Německý soud: YouTube odpovídá za obsah videí

Spor autorského svazu Gema a Googlu skončil verdiktem, který provozovateli YouTube nařizuje přísnější a proaktivní mazání autorsky chráněných děl, která na web nahrají uživatelé.

Internetový videoportál YouTube je podle svého sloganu „broadcast yourself“ určený především k nahrávání vlastních videí. Uživatelé jej ale často požívají i ke sdílení klipů, k nimž nemají autorská práva. Soud v německém Hamburku se tomu nyní snaží učinit přítrž. Vyhověl totiž žalobě autorského svazu Gema, podle nějž YouTube musí smazat sedm klipů obsahující jeho hudbu.

Už dnes mažou automaty

Videoportál internetového gigantu Google musí zamknout přístup k některým videím a do budoucna zlepšit svůj systém ochrany autorských práv, rozhodl soud. Verdikt může mít dopad na další miliony „pirátských“ klipů, která jsou na YouTube nahrané.

Gema požadovala smazání 12 videí, mimo jiné to byly nahrávky skupiny Boney M. či německého idolu 50. a 60. let Cornelie Froboess. Soud ale na webu nalezl už jen sedm videoklipů, zbylé byly mezitím odstraněny. Pokud by Google videa odmítl smazat, čekala by jej pokuta až 250 tisíc eur či zákaz činnosti na nejvýše šest měsíců.

Google se brání, že jeho systém kontroly uživatelských příspěvku je „perfektní“. Pomocí funkce „Content-ID“ mohou majitelé autorských práv vlastní práce z YouTube přímo mazat, a nebo je dát volně k dispozici, což může soužit jako reklama.

Do programu na kontrolu obsahu může majitel práv nahrát vlastní referenční dílo a tím vznikne takzvaný digitální otisk prstu. S ním pak algoritmus Googlu porovnává videa nahrávaná uživateli a když obsahují chráněné dílo, automaticky je maže.

Jednou smazané dílo se nesmí objevit znovu

Vlastníci práv a hudební vydavatelé tuto funkci již využívají. Podle Gemy je ale nepraktická, firma totiž drží práva k osmi milionům písní. Algoritmus navíc rozpozná jen originální verzi písně, živé nahrávky či karaoke verze odhalit neumí.

K těmto argumentům se nakonec přiklonil i soud. YouTube musí zajistit, aby Gema mohla o smazaní písně požádat i jinak, než prostřednictvím Content-ID. Portál má také povinnost přidat další filtry, které zabrání opětovnému nahrání již jednou vymazaných klipů. Jestli k tomu Google použije filtr prohledávající popisky videí, jak žádala Gema, soud nestanovil.

Vedle této žaloby zároveň probíhají jednání mezi Googlem a autorskými svazy o odměnách za přehrávání videoklipů. Gema se nedávno dohodla se svazem firem podnikajících na internetu Bitkom, jehož členem je i německá pobočka Googlu. Licenční poplatek za jednu poskytnutou skladbu by se podle této dohody měl pohybovat mezi šesti a devíti eurocenty.

Diskuze (18) Další článek: Nvidia tajemně upozorňuje na blízké uvedení nového produktu GeForce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,