Letadla | Mapy | Létání

Není jen Flightradar: Našli jsme další aplikace pro sledování letadel, některé ukážou i víc

  • 8 služeb pro sledování leteckého provozu
  • Nejznámější je Flightradar24, ale alternativy leckdy prozradí více
  • Letadla i v této pohnuté době čile létají a je co pozorovat

Flightradar24

Adresa webu: www.flightradar24.com

Ať už patříte k zapáleným nadšencům, kteří s fotoaparátem vyhlížejí u přistávací dráhy zajímavá letadla, nebo jen občasným zvědavcům, jež se sem tam podívají, co jim to právě přeletělo nad hlavou, pak určitě znáte aplikaci Flightradar24. Ta se stala etalonem služeb pro sledování letadel, ale není zdaleka jediná!

Flightradar24 
Flightradar24

Švédský Flightradar24 své služby poskytuje již od roku 2006 a během čtrnácti let se vypracoval v poměrně úspěšný komerční projekt s ročními příjmy pohybujícími se kolem 260 milionů korun (údaj z roku 2018).

Proč mluvíme o penězích? Jednoduše proto, že Flightradar24 nabízí bezplatně jen relativně málo informací o letadlech a také poměrně omezené funkce. Po výběru letadla se dočtete odkud kam letí, typ stroje a jeho registraci, výšku, kurs a rychlost proti zemi.

Jestliže ale budete chtít vidět i to, zda stroj momentálně klesá, nebo stoupá, skutečnou rychlost nebo SQUAWK (čtyřmístný kód indikující stav letadla – například únos či nouzi), budete muset zaplatit. K dispozici je několik tarifů, přičemž ten nejlevnější Silver přijde na 9,99 dolarů ročně (cca 220 Kč).

Jednou z nevýhod Flightradaru je skutečnost, že zobrazuje jen lety komerčních letadel, takže na jeho virtuální obloze chybí celá řada strojů, jež nespadají do této kategorie. Dalším negativem pak je nutnost pořídit si placený tarif i v případě, že chcete aplikovat více než jeden filtr nebo kvůli přístupu k delší historii letů.

Diskuze (15) Další článek: Podívejte se na obří CCD snímač. Má 3 200 megapixelů a velikost pračky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,