Německo chce urychlit přechod na elektromobily. Zavede nabíječky na každé benzince

Přimět motoristy ke koupi elektromobilů se Německo snaží nejrůznějšími způsoby. Teď láká na rozsáhlou infrastrukturu a finanční podporu.

Německá vláda představila nejnovější strategii, která má tamní řidiče motivovat k přechodu na čisté elektromobily. V brzké budoucnosti chce investovat neuvěřitelných 130 miliard euro do vylepšení dobíjecí infrastruktury. Plán Německa je takový, že se dobíječka objeví na každé čerpací stanici v zemi.

Agentura Reuters informuje, že se úředníci odvolávají na časté stížnosti zákazníků. Podle nich je právě nedostatečná infrastruktura důvodem, proč se do koupi nového elektromobilu neženou. V Německu je aktuálně 14.118 čerpacích stanic. Konečným cílem Německa je vybudování 70.000 dobíjecích stojanů a dalších 7000 rychlonabíječek.

V loňském roce přitom elektromobily v Německu představovaly jen 1,8 % všech nově registrovaných automobilů. Lidé stále dávají přednost benzinu (59,2 %), případně naftě (32 %). Letošní květen byl pro elektrické vozy u našich sousedů lepší, pořád se ale bavíme o podílu pouhých 3,3 procenta.

Kromě budování infrastruktury chce Německo popohnat motoristy také zdvojnásobenou dotací na pořízení elektromobilu, která nyní může být až 6000 euro (v přepočtu necelých 160.000 Kč) pro vozy s cenovkou do 40.000 euro (asi 1.060.000 Kč). A aby toho nebylo málo, stále častěji se hovoří o vyšších daních pro majitele větších osobních vozů (hlavně SUV) se spalovacími motory.

Článek připravila redakce Auto.cz

Diskuze (161) Další článek: Týden Živě: Naučíme programovat vaše děti a doporučíme vám správné SSD

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,