Google Pay | Německo | Apple Pay

Německo přikáže otevřít Applu přístup k NFC. Třeba se na iOS dočkáme plného Google Pay

Co se týče plateb mobilním telefonem, Apple drží nad iOS pevnou ruku a nikomu nedovoluje přístup k čipu NFC. Banky a firmy tak musí využít Apple Pay, což se ale nelíbí zákonodárcům v Německu. Ti nyní schválili zákon, který přinutí cupertinskou firmu pustit k této funkci i konkurenci.

Apple již od počátku rezervuje funkci NFC čipu na iPhonech pouze na platby telefonem, přičemž neumožňuje využití jiného systému, než jeho vlastního Apple Pay. Na konkurenčním Androidu je přitom běžné, že vedle Google Pay mohou vývojáři vytvořit vlastní řešení pro platby a systém od Googlu tak vynechat.

Nyní ale v Německu došlo ke schválení aktualizace zákona proti praní špinavých peněz, který by měl vzejít v platnost začátkem příštího roku. Jeho součástí je právě část, která přikáže provozovatelům peněžní infrastruktury umožnit přístup k systému i třetí stranám za opodstatněný poplatek. Konkrétní výši ale nespecifikuje, bude tedy na provozovateli, o jakou částku si řekne.

Přijde Google Pay na iOS?

Apple pro web Reuters vyjádřil překvapení nad tím, s jakou rychlostí byla legislativa představena a schválena. Současně podotkl, že může snížit uživatelskou přívětivost a způsobit problémy týkající se ochrany dat a finančních informací.

Jakmile nařízení vzejde v platnost, lze očekávat, že Apple bude nucen změnit své systémy a je nepravděpodobné, že by vstup konkurence umožnil pouze v Německu a změna se tak nepromítla i do celého světa. Již nyní je i na iOS dostupné např. konkurenční Google Pay, slouží ale pouze pro posílání peněz mezi uživateli a je tak dostupné pouze ve vybraných státech. Nyní by ale mohlo dojít k rozšíření funkcí a tak bychom se mohli dočkat situace, kdy skrze iPhone zaplatíte v obchodě systémem od Googlu.

Reálně se pro uživatele nic moc nezmění

Příležitosti by se mohly chopit i přímo banky, které tuto možnost využívají na Androidu, byť je zde dostupné Google Pay. Učinila tak například Raiffeisenbank se svou aplikací RaiPay, za což ale sklidila vlnu kritiky od uživatelů, kteří se na sociálních sítích dožadují zavedení právě jednotného Google Pay a ne vlastního řešení.

Lze tak očekávat, že by situace na iOS byla velmi podobná a i přes otevření přístupu k NFC platbám by se pro uživatele de facto téměř nic nezměnilo, protože většina firem by raději zvolila jednotné řešení od Applu. Hlavní změnou je ale možnost volby pro firmy – již nebudou nuceny využívat systém od Applu a mohou si vytvořit vlastní. Rozhodnutí tedy, jakou cestou se vydat, bude čistě na nich a ne na rozhodnutí majitele platformy.

Jak funguje placení chytrými hodinkami Garmin a Fitbit?

Diskuze (48) Další článek: Zajímavý nápad: Z vesmírného odpadu by se mohly stavět orbitální hotely a další zařízení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,