IoT | Chytrá domácnost | Matter

Není to jen IKEA. Matter je standard, díky kterému se domluví chytré domácnosti

Chytrá domácnost přináší celou řadu výhod – například možnost navázat činnost spotřebiče na stav nějakého čidla (typicky „Když je teplota vyšší než XY, spusť klimatizaci!“). Většinou to funguje bezvadně, ovšem pouze tehdy, pokud všechna zařízení používají stejnou nebo vzájemně kompatibilní platformu. Vyřešit nekompatibilitu by měl standard Matter, jenž si klade za cíl vzájemně propojit nespočet platforem chytré domácnosti.

Ve čtvrtek 3. listopadu proběhla v nizozemském Amsterdamu oficiální akce k uvedení standardu Matter 1.0. Organizace Connectivity Standards Alliance (CSA), která má specifikaci na starosti, na ní představila velké sliby a zajímavá čísla. Účastníky pozitivně překvapilo oznámení, že existuje již 190 produktů, jež již získaly nebo procházejí procesem certifikace. Standard podpořilo 280 společností ze širokého spektra odvětví.

Standard Matter

Například Philips Hue Bridge, sloužící k ovládání chytrých žárovek a příslušenství Philips Hue, dostane podporu standardu Matter prostřednictvím nadcházející softwarové aktualizace. Podporovat ho budou i spotřebiče značek Samsung, Apple, Google, Eve, Silicon Labs, Schneider Electric, Tuya Smart a Aqara. Nové produkty a aktualizace chystají také Nanoleaf a Amazon.

Matter v aktuální podobě podporuje celou řadu různých zařízení, včetně pohyblivých žaluzií, snímačů přítomnosti, meteorologických stanic, chytrých zásuvek, dveřních zámků, bran a osvětlení. Lze předpokládat, že se v budoucnu rozšíří i do dalších spotřebičů.

Connectivity Standards Alliance v tiskové zprávě zmiňuje „nové kategorie zařízení“. Budou sem patřit například bezpečnostní kamery, domácí spotřebiče a nástroje pro „pokročilou správu energie“, stejně jako detektory kouře a oxidu uhelnatého a další gadgety.

Zjednodušení chytrých domácností

Matter si primárně klade za cíl napravit vzájemnou interoperabilitu mezi zařízeními chytré domácnosti. Dle vize CSA by nákup produktů pro chytrou domácnost měl být stejně snadný jako nákup jakéhokoli jiného spotřebiče. Zákazník by tak neměl být nucen řešit otázku, jakou platformu ten který produkt podporuje, či nepodporuje.

Standard Matter bude možné využívat nejen v nově uváděných výrobcích, ale i u starších zařízení. V jejich případě bude muset podporu přinést aktualizace. Google chystá nativní podporu svého mobilního operačního systému Android, zahrnující funkci Fast Pair a přepracovanou aplikaci Google Home. Také zařízení prodávaná pod značkou Nest mají obdržet update implementující nový standard.

Možnost propojení spotřebičů chytré domácnosti je pro zákazníky důležitá. Podle nedávného průzkumu americké analytické společnosti Parks Associates je dokonce na prvním místě. Až 73 % amerických domácností, které vlastní nebo plánují nákup zařízení pro chytrou domácnost, uvádí, že při výběru zařízení je pro ně důležitá interoperabilita mezi jednotlivými produkty.

Vypadá to nadějně

CSA konstatuje, že přechod od vývoje norem k jejich přijetí se zjevně zrychluje. Od vydání nové specifikace Matter bylo z GitHubu staženo 2 500 souborů vývojové sady (SDK). Se spuštěním certifikačního programu pro hardwarové i softwarové produkty je aktuálně k dispozici osm autorizovaných testovacích laboratoří na 16 místech v devíti zemích, což usnadňuje uvádění produktů do života.

„Jedná se o významný zlomový bod pro internet věcí. Vzhledem k tomu, že jsme stále více propojeni a boříme zdi mezi digitálním a fyzickým světem, musíme spolupracovat, aby tato propojení měla smysl. Matter a naši členové se s touto výzvou vypořádávají,“ řekl prezident a generální ředitel CSA Tobin Richardson. „Díky spolupráci, vstřícnosti a hlubokému smyslu pro odpovědnost vůči trhu a spotřebitelům má Matter sílu vytvořit propojenější, bezpečnější a užitečnější inteligentní domácnost.“

Diskuze (19) Další článek: Od modrého ptáka k modré obloze. Zakladatel Twitteru Jack Dorsey chystá novou sociální síť Bluesky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,