída dostává stejný procesor, jako vlajkové lodě půl roku před tím.
  6. Nádherné displeje
    A stejné je to s displejem. Když vedle sebe položíte levnější a hodně drahý mobil, patrně rozdíl uvidíte, ale není zásadní. Je fakt, že i obrazovky telefonů za 6 tisíc mají nádherné obrazovky s živými barvami a vysokým jasem. Někdo může argumentovat rozlišením, ale zkuste odlišit fullHD a 2K displej na vzdálenost 25 centimetrů (tak daleko držíme mobil od obličeje).
  7. Design
    Jak jste přišli na to, že nejdražší telefon musí být ten nejhezčí? Pochopitelně to není pravidlo a záleží na osobním vkusu, ale výrobci často cílí na movité manažery, kteří preferují serióznější, a tedy usedlejší vzhled. Střední třída je pestřejší, zaměřuje se na mladé, což se projevuje i v odvážnějším designu a živějších barvách. Ve střední třídě je více modelů a prodávají se ve více kusech, takže se prodejce nebojí nabídnout více barevných variant. Výsledkem je daleko pestřejší výběr než ve „smartphonové extralize“.
  8. Větší baterie
    Vývoj vlajkových lodí je svázaný zvláštním jevem, který tlačí kapacitu baterie dolů. Při nákupu je zákazník silně ovlivněný prvním dojmem a když bude jeden mobil znatelně tlustší, roste pravděpodobnost, že vyhraje jeho konkurent. Co na tom, že v reálném životě by to bylo přesně obráceně, milimetry ztratí význam a větší baterii bychom vyvážili zlatem? A tak jsou vlajkové lodě tenké, kdežto střední třída na podobné manýry kašle a radši přidá dva milimetry tloušťky, aby se dovnitř vešla pořádná baterka.

Má smysl kupovat levné věci? Vyzkoušeli jsme příslušenství k počítači značky Trust

Co konkrétního koupit

Jistě, tento článek je jednostranně zaměřený a zjednodušuje problematiku, která je ve skutečnosti složitější, ale stěžejní myšlenka je jasná. Stačí překonat jakousi ješitnost, touhu mít to nejlepší a můžete při nákupu mobilu ušetřit opravdu hodně peněz.

A jak všechny tyhle obecné zásady aplikovat do konkrétního nákupu? Mrkněte na odkaz nad tímto odstavcem. V tomto článku každý měsíc vybíráme ty nejlepší mobily, takže stačí doklikat k té správné cenovce a máte tip. Pak projděte technické parametry, přečtěte si recenzi, prohlédněte si ukázkové fotky a jestli nenarazíte na problém, právě jste našli svého favorita a ušetřili jste 10 a více tisíc.

Diskuze (87) Další článek: Lithiové baterie by mohly přestat vybuchovat. Je tu nová receptura elektrolytu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,