Nemrtvý Napster

Napster už tolikrát umřel a znovu vstal z mrtvých, že má pomalu ošoupané víko od rakve. Bertelsmann totiž rozpadlý Napster dává zase dohromady a plně jej přebírá.
Minulý týden jsme psali o úplném úpadku Napsteru, který opustilo celé vedení v reakci na zamítnutí nabídky Bertelsmannu na úplné převzetí. Situace se koncem týdne obrátila, když se Bertelsmanu podařilo převzít kompletně celý Napster a vrátit zpět odstoupivší vedení.

Bertelsmann navíc za Napster zaplatil nakonec méně, než nabízel. Původní nabídka byla 16,5 miliónu, nyní to bylo jen 8 miliónu, navíc Napster nebude zatížen vleklými spory ohledně porušování autorských práv. Technicky vzato totiž Napster šel do konkursu se všemi náležitostmi a Bertelsmann je obratem získal. Tím, že Napster šel do konkurzu byly odstaveny všechny pohledávky a i probíhající soudní spory na vedlejší kolej. Tento postup použil i Scour Exchange, když se chtěl vyhnout vysokým nákladům na hrozící soudní spory. Bertelsmann tedy Napster koupil a z této sumy budou uspokojeny všechny pohledávky, tedy rozhodně výhodnější investice, než brát Napster i s příslušnými spory.

Napster tak utekl hrobníkovi z lopaty jen proto, že si na ni sám dobrovolně sedl a bylo to součást plánu. Bertelsmann nyní vlastní Napster kompletně, navíc nezatížený minulostí a může si s ním dělat naprosto cokoli. Nezbývá než zopakovat, že osudy Napsteru lidé sledují dnes již jen z nostalgie, přípravy na jeho novou komerční podobu nechávají drtivou většinu naprosto chladnou.

Diskuze (5) Další článek: Digitální přetížení G2

Témata článku: , , , , , , , , ,